HEALTH FILES DIABETES | Μάιρα Αναγνωστοπούλου "Η ζωή μου με διαβήτη τύπου 1"

Πώς είναι να μαθαίνεις ότι έχεις διαβήτη στα 13 σου; Ποιες αλλαγές φέρνει στη ζωή σου και τι αλλάζει στις σχέσεις και την ψυχολογία σου; Η Μάιρα απαντά σε όλα μέσα από την εξομολόγηση της δικής της προσωπικής ιστορίας.

maira_diabetes

Μελίνα Σιδηροπούλου - Φωτογραφίες: Βασίλης Μαντάς

Είναι 13 ετών όταν αρχίζουν να εκδηλώνονται τα πρώτα σημάδια του διαβήτη. "Ένιωθα παράλογη κόπωση για την ηλικία μου, είχα πολυδιψία, πολυουρία, ένιωθα μεγάλη ανάγκη να φάω γλυκά κάποιες στιγμές και, ενώ γενικά έτρωγα πάρα πολύ, έχανα κιλά. Συγκεκριμένα, είχα χάσει 4 κιλά" διηγείται σχετικά η Μάιρα Αναγνωστοπούλου.

Είναι περίοδος διακοπών και η Μάιρα βρίσκεται στο χωριό με τη γιαγιά της, η οποία παρατηρεί τα συμπτώματα και ενημερώνει τη μητέρα της έφηβης κοπέλας. Η μητέρα αρχίζει να ψάχνει τα αίτια έχοντας ακούσει ξανά παρόμοια συμπτώματα από μια συγγενή της με διαβήτη. Πολύ σύντομα η Μάιρα κάνει αιματολογικές εξετάσεις και, μόλις βγαίνουν τα αποτελέσματα, εισάγεται στο Νοσοκομείο Παίδων για 10 ημέρες. Αφενός πρέπει να ρυθμιστεί το σάκχαρο, αφετέρου να ενημερωθεί για τη νόσο και να εκπαιδευτεί για τη φροντίδα του εαυτού της.

"Στην αρχή δεν το είχα αξιολογήσει, σ’ εκείνη την ηλικία είναι κανείς ξέγνοιαστος. Όμως μετά, όταν έγινε η διάγνωση, είχα πάρα πολλές απορίες, δεν ήξερα τι ήταν αυτό ή τι έπρεπε να γίνει. Ωστόσο, είχα τρομερή ψυχραιμία, ίσως περισσότερη από τους γύρω μου, κάτι που συμβαίνει συχνά με τους ασθενείς" εξηγεί.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτή την ηλικία; "Θα έλεγα η ψυχική πλευρά. Η αίσθηση ότι διαφέρεις από τους άλλους" απαντά η Μάιρα και συνεχίζει: "Εξάλλου, τα πρώτα 2 χρόνια είναι περίοδος προσαρμογής. Στην πορεία πείστηκα ότι, ακολουθώντας την αγωγή μου και προσέχοντας όσα όσα πρέπει να προσέχω, δε στερούμαι τίποτα".

Ο διαβήτης δεν εμπόδισε τη Μάιρα να σπουδάσει ψυχολογία, να ζήσει τη φοιτητική ζωή ή να κάνει τα αγαπημένα της σπορ – βόλεϊ, στίβο, χορό και σήμερα προπόνηση TRX. "Πριν από την προπόνηση ελέγχω τα επίπεδα του σακχάρου, γιατί αν είναι χαμηλά, θα πρέπει να ανέβουν, και αν αντιστρόφως είναι υψηλά, θα πρέπει να κατέβουν. Αν κατά τη διάρκεια της προπόνησης υπάρξει κάποια μεταβολή, κάνω ένα μικρό διάλειμμα έως ότου επανέλθω στα σωστά επίπεδα" εξηγεί η ίδια στο Shape.

Η Μάιρα φοράει στο μπράτσο της αισθητήρα καταμέτρησης, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με app στο κινητό, και έτσι είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα του σακχάρου. "Ο καθένας μπορεί να ορίζει πόσο συχνά θέλει να βλέπει τις μετρήσεις του. Εγώ, για παράδειγμα, είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν να τις βλέπουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα" διευκρινίζει.

Στο φαγητό της ακολουθεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής, κάνει τρία ή περισσότερα γεύματα και, αν θελήσει κάποια στιγμή ένα γλυκό, θα το χαρεί προσαρμόζοντας την αγωγή της. "Δεν τρώω κάθε μέρα γλυκά ούτε εβδομαδιαία, δε θα έτρωγα ούτως ή άλλως, αλλά αν πεθυμήσω ένα γλυκό, θα το ευχαριστηθώ. Έχω επιλέξει ένα ευέλικτο σχήμα αγωγής και έτσι νιώθω αρκετά ελεύθερη στην καθημερινότητά μου" αναφέρει.

Η νεαρή κοπέλα ήταν από τους τυχερούς που δεν ένιωσε ποτέ κάποιου είδους διάκριση από τον κοινωνικό της περίγυρο. "Στα φοιτητικά μου χρόνια είχα πλέον συμφιλιωθεί πλήρως με τον διαβήτη και εξηγούσα στους φίλους και τους συντρόφους μου το τι ακριβώς συμβαίνει. Είχαν κι εκείνοι απορίες. Άλλωστε, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να γνωρίζει εκ των προτέρων τα πάντα για τον διαβήτη.

Όταν όμως τους τα εξηγούσα, αυτό ήταν, μετά δεν υπήρχε κάποιο θέμα" λέει η Μάιρα και προσθέτει: "Είναι πολύ σημαντικό να μη συμπεριφερόμαστε διαφορετικά στους ανθρώπους με κάποιο χρόνιο νόσημα, γιατί οι ίδιοι ξέρουν πολύ καλά πώς να το διαχειρίζονται. Και αν τυχόν χρειαστούν βοήθεια, θα το επικοινωνήσουν εκείνοι".

Τι θα έλεγε η Μάιρα στον 13χρονο εαυτό της ή σε οποιονδήποτε μπαίνει τώρα σε αυτή τη διαδρομή; "Πως όλα θα πάνε καλά! Να διατηρεί την ψυχραιμία του, να έχει κουράγιο, υπομονή και πειθαρχία, ώστε να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες και τότε, ναι, όλα θα πάνε όλα καλά!".

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i