TLC diet: Το διατροφικό πρόγραμμα – επανάσταση!

Εύκολο, οικονοµικό, κατάλληλο για τους vegetarian, σέβεται τον πλανήτη και, εκτός από το σώµα, φροντίζει και την υγεία µας. Ανακαλύψτε ένα από τα καλύτερα διατροφικά προγράµµατα του κόσµου, το TLC diet, µε τη σφραγίδα των ειδικών.

δίαιτα iStock

Aς ξεκινήσουµε µε ένα δεδοµένο: Περίπου οι µισοί Έλληνες έχουν αυξηµένες τιµές της κακής (LDL) χοληστερόλης, αρκετοί εκ των οποίων ούτε καν το γνωρίζουν. Και αυτό αφορά όλες τις ηλικίες. Ακόµη και από αυτούς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τη ρύθµισή της, το 80% παραµένει εκτός στόχου, κινδυνεύοντας να εκδηλώσει κάποιο καρδιολογικό πρόβληµα ή εγκεφαλικό. Όµως η χοληστερίνη δεν έχει συµπτώµατα και πολλοί δεν γνωρίζουν ότι οι τιµές της µπορεί να βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη, δηλαδή πάνω από 170. Αν αναζητήσετε θεραπεία, οι γιατροί ενδέχεται να συνταγογραφήσουν φάρµακα όπως στατίνες για να µειώσουν τα επίπεδά της, αλλά συστήνουν και αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα στη διατροφή. Εδώ έρχεται η δίαιτα TLC, ένα πρόγραµµα υγιεινής διατροφής που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερίνης. Αν και δεν πρόκειται για µια καινούρια δίαιτα, αυτή τη στιγµή κατατάσσεται στη θέση Νο5 ανάµεσα στις Καλύτερες Δίαιτες, σύµφωνα µε το U.S. News & World Report. Οι ειδικοί, στους οποίους συµπεριλαµβάνονται καθηγητές από τα Πανεπιστήµια Στάνφορντ και Χάρβαρντ, αξιολογούν και βαθµολογούν κάθε χρόνο περίπου 40 προγράµµατα διατροφής για να καταλήξουν ποια παρέχουν τα περισσότερα οφέλη στην υγεία µας. Έτσι, η TLC βρίσκεται επίσης και στη θέση Νο4 ανάµεσα στις Καλύτερες Διατροφές για Υγιή Καρδιά.

Οι θεραπευτικές αλλαγές

Τα αρχικά του ονόµατός της (TLC) σηµαίνουν Therapeutic Lifestyle Changes, δηλαδή θεραπευτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Δηµιουργήθηκε από το Εθνικό Πρόγραµµα Εκπαίδευσης για τη Χοληστερόλη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (Health’s National Cholesterol Education Program), ως µια θεραπευτική αγωγή για υγιή καρδιά, µε στόχο τη µείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Απαιτεί την κατανάλωση άφθονων λαχανικών, φρούτων, ψωµιού, δηµητριακών και ζυµαρικών ολικής άλεσης και άπαχων κρεατικών.
TLC είναι µια µη φαρµακευτική στρατηγική για τη µείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και εποµένως δεν απαιτεί την παρασκευή ξεχωριστών γευµάτων για εσάς και την υπόλοιπη οικογένεια", λέει η Aναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος B.Sc (Hons), µέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων και του British Dietic Association. "Επίσης, δεν απαιτεί την αγορά ειδικών τροφών ή την αφαίρεση των φαγητών που σας αρέσουν. Η έµφαση δίνεται στο να κάνετε συγκρίσεις προϊόντων διαβάζοντας τις ετικέτες και επιλέγοντας πιο υγιεινές εκδοχές των τροφίµων που προτιµάτε", συµπληρώνει η ειδικός.
Αν και η δίαιτα βασίστηκε στο ότι η διατροφική χοληστερόλη µπορεί να επηρεάσει τη χοληστερόλη του αίµατος και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, πρόσφατες µελέτες και ανασκοπήσεις προηγούµενων ερευνών έχουν δείξει ότι η διατροφική χοληστερόλη έχει µέτρια επίδραση στην LDL και πολύ µικρή στην καρδιαγγειακή νόσο. Οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις επικεντρώνονται σε µεγάλο βαθµό στον περιορισµό των κορεσµένων λιπαρών.

Τα προτερήµατά της

Είναι για όλη την οικογένεια. Όλα τα µέλη της µπορούν να τρώνε µαζί µε ελάχιστη ή καθόλου τροποποίηση των γευµάτων. Οι επιλογές τροφίµων είναι αρκετά υγιεινές και ισορροπηµένες για όλες τις ηλικίες.

Είναι οικονοµική. Τα τρόφιµα είναι εύκολο να βρεθούν σε ένα σούπερ µάρκετ και δεν απαιτούνται ακριβά ή εξειδικευµένα προϊόντα.

Είναι φιλική προς τον πλανήτη. Η δίαιτα λαµβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών. Είναι σε µεγάλο βαθµό φυτικής προέλευσης ή/και τα τρόφιµα καλλιεργούνται/παράγονται κυρίως µε βιώσιµο τρόπο.

Είναι καλή για vegan ή χορτοφάγους και δεν περιέχει γλουτένη. Οι συνταγές µπορούν εύκολα να τροποποιηθούν σε µια vegan ή χορτοφαγική και χωρίς γλουτένη διατροφή.

Έχει χαµηλά λιπαρά. Περιέχει σηµαντικά λιγότερα λιπαρά από τα συνιστώµενα όρια των ειδικών. Οι δίαιτες χαµηλών λιπαρών είναι γνωστό ότι αποτελούν µια υγιεινή προσέγγιση για την καρδιά.

Τα οφέλη για την υγεία

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων έχει τεκµηριώσει την αποτελεσµατικότητα της TLC στη µείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Επίσης, παρατηρήθηκαν σχετικές επιδράσεις στη µείωση του κινδύνου για διαβήτη. Eκτός, όµως, από αυτά, η TLC:

Μειώνει τη φλεγµονή: Μελέτη από το Πανεπιστήµιο Ιατρικών Επιστηµών της Τεχεράνης συνέκρινε δύο εκδοχές της δίαιτας TLC µεταξύ ασθενών µε διαβήτη τύπου 2 για επιδράσεις σε φλεγµονώδεις βιοδείκτες, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Όταν οι συµµετέχοντες ακολούθησαν µια δίαιτα TLC µε βάση τα όσπρια -ρεβίθια, µπιζέλια και φασόλια- είχαν σηµαντικά µειωµένες µετρήσεις φλεγµονωδών βιοδεικτών σε σύγκριση µε όταν ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα χωρίς όσπρια.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς: Η δίαιτα TLC αντικατοπτρίζει τον ευρέως αποδεκτό ορισµό της ιατρικής κοινότητας για µια διατροφή υγιεινή για την καρδιά. Ένα πλάνο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και δηµητριακά ολικής άλεσης, αλλά φτωχό σε κορεσµένα λίπη και αλάτι, θεωρείται το καλύτερο για τον έλεγχο της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων. Σε µελέτη που δηµοσιεύτηκε στο Journal of Atherosclerosis and Thrombosis, οι συµµετέχοντες µε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που ακολούθησαν τη δίαιτα TLC είδαν τη συνολική τους χοληστερόλη να µειώνεται σηµαντικά έπειτα από έξι µήνες. Γενικά, µια πτώση της ολικής χοληστερόλης κατά 40 µονάδες οδηγεί σε 20% µειωµένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος µε όσπρια µείωσε σηµαντικά τις συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων και την LDL.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη: Ορισµένες από τις έρευνες που αναφέρονται παραπάνω ρίχνουν, επίσης, φως στην πιθανή επίδραση της TLC στον έλεγχο ή την πρόληψη του διαβήτη. Η δηµοσιευµένη µελέτη στο Journal of Atherosclerosis and Thrombosis διαπίστωσε ότι η TLC µείωσε σε µεγάλο βαθµό τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας των συµµετεχόντων µε υψηλή χοληστερόλη. Αυτό είναι σηµαντικό, γιατί τα αυξηµένα επίπεδα ινσουλίνης µπορούν να προβλέψουν εάν κάποιος θα αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Γενικά, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι ένα διατροφικό µοτίβο όπως αυτό που προωθεί η TLC είναι το χρυσό πρότυπο για την πρόληψη του διαβήτη, επειδή δίνει έµφαση στις σωστές τροφές και αποθαρρύνει τις κακές επιλογές.

Δείτε περισσότερα στο elle.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i