Οι επιστήμονες απαντούν! Επηρεάζει η έλλειψη ύπνου το άγχος σου;

Έρευνες από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου δείχνουν τις συνέπειες της έλλειψης ύπνου στην ψυχολογία.

sleep istock

Μία έρευνα που διεξήχθη από Πανεπιστήμιο της Μοντάνα στο Bozeman έδειξε ότι η ολική στέρηση ύπνου και μερική απώλεια ύπνου είχαν ως αποτέλεσμα συναισθηματικές αλλαγές. Το ισχυρότερο και πιο σταθερό, όμως, αποτέλεσμα ήταν ότι η απώλεια ύπνου μείωσε τη θετική διάθεση.

Τι έδειξε η μελέτη

Η απώλεια ύπνου στους συμμετέχοντες αύξησε τα συναισθήματα του άγχους και όταν βίωναν έντονα συναισθηματικά γεγονότα, οι άνθρωποι ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν ότι αντιδρούσαν διαφορετικά από τους ανθρώπους που είχαν απολαύσει έναν ποιοτικό ύπνο.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερη συναισθηματική διέγερση και αισθάνθηκαν πιο "σιωπηλές" συναισθηματικές αντιδράσεις μετά την απώλεια ύπνου.

Διαβάστε επίσης: Διώξε το άγχος με αυτό το πανάρχαιο τρικ

Οι ενήλικες άνω των 18 χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες σταθερού ύπνου τη νύχτα για να είναι υγιείς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Όταν υπολείπονται αυτού του ελάχιστου αριθμού, ο απολογισμός μπορεί να είναι μεγάλος: Μελέτες έχουν συνδέσει τον κακό ύπνο με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και άνοιας, καθώς και διαταραχών της διάθεσης.

Παρά τους κινδύνους, περισσότερο από το 30% των ενηλίκων έχουν καθημερινά ελλειπή ύπνο, ενώ σχεδόν 1 στους 10 ενήλικες χάνει δύο ή περισσότερες ώρες ύπνου κάθε βράδυ, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022

"Σε όλο τον κόσμο, τα άτομα σπάνια κοιμούνται τη συνιστώμενη ποσότητα για τουλάχιστον 5 νύχτες την εβδομάδα", δήλωσε ο συν-επικεφαλής της μελέτης Jo Bower, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της East Anglia στο Norwich της Αγγλίας. "Η δουλειά μας δείχνει τις πιθανές συνέπειες αυτού για τη συναισθηματική μας υγεία, σε μια εποχή που τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξάνονται ραγδαία", πρόσθεσε σε σηκώσεις του ο λέκτορας του Πανεπιστημίου της Αγγλίας.

Επιπλέον, στο περιοδικό Psychological Bulletin της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας δημοσιεύτηκε έρευνα που ανέλυσε δεδομένα από 154 μελέτες σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους σε πέντε δεκαετίες.

Σε αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές διέκοψαν τον ύπνο των συμμετεχόντων για μία ή περισσότερες νύχτες, είτε κρατώντας τους ξύπνιους (στέρηση ύπνου), ξυπνώντας τους περιοδικά (κατακερματισμός ύπνου) είτε κάνοντάς τους να σηκωθούν νωρίτερα από το συνηθισμένο (μερική απώλεια ύπνου). Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν για άγχος, κατάθλιψη, διάθεση και την ανταπόκρισή τους σε συναισθηματικά ερεθίσματα.

Τα συμπεράσματα των μελετών

Γενικά, η ολική στέρηση ύπνου είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διάθεση και τα συναισθήματα σε σύγκριση με τη μερική απώλεια ύπνου ή τον κατακερματισμένο ύπνο. Είναι ενδιαφέρον όμως ότι η επίδραση του ύπνου στη θετική διάθεση εμφανίστηκε ακόμη και μετά από σύντομες περιόδους απώλειας ύπνου, όπως το να μένεις ξύπνιος μία ή δύο ώρες αργότερα από το συνηθισμένο ή μετά από απώλεια λίγων ωρών ύπνου.

Διαβάστε επίσης: The way out of burnout: Ένας ψυχαναλυτής εξηγεί ότι δεν αρκεί μόνο το να χαλαρώσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i