Μήπως η καρδιά σου... διψάει;

Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να βλάψει την καρδιά σου όσο το κάπνισμα ενός τσιγάρου, δείχνει έκθεση από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας

heart istock

Το νερό βοηθά στη διατήρηση της ιδανικής θερµοκρασίας στο σώµα σου και συµβάλλει επίσης στη σωστή λειτουργία του εντέρου και των νεφρών και προσφέρει ενυδάτωση στις αρθρώσεις και το δέρµα.

Είναι γεγονός, πως κατά τη χειµερινή περίοδο το αίσθηµα της δίψας δεν είναι τόσο έντονο όσο το καλοκαίρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να πίνεις λιγότερο νερό απ’ όσο πραγµατικά πρέπει να καταναλώνεις. Αυτό δημιουργεί χωρίς να το καταλαβαίνεις αφυδάτωση, με συνέπειες τους πονοκεφάλους, την κούραση, την κακή λειτουργία του οργανισμού και γενικά ενός αισθήματος εξάντλησης.

Επιπλέον, άνθρωποι µεγαλύτερης ηλικίας που λαµβάνουν την καθηµερινή φαρµακευτική τους αγωγή είναι σηµαντικό να πίνουν αρκετό νερό, καθώς βοηθάει σηµαντικά στη σωστή διάλυση των ουσιών των φαρμάκων μέσω του συκωτιού. Η µη επαρκής ενυδάτωση των ατόµων που λαµβάνουν αρκετά χάπια ηµερησίως, οδηγεί σε µεγάλη επιβάρυνση του οργανισµού τους και στην εµφάνιση νέων προβληµάτων.

Επίσης, η µακροχρόνια αφυδάτωση των αρθρώσεων µπορεί να µειώσει την ικανότητά τους να απορροφούν τους κραδασµούς στο σώµα και αυτό µπορεί να επιφέρει πόνους παροδικούς ή μακροχρόνιους.

Όταν η καρδιά σου διψάει...

Η αφυδάτωση προκαλεί μείωση της ποσότητας του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα μας, επομένως η καρδιά παλεύει να επιστρέψει στη φυσιολογική της κατάσταση, χτυπώντας πιο γρήγορα και διαχέοντας αίμα σε όλο το σώμα μας.

Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ταχυπαλμίας διαταράσσοντας την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα καλίου ή μαγνησίου ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσουν παράλειψη παλμών ή και επιπλέον καρδιακούς παλμούς.

"Η αφυδάτωση κάνει το αίμα πιο παχύρρευστο και αυτό έχει αρνητική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα" επισημαίνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Σταύρος Κάβουρας, PhD.

"Μπορεί, επίσης, να αυξάνει τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών που είναι γνωστό πως βλάπτουν το ενδοθήλιο (ένα λεπτό στρώμα μέσα στις φλέβες που συμβάλλει στη ρύθμιση της ροής του αίματος). Ευτυχώς, εκτός κι αν είσαι χρόνια αφυδατωμένη, φαίνεται πως η βλάβη είναι αναστρέψιμη" καθησυχάζει ο δρ Σταύρος Κάβουρας.

Πιες νερό! Αν δεν επισκέπτεσαι τουλάχιστον έξι φορές τη μέρα την τουαλέτα, κάτι κάνεις λάθος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i