#Fartgate: Τι θα σου συμβεί αν κρατάς τα αέρια σου

Μπορεί να είναι ευγενικό να κρατήσεις τα αέρια σου όταν είσαι δημόσια, αλλά το να μην τα απελευθερώνεις μπορεί να έχει τρομακτικές συνέπειες για την υγεία σου.

fart istock

Το αέρια που κρατάς καλά κρυμμένα μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από άβολες και επώδυνες παρενέργειες που είναι χειρότερες από οποιαδήποτε προσωρινή αμηχανία.

Τα αέρια είναι φυσιολογικά υποπροϊόντα των πεπτικών διαδικασιών από το κατώτερο πεπτικό σύστημα, τα οποία προκαλούνται από τα αέρια που απελευθερώνονται από τα βακτήρια στο έντερο σου, καθώς και από τον αέρα που καταπίνεις.

Όταν τα μικρόβια διασπώνται και μεταβολίζουν τα τρόφιμα που τρως και απελευθερώνουν θειούχα αέρια, τα οποία προκαλούν δυσοσμία. Όταν αυτά τα αέρια συσσωρεύονται, περνούν από το έντερο πριν απελευθερωθούν από τον ορθό.
Ωστόσο, είναι δυνατό να διακόψεις την απελευθέρωση των αερίων αμέσως σφίγγοντας τον σφιγκτήρα του πρωκτού, μέχρι να υπάρξει καλύτερος χρόνος για να τα αφήσεις να φύγουν.

Ενώ το να το κάνεις αυτό από καιρό σε καιρό μπορεί να είναι ακίνδυνο, αν το κάνεις τακτικά μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα.

Μάθε: Αέρια στο έντερο: Αυτή είναι η άσκηση που τα καταπολεμά!

Τα 6 προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα αέρια που κρατάς

Ναι, κάνει καλό στην υγεία σου να ανοίγεις τον ασκό του μεθανίου. Να θυμάσαι ότι "πορδή μη εξελθούσα θανατηφόρα ούσα”. Τα υπόλοιπα έπονται.

1. Ρέψιμο

Μια από τις πιο περίεργες αντιδράσεις είναι το ρέψιμο. Όταν εμποδίζεις τα αέρια να φύγουν από το σώμα σου, μέρος αυτών που συσσωρεύονται στον ορθό μπορεί να περάσει μέσα από το τοίχωμα του εντέρου και να επαναρροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να απελευθερωθεί με την εκπνοή από τους πνεύμονες, προκαλώντας μια άοσμη απελευθέρωση αερίου στο στόμα.

2. Φούσκωμα

Η συσσώρευση αερίων στο έντερό σου μπορεί επίσης να προκαλέσει μια άλλη δυσάρεστη παρενέργεια: φούσκωμα.

Το πρήξιμο στην κοιλιά κάνει το στομάχι σου μπαλόνι και το νιώθεις δυσάρεστα γεμάτο. Μπορεί επίσης η κοιλιά σου να βουίζει και να κάνει θορύβους.

Παράλληλα με την απελευθέρωση των αερίων όταν χρειάζεται, η τακτική άσκηση, το μάσημα με κλειστό το στόμα και η κατανάλωση πολύ νερού μπορεί να μειώσει το φούσκωμα. 

3. Κράμπες

Το να έχεις αέρια μπορεί να είναι άβολο, αλλά το να τα κρατάς μέσα σου μπορεί να ενισχύσει τον πόνο. Οι κράμπες είναι μια συχνή παρενέργεια της συγκράτησης αερίων, που προκαλείται από τη συσσώρευση αερίων και τη φλεγμονή στο έντερό σου.

4. Δυσπεψία

Ένα άλλο πρόβλημα από τη συγκράτηση των αερίων μπορεί να είναι η δυσπεψία. Το σύμπτωμα προκαλεί πόνο ή ενόχληση στο άνω μέρος της κοιλιάς. Μάλιστα "η αποβολή αυξημένης ποσότητας αερίων με το ρέψιμο ενδεχομένως να σχετίζεται με λειτουργική δυσπεψία, δηλαδή με υποτροπιάζοντα επίμονο πόνο ή δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα, χωρίς αναγνωρίσιμη αιτία. Η λειτουργική δυσπεψία οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε αυξημένη ευαισθησία του στομάχου στο περιεχόμενό του." αναφέρει ο dr Χρήστος Ζαβός, γαστρεντερολόγος - ηπατολόγος.

5. Καούρες

Εάν κρατάς τα αέρια μπορεί να προκληθεί καούρα. Ο πόνος που προκαλείται από τη δυσπεψία ψηλότερα στο στέρνο είναι γνωστός ως καούρα. Προκαλείται από το οξύ του στομάχου που παλινδρομεί προς τον οισοφάγο, το οποίο μπορεί επίσης να αφήσει μια δυσάρεστη ξινή γεύση στο στόμα σου.

6. Εκκολπωματίτιδα

Κρατώντας τα αέρια μπορεί να σχηματιστούν θύλακες αέρα μέσα στο πεπτικό σου σύστημα. Εάν αυτά αποκτήσουν φλεγμονή, μπορεί να προκληθεί εκκολπωματίτιδα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet. "Τα εκκολπώματα (εκκολπωματίτιδα) είναι μικρά εξογκώματα ή ‘’τσέπες’’ που μπορούν να αναπτυχθούν στο τοίχωμα του εντέρου, συνηθέστερα στο αριστερό τμήμα του αλλά μπορεί να αναπτυχθούν και σε ολόκληρο το παχύ ή και το λεπτό έντερό" αναφέρει η Θάλεια Πετροπούλου, Γενικός Χειρουργός, Ρομποτική Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Ορθού, Μέλος του Αγγλικού Κολλεγίου Χειρουργών. |Εάν το εκκολπώματα μολυνθούν από μικρόβια που ‘’παγιδεύονται’’ στα στόμια τους, μπορεί να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και πιο σοβαρά συμπτώματα, και ονομάζεται εκκολπωματίτιδα."

Δες και αυτό: Πέντε διατροφικές συνήθειες για να σταματήσεις τα αέρια στο έντερο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i