Βήχας που επιμένει μετά από ίωση: Τι πρέπει να προσέξεις

Η ίωση πέρασε αλλά ο βήχας που επιμένει σε ταλαιπωρεί; Δες τι μπορείς να κάνεις.

vixas istock

Είτε σε κρατά ξύπνια τη νύχτα είτε διακόπτει την ημέρα σου - ή και τα δύο - ένας βήχας που επιμένει δεν είναι καθόλου διασκεδαστικός. Ειδικά όταν δεν λέει να φύγει.

"Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να έχει επίμονο βήχα, είτε αυτό οφείλεται σε οξεία λοίμωξη είτε σε κάποια πάθηση υγείας", λέει η δρ Βάσω Ευαγγελοπούλου, πνευμονολόγος - εντατικολόγος. "Ένα φάρμακο για τον βήχα που χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα βήμα για ανακούφιση, αλλά εάν ο βήχας επιμένει θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου".

Από τη "λευκή πνευμονία" στη βρογχίτιδα: Όταν η απλή ίωση απειλεί τη ζωή σου

Τι συμβαίνει και ο βήχας επιμένει;

Όταν έχεις αλλεργίες ή κρυολόγημα, η προκύπτουσα ρινική συμφόρηση και η οπισθορινική καταρροή μπορεί να ερεθίσουν το πίσω μέρος του λαιμού σου. Ορισμένες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως η COVID-19, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο λαιμό σου, οξεία βρογχίτιδα και ακόμη και περιστασιακή γιαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. 

"Αυτός ο προσωρινός ερεθισμός και η φλεγμονή είναι πολύ συνηθισμένοι παράγοντες που προκαλούν βήχα", λέει η ειδικός. "Αλλά ο βήχας θα πρέπει να υποχωρήσει με τα άλλα συμπτώματά σου. Για παράδειγμα, μόλις η ρινική συμφόρηση υποχωρήσει μετά από μια ιογενή λοίμωξη, ο βήχας θα πρέπει να εξαφανιστεί και αυτός."

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γιατρός σου μπορεί να συστήσει όχι μόνο τη λήψη ενός κατασταλτικού για τον βήχα χωρίς συνταγή, αλλά και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που συμβάλλουν στον βήχα  — λήψη ενός ρινικού αποσυμφορητικού για να βοηθήσει στη μείωση της ρινικής καταρροής εάν έχεις κρυολόγημα.

Ένας επίμονος βήχας, από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην έχει ξεκάθαρη αιτία.

"Ο βήχας θεωρείται χρόνιος εάν επιμένει περισσότερο από οκτώ εβδομάδες", εξηγεί η πνευμονολόγος. "Σε εκείνο το σημείο, αρχίζουμε να ανησυχούμε μήπως η αιτία είναι μια χρόνια πάθηση υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί".

Επιπλέον, ο βήχας προκαλεί και άλλα προβλήματα. Όχι μόνο σε κρατάει σε εγρήγορση και προκαλεί κακό ύπνο, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βραχνάδα, πονοκεφάλους και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες.

Τι προκαλεί έναν επίμονο βήχα;

Οι πιθανές αιτίες ενός επίμονου βήχα περιλαμβάνουν:

  • Άσθμα
  • Χρόνια βρογχίτιδα
  • Εμφύσημα
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η περιοδική έκθεση σε σκόνη ή καπνό
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
  • Συγκοπή
  • Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση 
  • Διάμεση πνευμονοπάθεια
  • Κάπνισμα ή άτμισμα (βήχας καπνιστή)
  • Δυσλειτουργία φωνητικών χορδών

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν επίμονο βήχα. Οι αναστολείς ΜΕΑ, που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, είναι ένα παράδειγμα. "Εάν έχεις βήχα που διαρκεί περισσότερο από οκτώ εβδομάδες, μίλα στον γιατρό σου", συνιστά η Βάσω Ευαγγελοπούλου. "Μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματά σου και να προσπαθήσει να εντοπίσει την υποκείμενη αιτία του βήχα σου και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του".

Πώς αντιμετωπίζεται ο επίμονος βήχας;

Το πιο σημαντικό βήμα για τη θεραπεία ενός επίμονου βήχα είναι ο εντοπισμός και η διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος ή της υποκείμενης κατάστασης υγείας που το προκαλεί. Μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η φαρμακευτική αγωγή που παίρνεις και η αντικατάστασή τους.

Άλλες φορές μπορεί να σημαίνει παραπομπή σε ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση. Για παράδειγμα, ένας πνευμονολόγος μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ή/και στην καλύτερη διαχείριση του άσθματος, της χρόνιας βρογχίτιδας, του εμφυσήματος και άλλων πνευμονοπαθειών. ένας γαστρεντερολόγος μπορεί να βοηθήσει με τη ΓΟΠ και ένας καρδιολόγος με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Με την καλύτερη διαχείριση της υποκείμενης πάθησης, ο βήχας θα βελτιωθεί.

Επίσης, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον βήχα που περιέχουν δεξτρομεθορφάνη μπορούν να καταστείλουν τον βήχα που δεν εξαφανίζεται εντελώς.

"Επιπλέον, εάν ο βήχας σου συνεχίζει να είναι ενοχλητικός, ο γιατρός σου μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ισχυρότερο φάρμακο για τον βήχα", λέει η ειδικός. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ωστόσο, τα φάρμακα για τον βήχα από μόνα τους δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση σε έναν επίμονο βήχα.

"Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτά τα φάρμακα δεν θεραπεύουν το πρόβλημα", λέει η πνευμονολόγος. "Απλώς καταστέλλουν τον βήχα. Η συμπτωματική ανακούφιση του βήχα μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις την καθημερινότητά σου πιο υποφερτή, αλλά είναι ακόμα σημαντικό να απευθυνθείς στον γιατρό σου για να εντοπίσεις τη βασική αιτία του βήχα σου και να τον αντιμετωπίσεις." καταλήγει η ειδικός.

Διάβασε ακόμη: 10 φυσικοί τρόποι για ανακούφιση του πονόλαιμου και του βήχα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i