Πόσα (δεν) ξέρεις για τα δόντια σου;

Η οδοντική υγεία από το Α έως το Ω! Μάθε ό,τι χρειάζεσαι για τα δόντια και την υγεία τους.

teeth istock


Ένα πλατύ λευκό χαμόγελο κάνει την καλύτερη εντύπωση και είναι φυσικά αποτέλεσμα μιας καλής καθημερινής υγιεινής και συστηματικής φροντίδας των δοντιών και των ούλων. Μάθε όλα όσα δεν ξέρεις για τα δόντια σου.

Άφθα

Πληγή 1-2 χιλιοστά έως και 1-2 εκατοστά, που εμφανίζεται ξαφνικά κάτω από τη γλώσσα δημιουργώντας δυσκολίες στην κατάποση και στην ομιλία. Αντιμετωπίζεται με τοπικές αλοιφές ή με στοματικά διαλύματα. 

Απόστημα (οδοντικό)

Η φλεγμονή που συνήθως προσβάλλει ένα δόντι με προχωρημένη τερηδόνα. Συχνά συνοδεύεται από οίδημα (πρήξιμο) και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.
 

Βρουξισμός

Ξυπνάς το πρωί με πόνο στους μυς της σιαγόνας ή με πονοκέφαλο; Ίσως να υποφέρεις από βρουξισμό, το ασυνείδητο τρίξιμο των δοντιών, αιτία μερικής ή ολικής φθοράς τους ή ακόμα και καταστροφής του οστούν που τα περιβάλλει. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με νάρθηκα νυκτός και την καταπολέμηση του καθημερινού άγχους που θεωρείται από τις κύριες αιτίες του, μαζί με ενδοκρινολογικά προβλήματα και την κληρονομικότητα. 

Γιαούρτι

Καταπολεμά την κακοσμία, εξουδετερώνοντας τα επιβλαβή βακτηρίδια που υπάρχουν στην στοματική κοιλότητα. Επίσης η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με την καλύτερη περιοδοντική υγεία. Και όλα αυτά χάρη στους μικροοργανισμούς που περιέχει. 

Διάλυμα στοματικό

Προτίμησε τα ήπια στοματικά διαλύματα και απόφυγε αυτά που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλης. Τα διαλύματα με χλωριξιδίνη 2% θα σου τα συστήσει ο γιατρός σου για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια θεραπείας. Μην τα συνεχίσεις μετά το πέρας της αγωγής. Έχε υπόψη σου ότι μόνον το στοματικό διάλυμα δεν κάνει τίποτα χωρίς το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια.
 

Ελκονεκρωτική ουλίτιδα

Είδος ουλίτιδας που στις 94% των περιπτώσεων συνδέεται με το κάπνισμα και προσβάλει κυρίως νέα άτομα. Εκδηλώνεται σε πολύ οξεία μορφή και προκαλεί έντονο πόνο.  

Εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό της γνάθου για να αντικαταστήσουν δόντια που λείπουν. Είναι η ιδανική θεραπεία για όσους έχουν χάσει ένα η περισσότερα δόντια εξαιτίας ατυχήματος, τερηδόνας η περιοδοντικής νόσου, με την προϋπόθεση ότι έχουν υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής και ότι δεν παρουσιάζουν κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. 

Επέμβαση οδοντιατρική

Τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις μετά από κάθε οδοντιατρική επέμβαση: 

  • Η γάζα που έχει τοποθετηθεί στο τραύμα σου από τον οδοντίατρο θα πρέπει να δαγκώνεται για 30-45 λεπτά. 
  • Μην καπνίσεις για τουλάχιστον 12 ώρες μετά την επέμβαση.
  • Απόφυγε τη λήψη αλκοόλ και ιδιαίτερα εάν έχει χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή.
  • Μην κάνεις στοματικές πλύσεις την ημέρα της επέμβασης. Μετά από αυτό το διάστημα, κάνε πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι ή αλατούχο διάλυμα (1 κ.γ. αλάτι σε 1 ποτήρι νερό) τρεις φορές την ημέρα για 2-3 ημέρες.
  • Η διατροφή σου την ημέρα της επέμβασης θα πρέπει να αποτελείται από μαλακές και κρύες τροφές. Καλό είναι να αποφύγεις τη λήψη γαλακτοκομικών για 1-2 ημέρες. 
  • Απόφυγε την έντονη σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 24 ώρες. Εάν σου έχει χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, τήρησε τις οδηγίες λήψης σχολαστικά.
  • Μπορείς να πάρεις παυσίπονα (εκτός από ασπιρίνη) αφού ενημερώσεις τον οδοντίατρο, ανά τέσσερις περίπου ώρες και για όσο διαρκεί ο πόνος.

Ζάχαρη

Από τους βασικούς "εχθρούς" των δοντιών, διεγείρει την παραγωγή του γαλακτικού οξέως το οποίο σταδιακά προκαλεί την τερηδόνα. Οι ειδικοί δεν συνιστούν απλά να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα τρόφιμα, αλλά μαζί μ΄ αυτά να πίνουμε δύο τρεις γουλιές νερό και πριν καταπιούμε να ξεπλένουμε τα δόντια μας.
 

Ημιέγκλειστο (δόντι)

Δόντι το οποίο βρίσκεται εν μέρει μέσα στο οστό της γνάθου. Συχνά προσβάλλεται από μία φλεγμονή, την περιστεφανίτιδα.

Θηλασμός και υγεία των δοντιών

Πολλές μελέτες συνδέουν τον θηλασμό με "ευάλωτη" κατάσταση των δοντιών της μητέρας λόγω της απώλειας ασβεστίου από τον οργανισμό της. Επίσης μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της υπάρχουσας ουλίτιδας. Συμβουλεύσου τον γυναικολόγο σου σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων ή κάποιων ειδικών σκευασμάτων. 

Ίος του επιχείλιου έρπητα

Υπάρχει μέσα στο σώμα μας και μπορεί να "ενεργοποιηθεί" μετά από ηλιοθεραπεία, λόγω της πτώσης του ανοσοποιητικού μετά από κάποια ασθένεια ή κατά την περίοδο. Μετά από ήπιο κάψιμο, στα χείλη εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες που σπάνε και αφήνουν πληγές. Κατά την περίοδο έξαρσης ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την προσωπική επαφή και αντικείμενα (οδοντόβουρτσες, πετσέτες) και θεραπεύεται με αλοιφές και φαρμακευτική αγωγή.

Κακοσμία

Προκαλείται από μικροοργανισμούς που συσσωρεύονται σε σημεία δυσπρόσιτα για την οδοντόβουρτσα ή αυτά που συνήθως ξεχνάμε να βουρτσίσουμε, όπως η ράχη της γλώσσας. Αιτία της μπορεί να είναι και κάποιο οργανικό πρόβλημα – αν ενώ αναπνέεις πρώτα με το στόμα και κατόπιν με τη μύτη, οι οσμές είναι ίδιες, τότε δεν πρόκειται απλά για κακοσμία αλλά σύμπτωμα κάποιας νόσου η οποία πρέπει να διευρευνηθεί. Συνήθως αντιμετωπίζεται με πλύσεις και με ειδικά διαλύματα. 

Λεύκανση δοντιών

Διαδικασία αφαίρεσης των δυσχρωμιών από την αδαμαντίνη των δοντιών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι με ειδικά δισκάρια εμπορίου (μέθοδος με περιορισμένη αποτελεσματικότητα και πιθανές παρενέργειες). Ή επίσης στο σπίτι με χρήση νάρθηκα που θα σου κατασκευάσει ο οδοντίατρος σου και λευκαντικής ουσίας. Η λεύκανση οδοντιατρείου είναι η ασφαλέστερη επιλογή με αποτέλεσμα που διαρκεί τουλάχιστον μερικούς μήνες: γίνεται με την τοποθέτηση λευκαντικής ουσίας και ακολούθως με χρήση λaser ή άλλης πηγής θερμότητας που την ενεργοποιεί. 

Μυκητιάσεις

Πολλοί υγιείς άνθρωποι έχουν μύκητες στο στόμα που όμως δεν τους προκαλούν καμία ενόχληση. Σε ορισμένες καταστάσεις – π.χ. με εξασθενημένο ανοσοποιητικό – πολλαπλασιάζονται προκαλώντας μόλυνση στο στόμα (εμφανίζεται σε μορφή λευκής μεμβράνης που πονάει και δυσκολεύει την κατάποση) η οποία αντιμετωπίζεται με αντιμυκητισιακά φάρμακα. 

Νευρομυική οδοντιατρική

Η λιγότερο γνωστή ειδικότητα της οδοντιατρικής, ασχολείται με τη λειτουργία της κάτω γνάθου, τους ιστούς και τα νεύρα της στοματογναθοπροσωπικής περιοχής για να εξασφαλιστεί ότι τα δόντια και οι γνάθοι λειτουργούν φυσιολογικά – η εσφαλμένη θέση τους, που διορθώνεται με ορθοδοντική παρέμβαση ή χρήση ειδικών ναρθήκων νυχτός, μπορεί να προκαλέσει μυαλγίες, πονοκεφάλους, δυσκολία μάσησης και φθορά των δοντιών. 

Ξηροστομία

Ο καθένας μας μπορεί να έχει μια αίσθηση ξηρότητας στο στόμα του που και που. Όταν όμως επιμένει και συνοδεύεται από δυσάρεστη αναπνοή, πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την αιτία του – ίσως να πρόκειται για παρενέργεια κάποιων φαρμάκων, ακτινοβολιών που έχεις δεχτεί στο κεφάλι ή στο λαιμό ή τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Συνήθως περιλαμβάνει αγωγή με φάρμακο που βελτιώνει τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων.

Ουλίτιδα

Φλεγμονή των ούλων με συμπτώματα όπως η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα και ερυθρότητα ή ακόμα και μια κατάσταση όταν τα ούλα "ξεκολλάνε" από τα δόντια. Προκαλείται λόγω κακής στοματικής υγιεινής, χρήσης φαρμάκων και του καπνίσματος, κατά την εγκυμοσύνη ή ως αποτέλεσμα μη ισορροπημένης διατροφής. Η θεραπεία της  περιλαμβάνει αποτρύγωση και καθαρισμό από τον οδοντίατρο, λήψη αντιβιοτικών και θεραπείες με λέιζερ. 
 

Όζονοθεραπεία

Χρήση του όζοντος, ισχυρού αντισηπτικού, που παράγουν τελευταίας τεχνολογίας συσκευές, στη θεραπεία περιοδοντίτιδας,  ουλίτιδας, τερηδόνας, στοματίτιδας, άφθων κ.α. προβλημάτων. 

Περιοδοντίτιδα

Αν δε θεραπευτεί η ουλίτιδα, προχωράει πιο βαθιά στους περιοδοντικούς ιστούς προκαλώντας με τη σειρά της περιοδοντίτιδα καταστρέφοντας το οστούν που στηρίζει το δόντι. 
 

Περιστεφανίτιδα

Λοίμωξη των ούλων που εντοπίζεται γύρω από τη μύλη του δοντιού και προσβάλει κυρίως τους κάτω φρονιμίτες. Η θεραπεία της περιλαμβάνει καθαρισμό του περιοδοντικού θυλάκου και τοπική αντισηψία, λήψη αντιβιοτικών ή και εξαγωγή. 

Πλάκα (οδοντική)

Σχεδόν αόρατη μεμβράνη που σχηματίζεται καθημερινά στην επιφάνεια των δοντιών και αποτελείται από διάφορα μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στο στόμα σε μεγάλο αριθμό. Αν δεν απομακρυνθεί με το βούρτσισμα,  σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα. Πάντως συσκευή διάγνωσης οδοντικής πλάκας όταν βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, παρουσίασαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Σε μέγεθος οδοντόβουρτσας, έχει στο άκρο ένα μπλε φωτάκι. Στην  εξέταση κατά την οποία θα πρέπει να φοράς ειδικά γυαλιά, τα σημεία στα οποία υπάρχουν ίχνη πλάκας θα δείχνουν κόκκινα. 

Πέτρα

Μετά την κατανάλωση τροφής, στις επιφάνειες, ανάμεσα στα δόντια και στην συμβολή δοντιών και ούλων, σχηματίζεται μια μαλακή μάζα. Αν δεν αφαιρεθεί με το βούρτσισμα, συσσωρεύεται, σκληραίνει και σχηματίζεται η οδοντική πέτρα ή η τρυγία που μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με ειδικά ιατρικά εργαλεία. 
 

Ρετινόλη

Πρόκειται για μια από τις μορφές της βιταμίνης Α έτσι όπως βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης – κυρίως το συκώτι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Θεωρείται από τις σημαντικότερα για την υγεία των δοντιών συστατικά των τροφών. 

Στοματίτιδα

Φλεγμονή που εμφανίζεται με έντονο πόνο, ερεθισμό στα ούλα ή και με διάσπαρτα σπυράκια στο εσωτερικό του στόματος, αποτέλεσμα μόλυνσης μετά από μικροτραυματισμό, αλλεργικής αντίδρασης ή του έρπητα. Θεραπεύεται με τοπικές κρέμες, διαλύματα και φαρμακευτική αγωγή.  

Τερηδόνα

Πάθηση των σκληρών ιστών του δοντιού και κυριότερη αιτία καταστροφής του. Η δράση της ξεκινάει από το σμάλτο, στη συνέχεια προσβάλλει την οδοντίνη ώσπου φτάνει στην κοιλότητα του πολφού. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει και μόνο η επίσκεψη στον οδοντογιατρό δίνει λύση στο πρόβλημα που αφορά το 60% των οδοντιατρικών εργασιών.

Τυρί

Όταν καταναλώνεται στο τέλος του γεύματος, μπορεί να προστατέψει τα δόντια μας από μικρόβια και αλλοιώσεις και αυτό γιατί αυξάνει την ποσότητα του σάλιου στο στόμα συμβάλλοντας έτσι στον φυσικό "καθαρισμό" του. Από την άλλη, καθώς περιέχει φώσφορο και ασβέστιο, βοηθά στην αποκατάσταση ανόργανων στοιχείων της αδαμαντίνης. 

Υπερευαισθησία των δοντιών

Σύμπτωμά της είναι ο πόνος που αισθάνεσαι, πίνοντας ή τρώγοντας κάτι κρύο ή ζεστό και η πιο συνηθισμένη αιτία της είναι η συρρίκνωση των ούλων που "εκθέτει" τις ρίζες των δοντιών και τα εκατοντάδες μικροσκοπικά κανάλια που οδηγούν στο νευρικό κέντρο τους. Θεραπεύεται αποτελεσματικά με ειδικά ζελέ, στοματικά διαλύματα ή οδοντόκρεμες. 

Φθόριο

 Μπορούμε να λαμβάνουμε αυτή την ουσία κλειδί για δόντια χωρίς τερηδόνα μέσω του νερού, μέσω της οδοντόπαστας, μέσω ειδικών δισκίων ή σταγόνων τα οποία μπορεί να μας χορηγήσει ο οδοντίατρος ή μετά τη διαδικασία φθορίωσης των δοντιών (ο γιατρός τοποθετεί ένα φθοριούχο ζελέ επάνω στα δόντια).

Χρωστικές ουσίες

Συστατικά διάφορων τροφίμων και ροφημάτων που τους προσδίδουν έντονο χρώμα. Όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες προϊόντων στα οποία υπάρχουν σε μεγάλη συγκέντρωση, όπως η φράουλα, οι μαύρες ποικιλίες σταφυλιού, το κόκκινο κρασί, το τσάι ή ο καφές, αλλοιώνουν το χρώμα της αδαμαντίνης. 

Ψυχολογικός παράγοντας

Ένας στους 2 ασθενείς που περνούν την πόρτα του οδοντιατρείου νιώθουν έντονο στρες και φόβο. Πώς να τα ξεπεράσεις; Προτίμησε τον ειδικό με τον οποίο νιώθεις άνετα, ρώτα για τις διαδικασίες που θα γίνουν και μοιράσου μαζί του τις απορίες σου. 

Ωραία οδοντοστοιχία

Βοηθάει στην καριέρα, στην κοινωνική καθιέρωση, είναι το "διαβατήριο" μας για επιτυχίες σε διαφορετικούς τομείς, ακόμα και στην προσωπική μας ζωή. Καθημερινή σχολαστική στοματική υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, είναι οι βασικοί και απόλυτα εγγυημένοι τρόποι για να την αποκτήσεις!

Διάβασε ακόμη: Τι φταίει για την κακοσμία του στόματος;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i