Η τερηδόνα είναι μεταδοτική;

Ναι! Σύμφωνα με δύο μελέτες, οι άνθρωποι μπορεί να μεταδώσουν Streptococcus Mutans, το βακτήριο που προκαλεί τερηδόνα.

teeth istock

Όλοι γνωρίζουμε ότι μπορεί να εμφανίσεις τερηδόνα από γλυκά τρόφιμα και κακή στοματική υγιεινή. Μπορείς όμως να... κολλήσεις τερηδόνα; Σύμφωνα με δύο μελέτες αυτό αποδείχτηκε: στη μία μελέτη, τα μικρόβια μεταδόθηκαν μεταξύ συζύγων που φιλήθηκαν και στην άλλη μεταξύ μητέρας και μωρού που μοιράζονταν το φαγητό και τις πιπίλες. Οι μητέρες με τερηδόνα μπορούν να μεταδώσουν στοματικά βακτήρια που παράγουν τερηδόνα στα μωρά τους όταν καθαρίζουν τις πιπίλες βάζοντάς τες στο στόμα τους ή όταν τρων από το ίδιο κουτάλι.

Διάβασε ακόμη: Όλοι οι μύθοι για την τερηδόνα

Τι είναι η τερηδόνα;

Ενώ τα δόντια είναι πολύ δυνατά, δεν είναι άφθαρτα. Με την πάροδο του χρόνου, τα μικρόβια της πλάκας όταν διασπούν τα σάκχαρα από τις τροφές προκαλούν τερηδόνα, η οποία διασπά το σμάλτο (αδαμαντίνη), το ισχυρό εξωτερικό στρώμα των δοντιών καθώς και την οδοντίνη, η οποία βρίσκεται β αθύτερα στο δόντι και είναι πιο μαλακή.

Εάν τα μικρόβια δεν αφαιρεθούν σωστά, σχηματίζουν μια μικρή κοιλότητα (τρύπα). Οι κοιλότητες πρέπει να επιδιορθώνονται με καθαρισμό και σφράγισμα για να αποφευχθεί η πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και στην εξαγωγή δοντιού. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Τι προκαλεί τερηδόνα;

Τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα, επηρεάζονται από πολλά πράγματα: την ηλικία, τη διατροφή, τη στοματική υγιεινή, ακόμη και γενετικοί παράγοντες όπως η ξηροστομία. Ο τακτικός επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο απομακρύνει τα βακτήρια, επομένως η παράλειψη των ραντεβού με αυτόν αυξάνει τον κίνδυνο της τερηδόνας.

Πώς μεταδίδεται η τερηδόνα;

Τα βακτήρια που δημιουργούν κοιλότητες στα δόντια μεταδίδονται μέσω του σάλιου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μεταδοτική. Αυτά τα βακτήρια εξαπλώνονται όταν οι άνθρωποι φιλιούνται, μοιράζονται φαγητό ή όταν μικρά παιδιά βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους. Ευτυχώς όμως, η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης μικροβίων, ενώ παράλληλα προστατεύει το στόμα σου.

Πώς να προλάβεις την τερηδόνα

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της τερηδόνας είναι η καλή στοματική φροντίδα. Για να αποτρέψεις την τερηδόνα, η οδοντίατρος Χριστίνα Ζαχαροπούλου, MUDr, DDS, συστήνει:

  • να βουρτσίζεις τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα,
  • να χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα κάθε μέρα και
  • να προσπαθήσεις να περιορίσεις τα γλυκά και ροφήματα με ζάχαρη.

Είναι επίσης σημαντικό να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, ο οδοντίατρός σου μπορεί να ελέγξει νέες κοιλότητες και να τις αντιμετωπίσει στα αρχικά τους στάδια. 

Γιατί σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουμε τερηδόνα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i