Γιατί σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουμε τερηδόνα;

Το στόμα γίνεται καθρέφτης του σώματος που αντανακλά τη συνολική υγεία του οργανισμού.

love-how-refreshing-it-is-to-be-outdoors-picture-id645067914 gradyreese

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που γιορτάστηκε στις 20 Μαρτίου κάθε χρόνο, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αλλά και οι μεγαλύτεροι οδοντιατρικοί σύλλογοι της χώρας μας καλούν να κάνουμε «Ααα» και να σκεφτούμε την υγεία του στόματος.

Η Καμπάνια του κάνε «Ααα» έρχεται από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία και είναι εστιασμένη στην ανάδειξη του συνολικού οφέλους που συνεπάγεται η στοματική υγεία και όχι μόνο μια υγιής οδοντοστοιχία, δεδομένου ότι είναι αλληλένδετη η στοματική υγεία με τη γενική υγεία.

Γιατί σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουμε τερηδόνα; - εικόνα 1

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματική Υγείας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης που από την αρχαιότητα και με κύριο υποστηρικτή τον Ιπποκράτη, κατέχει εξέχουσα θέση στην Ιατρική επιστήμη. Ειδικά, η πρόληψη προς διατήρηση της στοματικής μας υγείας, επιτυγχάνεται με τέσσερα ουσιαστικά βήματα, που πρέπει να εμπεδώσει ο καθένας από εμάς:

  1. Βουρτσίζω τα δόντια πρωί- βράδυ.

    2. Υιοθετώ υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

    3. Επισκέπτομαι τον οδοντίατρο δυο φορές τον χρόνο.

    4. Αυτοεξετάζομαι τακτικά στο στόμα μου.

Ταυτόχρονα, σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, επισημάνθηκε πως οι Έλληνες γονείς παραμελούν τη δική τους στοματική υγεία, προκειμένου να παρέχουν πρόληψη και φροντίδα στα παιδιά τους.

Επιπλέον, ακριβές εργασίες  όπως είναι τα εμφυτεύματα, «εξαφανίζονται και επιστρέφουμε στη μασέλα», ενώ λόγω των πολλών εξαγωγών δοντιών δίνουμε τεχνογνωσία σε οδοντιάτρους χωρών που εφαρμόζουν προληπτικά συστήματα και δεν γνωρίζουν από εξαγωγές.

Τα παγκόσμια στοιχεία σχετικά με τα οδοντικά προβλήματα

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%).

Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεταξύ 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, η οποία συχνά καταλήγει σε πόνο και δυσφορία, ενώ γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών δεν έχουν τα δικά τους δόντια, ένα βάρος που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψη τους γηράσκοντες πληθυσμούς.

Ο καρκίνος του στόματος είναι ο όγδοος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος, με τις χώρες με τα χαμηλά εισοδήματα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i