Εσύ γνώριζες πως οι γυναίκες έχουν πιο έντονη πρωινή αναπνοή από τους άνδρες; Φυσικά, αυτό το "πρόβλημα" αντιμετωπίζεται άμεσα με το βούρτσισμα των δοντιών και τη γενικότερη φροντίδα της στοματικής περιοχής. Ωστόσο, όταν η πρακτική αυτή δεν βοηθάει, μήπως το σύμπτωμα της κακοσμίας του στόματος θέλει να σου πει κάτι για την υγεία σου;
Χαλίτωση ή κακοσμία στόματος ορίζεται η δυσάρεστη αναπνοή που θεωρείται χρόνιο πρόβλημα και όχι ένα στιγμιαίο συμβάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο σύμπτωμα, μεγάλο μέρος του οποίου δεν γνωρίζει τον λόγο. Είναι σημαντικό να ξέρεις για την αιτία της κατάστασής σου, καθώς η κακή αναπνοή ίσως θέλει να σου πει κάτι για τη γενικότερη στοματική σου υγεία ή τις συνήθειές σου. Σε τι, λοιπόν, θα μπορούσε να οφείλεται;
1. Κακή στοματική υγιεινή
Έχεις σκεφτεί πως ίσως δεν περιποιείσαι σωστά τα δόντια σου; Συνήθως, ο τύπος κακοσμίας που οφείλεται σε οδοντιατρικά προβλήματα και κακή υγιεινή έχει τη μυρωδιά του σάπιου αυγού ή του θείου, όπως εξηγεί η Fariba S. Younai, καθηγήτρια στην κλινική οδοντιατρική του πανεπιστημίου UCLA. Σύμφωνα με μία έρευνα, η γλώσσα αποτελεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, που έχουν κολλήσει στα δόντια από απόβλητα ή που εμφανίζονται από φθορά των δοντιών. Το βασικότερο που μπορεί κανείς να κάνει πέρα από τη φροντίδα είναι η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, κάνοντας βαθύ καθαρισμό.
2. Ξηροστομία
Φανταζόσουν ποτέ πως η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφειλόταν στην ξηροστομία; Ειδικότερα, αρκετοί παράγοντες όπως το στρες, η γήρανση ακόμα και κάποια φάρμακα διαταράσσουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο φυσιολογικά καθαρίζει το οικοσύστημα του στόματος. "Κάθε φορά που αναστέλλεται η φυσική ροή σάλιου -όπως συμβαίνει με ορισμένα φάρμακα- τα φυσικά βακτήρια έχουν τη δυνατότητα να έχουν την τιμητική τους στις τροφικές ουσίες που έχουν κολλήσει στα δόντια σας", αναφέρει ο δρ Brian Kantor, οδοντίατρος από τη Νέα Υόρκη. "Η φυσιολογική ροή σάλιου ξεπλένει ένα μεγάλο μέρος αυτού του βακτηριακού συμπλέγματος τροφής", προσθέτει. Φυσικά, το ότι συμβαίνει αυτό για παράδειγμα εξαιτίας κάποιας φαρμακευτικής θεραπείας, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσεις να παίρνεις τα χάπια σου. Αντίθετα, θα πρέπει να είσαι περισσότερο επιλεκτική στα προϊόντα που χρησιμοποιείς, αποφεύγοντας εκείνα με το αλκοόλ, που ενδέχεται να ξηράνουν περισσότερο το στόμα και να βοηθήσει τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.
3. Άλλες πιθανές παθήσεις
Πέρα όμως από την κακοσμία που οφείλεται στην κακή υγιεινή του στόματος, η κακή αναπνοή ενδέχεται να εξηγεί πως υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα που δεν αφορά τη στοματική περιοχή. Ειδικότερα, αν η αναπνοή έχει μυρωδιά ψαριού, γλυκιά ή ούρων μπορεί να σημαίνει πως συνδέεται με παθήσεις όπως ο διαβήτης, προβλήματα στο έντερο, ενδοκρινολογικές παθήσεις, ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια. Αναμφίβολα, οι αιτίες αυτές αποτελούν πιο σπάνια περιστατικά και φυσικά σε αυτό θα σου απαντήσει μόνο ένας εξειδικευμένος ειδικός.
Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, γι' αυτό οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα σε βγάλει από τη δύσκολη (και επικίνδυνη) θέση να κάνεις μόνη σου διαγνώσεις.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr