Πόσο υγιής είναι η καρδιά σου; Μάθε πώς να τη μετράς, χωρίς συσκευές

Μάθε πώς να μετράς την υγεία της καρδιάς σου στο σπίτι χωρίς συσκευές.

heart istock

Αν αγαπάς την καρδιά σου μάθε πώς να είσαι πιο υγιής, από την αρτηριακή πίεση μέχρι τα επίπεδα χοληστερόλης και πολλά άλλα. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου και κάθε 40 δευτερόλεπτα κάποιος στον Δυτικό κόσμο παθαίνει καρδιακή προσβολή.

Ορισμένες μετρήσεις για την υγεία της καρδιάς είναι καλύτερα να γίνονται στον καρδιολόγο και εννοείται ότι πρέπει να ελέγχεις τακτικά την καρδιά σου στον γιατρό, όμως υπάρχουν τρόποι να παρακολουθήσεις και μόνη σου την υγεία της καρδιάς σου, χωρίς ειδικές συσκευές. Χρειάζεσαι μόνο λίγα λεπτά και λίγα μαθηματικά.

1 Κάνε το τεστ σκαλοπατιών

Σου κόβεται η ανάσα καθώς ανεβαίνεις τις σκάλες; Μελέτη του 2020 που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι μπορείς να αξιολογήσεις την υγεία της καρδιάς σου προσδιορίζοντας πόσο χρόνο χρειάζεται για να ανεβείς τέσσερις ορόφους από τις σκάλες.

Αν το κάνεις περισσότερο από 1 λεπτό, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείς έναν γιατρό.

Η μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα του τεστ σκαλοπατιών και με ένα τεστ κοπώσεως (τεστ σε διάδρομο). Βρήκαν ότι το 58% των ασθενών που χρειάστηκαν περισσότερο από 1 ½ λεπτό για να ολοκληρώσουν το τεστ σκαλοπατιών είχαν "μη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία κατά τη διάρκεια του τεστ κοπώσεως στον διάδρομο", σύμφωνα με τη μελέτη. Οι άνθρωποι που χρειάζονταν λιγότερο χρόνο για να ανέβουν τις σκάλες είχαν επίσης υψηλότερη φυσική κατάσταση, η οποία με συνδέεται με χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Τεστ για υγιή καρδιά: Πόσο σωστά τη φροντίζουμε;

2. Έλεγξε μόνη σου τον καρδιακό σου ρυθμό

Ο καρδιακός σου ρυθμός, γνωστός και ως σφυγμός, είναι μια βασική μέτρηση της υγείας της καρδιάς, γι' αυτό ο γιατρός τον ακούει συχνά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Είναι εύκολο να μετρηθεί στο σπίτι χωρίς εξοπλισμό και προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για την καρδιά και τη συνολική φυσική κατάσταση.

 

Ο καρδιακός ρυθμός αλλάζει φυσικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με το πόσο καταπονείς τον εαυτό σου. Σε στιγμές υψηλού στρες ή έντονης σωματικής άσκησης, για παράδειγμα, η καρδιά σου χτυπά πιο γρήγορα. Όταν είσαι χαλαρή ή κοιμάσαι, χτυπά πιο αργά.

Υπάρχουν δύο τύποι καρδιακών παλμών που μπορείς να μετρήσεις στο σπίτι: τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας και τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό. 

1. Καρδιακός ρυθμός ηρεμίας: Είναι ο σφυγμός σου σε κατάσταση ηρεμίας, όταν είσαι χαλαρή και ακίνητη. Έρευνες δείχνουν ότι οι υψηλότεροι καρδιακοί παλμοί σε ηρεμία συνδέονται με χαμηλότερη φυσική κατάσταση, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου.

Το τι είναι "χαμηλό" ή "φυσιολογικό" διαφέρει από άτομο σε άτομο. Γενικά, οι καρδιακοί παλμοί για υγιείς ενήλικες κυμαίνονται από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό, αλλά τα εύρη εξαρτώνται επίσης από την ηλικία. Πιο συγκεκριμένα:

heart

2. Μέγιστος καρδιακός ρυθμός: Εκτός από τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, μπορείς  να μετρήσεις τον καρδιακό σου ρυθμό κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό σου δίνει μια ιδέα για το πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά σου όταν εργάζεται πολύ σκληρά και πόσο κοντά είναι στον μέγιστο καρδιακό σου ρυθμό, τον υψηλότερο που θα έπρεπε να έχει. Για να δεις ποιος είναι αφαίρεσε το 220 από την ηλικία σου.

Τι βλάπτει την καρδιά σου και δεν το ξέρεις! Oι 6 νέοι δείκτες μελλοντικής υγείας!

Πώς να μετρήσεις τον καρδιακό σου ρυθμό στο σπίτι

Υπάρχουν μερικά σημεία στο σώμα σου όπου μπορείς να νιώσεις τον σφυγμό σου. Το πιο συχνό είναι η ακτινωτή αρτηρία ή ο καρπός σου. Απλώς βάλε το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σου στο εσωτερικό του καρπού και μέτρησε τον αριθμό των καρδιακών παλμών που νιώθεις σε 15 δευτερόλεπτα. Πολλαπλασίασε αυτόν τον αριθμό επί τέσσερα για να μάθεις τον καρδιακό σου ρυθμό σε παλμούς ανά λεπτό. 

Η καλύτερη ώρα για να μετρήσεις τον καρδιακό σου ρυθμό σε ηρεμία είναι το πρωί όταν ξυπνάς, ενώ είσαι ακόμα στο κρεβάτι.

Για να μετρήσεις τον καρδιακό σου ρυθμό κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα πρέπει να κάνεις μια σύντομη παύση στη μέση της άσκησης για να μετρήσεις τον σφυγμό σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα αθλητικό βιομετρικό ρολόι ή fitness tracker παρακολούθησης καρδιακών παλμών , εάν έχεις (οι πιο ακριβείς μετρήσεις προέρχονται από μια συσκευή παρακολούθησης καρδιακών παλμών με ιμάντα στήθους).

Φάκελος υγεία: Τα tips για την υγεία της καρδιάς μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i