Είσαι αγχωμένη; Έτσι επηρεάζει το άγχος την υγεία σου

Τα 9 προβλήματα που προκαλεί το χρόνιο άγχος στο σώμα και τη συνολική υγεία του οργανισμού σου.

αγχος_υγεια Istock

Το άγχος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής σου, και εάν δεν το γνωρίζεις ήδη, επηρεάζει εξίσου και την υγεία του οργανισμού σου.

Όταν αντιμετωπίζεις μια πρόκληση ή μια δύσκολη κατάσταση στη ζωή, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική ή συναισθηματική ένταση. Παρόλο που όλοι βιώνουν άγχος, είναι επιβλαβές για την υγεία, εάν το βιώνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι είναι το άγχος;

Το άγχος είναι η συναισθηματική και σωματική αντίδρασή σου σε μια έντονη, δύσκολη ή δυσάρεστη κατάσταση. Ο εγκέφαλος αισθάνεται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα να παράγει χημικές αντιδράσεις τις οποίες στέλνει κατά μήκος των νεύρων. Στη συνέχεια, τα επινεφρίδια εκλύουν ορμόνες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες αυξάνονται δραματικά. Με τη σειρά τους, η κορτιζόνη και η αδρεναλίνη μπορεί να αυξήσουν: 

  • την ετοιμότητα
  • την πίεση αίματος
  • το ζάχαρο στο αίμα
  • την αναπνοή 
  • τους παλμούς της καρδιάς 
  • τη μυική ένταση
  • την εφίδρωση 

Διαβάστε επίσης: Πώς επηρεάζει το άγχος τα μαλλιά μας και τι πρέπει να κάνουμε για να τα ενισχύσουμε

Πώς επηρεάζει το χρόνιο στρες το σώμα σου;

αγχος_υγεια
Istock

Όταν το άγχος διαρκεί πολλές εβδομάδες, όπως όταν αντιμετωπίζεις οικονομικές δυσκολίες, το σώμα σου παραμένει σε εγρήγορση, ως αντιδραστική κατάσταση και αυτό οδηγεί σε ψυχικά και σωματικά συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα το αγχος προκαλεί:

1. Εξάρσεις άσθματος

Το άγχος και τα έντονα συναισθήματα είναι γνωστοί παράγοντες που προκαλούν το άσθμα. Εάν έχεις άσθμα, είναι πιθανό αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σου..

2. Γαστρεντερικά προβλήματα

Όταν είσαι αγχωμένη ή ανήσυχη, οι ορμόνες που απελευθερώνονται μπορεί να επηρεάσουν την πέψη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από γαστρεντερικά προβλήματα όπως: δυσκοιλιότητα,διάρροια κ.ά.

3. Τριχόπτωση ή αρραίωση μαλλιών

Η τριχόπτωση μπορεί να προκύψει μετά από μια αγχωτική περίοδο στη ζωή σου. Είτε πρόκειται για διαζύγιο είτε για θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, τα μαλλιά σου μπορεί να πέσουν λόγω άγχους.

αγχος_υγεια
Istock

4. Καρδιακά προβλήματα

Η αρχική καρδιαγγειακή απόκριση του σώματός σου στο στρες είναι η αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Το συνεχές άγχος αυξάνει την αρτηριακή σου πίεση αυξάνοντας τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και καρδιακές προσβολές.

5. Πονοκέφαλο

Το άγχος μπορεί να σε αφήσει με πονοκέφαλο ή ημικρανία, είτε κατά τη διάρκεια του στρες είτε κατά την περίοδο "απογοήτευσης" μετά.

6. Υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Το άγχος είναι γνωστό ότι αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και εάν έχεις διαβήτη τύπου 2, μπορεί να διαπιστώσεις ότι το σάκχαρό σου είναι υψηλότερο όταν βιώνεις στρες.
 

7. Αυξημένη όρεξη

Εάν αντιμετωπίζεις άγχος για μικρό χρονικό διάστημα, η όρεξή σου μπορεί να είναι χαμηλή. Ωστόσο, όταν είσαι αγχωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα σου παράγει κορτιζόλη, μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξή και οδηγεί στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

8. Αϋπνία

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση, μια βιολογική κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι δεν νιώθουν υπνηλία. Η αϋπνία συνήθως προέρχεται από το άγχος.

9. Ζητήματα με τη μνήμη και τη μάθηση

Η σχέση μεταξύ μνήμης και άγχους δεν είναι ακόμα απολύτως σαφής, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι το άγχος επηρεάζει τη μάθηση και τη μνήμη, ειδικά σε ένα περιβάλλον σχολικής τάξης.

Διαβάστε επίσης: Αυτογνωσία: Βρες τον εαυτό σου με 5 ερωτήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i