2 πράγματα που διατηρούν τη μνήμη σου ακμαία!

Βοήθησε το μυαλό σου να δουλέψει καλύτερα και να διατηρήσει τη μνήμη του, κάνοντας αυτά τα δύο πράγματα.

memory istock

Ό,τι κάνεις, όπως το να περπατάς μέχρι το μάθημά γιόγκα σου, να κάνεις την αγαπημένη σου παραγγελία latte στο καφέ της γειτονιάς, να μιλάς με τον κολλητό σου συμβαίνει χάρη στον εγκέφαλό σου.

Ο εγκέφαλός σου είναι το κέντρο ελέγχου για ολόκληρο το σώμα σου. Έτσι, λοιπόν, τα καταφέρνεις όλα. Πώς μπορείς λοιπόν να φροντίσεις ένα τόσο περίπλοκο και αναπόσπαστο μέρος του σώματός σου και να το διατηρήσεις σε εξαιρετική φόρμα για όσο το δυνατόν περισσότερο;
 

1. Απέκτησε μια δύσκολη νέα δεξιότητα για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία 

μουσικο_οργανο
Istock

Η ενασχόληση με ένα χόμπι. που είναι άγνωστο για σένα και ακόμη και δύσκολο, αναγκάζει τον εγκέφαλό σου να ασκήσει νέες ή σπάνια χρησιμοποιούμενες νευρικές οδούς και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής πτώσης και ακόμη και στην προστασία του εγκεφάλου σου από τη νόσο Αλτσχάιμερ, που οδηγεί σε απώλεια μνήμης.

Το να διατηρείς τον εγκέφαλό σου ενεργό κάνει τα νευρικά μονοπάτια δυνατά, και, φυσικά, ισχύει το αντίθετο εάν δεν βρίσκεις τρόπους να "δουλέψεις" το μυαλό σου.

Το να παίζεις ένα μουσικό όργανο, ειδικότερα, εμπλέκει κάθε πτυχή του εγκεφάλου σου. Αν έχεις κοιτάξει ποτέ μια παρτιτούρα, είναι βασικά σαν να διαβάζεις μια διαφορετική γλώσσα. Ο εγκέφαλός σου περνάει από ένα σωρό σημεία για να το καταλάβει.

Οι μουσικές δραστηριότητες ενεργοποιούν, επίσης, τον ακουστικό φλοιό (γνωστός και ως το μέρος του εγκεφάλου που σε βοηθά να ακούς) και περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη λειτουργία της μνήμης.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neuroscience, η εκμάθηση μουσική σε κάνει να θέλεις να συνεχίσεις την πρακτική σου στη μουσική εκπαίδευση. Βελτιώνει επίσης την πλαστικότητα του εγκεφάλου, η οποία αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους ο εγκέφαλός σου αλλάζει ως απόκριση σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη τραυματική εγκεφαλική βλάβη, και πώς ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στη συνέχεια. Το να μάθεις πώς να παίζεις μουσική μπορεί να οδηγήσει σε δομικές και λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλό σου με την πάροδο του χρόνου, ακριβώς επειδή χρειάζεται λίγος χρόνος για να μάθεις.

2. Το νέο χόμπι πρέπει να περιέχει κάποια πρόκληση

Μια ερευνητική μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η αύξηση της συχνότητας με την οποία ασχολείσαι με το χόμπι σου (όπως να λύνεις σταυρόλεξα, να παίζεις επιτραπέζια παιχνίδια ή ένα όργανο ή να διαβάζεις εφημερίδα) μειώνει τη γνωστική εξασθένηση και τα συμπτώματα κατάθλιψης στους ηλικιωμένους.

Με άλλα λόγια, το να κάνεις το χόμπι σου όσο πιο συχνά μπορείς, θα είναι καλύτερο για τη γενική σου ευημερία. Η εξάσκηση αυξάνει την ταχύτητα με την οποία μπορείς να εκτελέσεις μια εργασία. Η έρευνα υποστηρίζει ότι όταν επιχειρείς μια δραστηριότητα για πρώτη φορά, ενεργοποιούνται συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου για να σε βοηθήσουν να ολοκληρώσεις την εργασία. Αυτό δημιουργεί νέα νευρωνικά μονοπάτια καθώς ο εγκέφαλός σου αποθηκεύει όλες αυτές τις νέες πληροφορίες στη μνήμη σου.

Διαβάστε επίσης: Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος των νεογέννητων όταν σε ακούνε;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i