7 συμβουλές για να κοιμηθείς από έναν ειδικό γιατρό ύπνου

Έχεις κουραστεί από τις άγρυπνες νύχτες; Ένας στους πέντε από εμάς προσπαθεί να κοιμηθεί και δεν μπορεί!

sleep istock

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο από τους ειδικούς ότι οι ενήλικες χρειάζονται από επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας "τα τελευταία 50 χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται πλέον λιγότερο από επτά ώρες, που για τη μεγάλη πλειονότητα είναι το ελάχιστο για να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας από τη στέρηση ύπνου."

Έτσι, για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου αυτές οι συμβουλές από τον δρ. Χαράλαμπο Μερμίγκη, Ειδικός Γιατρός Ύπνου, θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς απόψε!

Η τεχνική 4-7-8 για να κοιμάσαι καλύτερα

1. Ξύπνα την ίδια ώρα, κάθε μέρα

Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα κοιμήθηκες το προηγούμενο βράδυ, κράτα δομημένη την ώρα αφύπνισης - αυτό βοηθά να διατηρείς τον κιρκάδιο ρυθμό σου σε ισορροπία. Επίσης, ενημερώνει το σώμα σας πότε να "ενεργοποιήσει" τη μελατονίνη (την ορμόνη ύπνου) και πότε να την κρατήσει εκτός λειτουργίας.

2. Πίνε νερό μετά το ξύπνημα

Μόλις ξυπνήσεις, φρόντισε να πίνεις τουλάχιστον 400 ml νερό. Ο ύπνος σε αφυδατώνει, επομένως πρέπει να ενυδατώνεσαι όταν ξυπνάς.

3. Απόφευγε το μεσημεριανό ύπνο

Εάν έχεις αϋπνίες προσπάθησε να αποφεύγεις τους υπνάκους. Μειώνουν την επιθυμία για ύπνο το βράδυ και μπορεί να επιδεινώσει την αϋπνία.

4. Πήγαινε για ύπνο αργά και όχι νωρίς

Φαίνεται αντιφατικό, αλλά το μπεις κάτω από το πάπλωμα νωρίς δεν βοηθά. Ακριβώς επειδή είχες μια ψυχικά κουραστική μέρα στη δουλειά ή είσαι σωματικά κουρασμένη από την άσκηση, δεν σημαίνει ότι το σώμα σου χρειάζεται ξεκούραση νωρίς.

Αν το κάνεις αυτό δύο πράγματα μπορούν να συμβούν:  είτε θα κοιμηθείς για περίπου δύο ώρες και θα παραμείνεις ξύπνια για το υπόλοιπο της νύχτας είτε απλώς θα προσπαθείς να κοιμηθείς και δεν θα μπορείς με αποτέλεσμα να νευριάσεις.

5. Μην ανάβεις το φως

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανάβουν το φως του μπάνιου για να ουρήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά αυτό σε εκθέτει στο φως, το οποίο μπορεί να καταστείλει τη μελατονίνη που προκαλεί τον ύπνο.

6. Δώσε σημασία στη θερμοκρασία

Είτε ανοίγεις ελαφρώς ένα παράθυρο είτε παίρνεις ένα πιο ελαφρύ πάπλωμα, το να είναι δροσερό το δωμάτιό σου πριν τον ύπνο θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς. Το σώμα σου απελευθερώνει μελατονίνη μόνο αφού φτάσει στο μέγιστο της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος. Εάν κάνει πολλή ζέστη στην κρεβατοκάμαρα, η μελατονίνη θα καθυστερήσει αρκετά να κάνει την εμφάνισή της.

7. Ασκήσου, αλλά όχι πριν τον ύπνο

Μια  ημερήσια δόση 15 λεπτών αερόβιας και επιπλέον 45 λεπτά με βάρη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Στέρηση ύπνου: Τι θα σου συμβεί όταν δεν κοιμάσαι όσο πρέπει

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i