Ο άμεσος τρόπος για να νιώσεις ενέργεια | Δωρέαν και απολαυστικός!

Εάν θέλεις να τονώσεις το σώμα σου και να ενισχύσεις την ενέργειά σου αυτός ο εύκολος τρόπος θα σε βοηθήσει.

ντους με κρύο νερό για ενέργεια istock

Αν και μπορεί να μην ακούγεται τόσο άνετο, το να τελειώνεις το ντους σου με κρύο νερό είναι ένας άμεσος τρόπος για να νιώσεις ενέργεια. Όχι μόνο αυτό, αλλά το κρύο νερό μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι έδειξε έρευνα

Τα άτομα που έκαναν μπάνιο σε κρύο νερό για 30, 60 ή 90 δευτερόλεπτα έπαιρναν 29% λιγότερες ημέρες ασθενείας από τα άτομα που δεν έκαναν, σύμφωνα με έρευνα. Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτά τα άτομα ήταν λιγότερο άρρωστα από τα αντίστοιχα του ζεστού ντους ή αν απλά δεν ένιωθαν αρκετά άρρωστα, αλλά σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που κάνουν κρύο ντους είναι πιο υγιή από αυτά που δεν το κάνουν.

Οι ειδικοί λένε επίσης ότι το να κάνεις ένα παγωμένο μπάνιο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, στη βελτίωση του ύπνου και να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις.

Παρ' ό,τι η ιδέα ενός κρύου ντους μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστική, τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει είναι αρκετά για να σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε.

Κρύο ντους και οφέλη

Ακολουθούν μερικά από τα πιθανά οφέλη ενός κρύου ντους:

  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος: Το κρύο νερό προκαλεί μια σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων, η οποία ακολουθείται από μια διαστολή, βελτιώνοντας έτσι τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Εκθέτοντας τον οργανισμό σου στο κρύο νερό, μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση λοιμώξεων.
  • Μειώνει το στρες: Το κρύο ντους ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο πυροδοτεί την έκκριση ορμονών όπως η νορεπινεφρίνη και η αδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο ήρεμοι και χαλαρωμένοι.
  • Βελτιώνει τη διάθεση: Το κρύο ντους μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ενδορφινών, των ορμονών που προκαλούν ευφορία.
  • Προάγει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών: Το κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στη σύσφιξη των πόρων του δέρματος και στη μείωση της λιπαρότητας, ενώ παράλληλα κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά και δυνατά.
  • Αυξάνει τον μεταβολισμό: Εκθέτοντας τον οργανισμό σου στο κρύο νερό ενισχύεται ο μεταβολισμός σου, καίγοντας έτσι περισσότερες θερμίδες.
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: Ένα κρύο ντους πριν από το κρεβάτι μπορεί να σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς πιο γρήγορα και να έχεις έναν πιο ποιοτικό ύπνο.
  • Αυξάνει τη δύναμη θέλησης: Η λήψη ενός κρύου ντους μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση για τη θέλησή σου, η οποία μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλους τομείς της ζωής σου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κρύα ντους δεν είναι κατάλληλα για όλους. Αν έχεις καρδιακές παθήσεις ή άλλα προβλήματα υγείας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς το γιατρό σου προτού ξεκινήσεις να κάνεις κρύα ντους. Άκουγε το σώμα σου και σταμάτα εάν νιώθεις δυσφορία.

Είναι κρύα η θάλασσα; Μάθε τα οφέλη για την υγεία σου από το κρύο νερό!

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i