
Το "fibremaxxing” αποτελεί τη νέα διατροφική τάση που κερδίζει όλο και περισσότερους ακολούθους, κυρίως μέσα από τα social media και ιδιαίτερα το TikTok, όπου γνωρίζει μεγάλη απήχηση, κυρίως σε νεότερες ηλικίες. Πρόκειται για μια πρακτική που επικεντρώνεται στη σημαντική αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, είτε μέσω τροφών όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης, είτε μέσω ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής.
Η τάση δεν βασίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο, αλλά μάλλον σε μια γενικότερη κατεύθυνση που δίνει έμφαση στη βελτίωση της πέψης, στην εντερική υγεία και, σε κάποιες περιπτώσεις, στον έλεγχο της όρεξης ή του σωματικού βάρους.
Παρόλο που δεν υποστηρίζεται επίσημα από τους ειδικούς, το fibremaxxing έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης, καθώς πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων αναρτούν βίντεο με τις καθημερινές τους διατροφικές συνήθειες, καταγράφοντας την εμπειρία τους από την αυξημένη κατανάλωση ινών.
Η δημοτικότητα των φυτικών ινών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτοξεύθηκε, εν μέρει, χάρη σε ένα βίντεο της 25χρονης δημιουργού Pamela Corral, της οποίας οι συνταγές για πουτίγκες chia πλούσιες σε ίνες γίνονται συχνά viral. "Οι ίνες είναι εξαιρετικές – πιστεύω πως περισσότεροι άνθρωποι θα έπρεπε να τις καταναλώνουν", δήλωσε σε συνέντευξή της στους New York Times.
Η τάση αυτή βρίσκει απήχηση και στον επιστημονικό κόσμο, καθώς, σε αντίθεση με πολλές άλλες διαδικτυακές μόδες, συμβαδίζει με τις συστάσεις των ειδικών, όπως μεταδίδει το Euronews. Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, συνιστώνται σε ποσότητα 25 γραμμαρίων την ημέρα για τις γυναίκες και 38 γραμμαρίων για τους άνδρες. Ωστόσο, οι περισσότεροι ενήλικες καταναλώνουν περίπου 20 γραμμάρια ημερησίως, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
"Η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών έχει αποδεδειγμένα οφέλη: συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, του σακχάρου και της φλεγμονής, ενώ προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου", εξηγεί η Boushra Dalile, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο KU Leuven που μελετά τη σχέση διατροφής και μικροβιώματος του εντέρου.
Πρόσθεσε επίσης ότι η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, συμβάλλει θετικά και στη γνωστική ανάπτυξη και συμπεριφορά.
Μελέτη του ΠΟΥ το 2019 διαπίστωσε ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών από 25 σε 29 γραμμάρια συνδέεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας και των θανάτων από καρδιοπάθεια κατά 15% έως 30%.
Δες περισσότερα στο thetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr