
Για έναν υγιή εγκέφαλο που παραμένει "νέος" και λειτουργικός, συνήθως στρεφόμαστε σε τροφές που ενισχύουν την καρδιά και το σώμα γενικά. Ωστόσο, νέα έρευνα μας δείχνει ότι υπάρχει ένα συστατικό που δεν μπορείς να παραβλέψεις αν θέλεις να προστατέψεις τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σου με το πέρασμα του χρόνου.
Αυτό το συστατικό είναι ο χαλκός, και σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports, ο χαλκός αποδεικνύεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους του εγκεφάλου μας στην πορεία του χρόνου. Αν και το θέμα της διατροφής είναι αρκετά ευρύ, η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε χαλκό, όπως θαλασσινά, μαύρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, σημείωναν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ που αξιολογούν τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Προστάτευσε τη μνήμη σου: Οι 6 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας έως και 40%
Η μελέτη που διεξήχθη ανακάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε χαλκό παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμα σημάδια απώλειας μνήμης και άνοιας. Παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είχαν επίσης ευνοϊκά χαρακτηριστικά, όπως καλύτερη υγεία, υψηλότερο εισόδημα και λιγότερο κάπνισμα, ο ρόλος του χαλκού στη διατροφή τους φαίνεται να ήταν καθοριστικός στην ενίσχυση της γνωστικής τους υγείας.
Η μελέτη, όπως και πολλές άλλες που έχουν εξετάσει τη σύνδεση διατροφής και εγκεφαλικής υγείας, δείχνει ότι μικρές αλλαγές στη διατροφή μας μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Αν προσθέσουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε χαλκό, όπως τα θαλασσινά, η μαύρη σοκολάτα και οι ξηροί καρποί, μπορούμε να υποστηρίξουμε την εγκεφαλική μας υγεία και να προλάβουμε την εκδήλωση προβλημάτων μνήμης αργότερα στη ζωή μας.
Ο χαλκός και η σύνδεση του με τον εγκέφαλο
Ο χαλκός είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα θαλασσινά, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί και η μαύρη σοκολάτα. Αν και η έλλειψη χαλκού δεν είναι κάτι συνηθισμένο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες, όπως αδυναμία, αναιμία και εγκεφαλικές βλάβες.
Όπως εξηγεί η μελέτη, ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, των χημικών ουσιών που επιτρέπουν στα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν. Παράλληλα, συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας για τον εγκέφαλο μέσω ειδικών ενζύμων και βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες μέσω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Το αποτέλεσμα; Ένας πιο υγιής εγκέφαλος με λιγότερες πιθανότητες να υποστεί φθορά λόγω ηλικίας ή άλλων παραγόντων.
Τα όρια του χαλκού στη διατροφή
Βέβαια, όπως συμβαίνει με κάθε θρεπτικό συστατικό, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Έρευνες δείχνουν ότι η ισορροπημένη πρόσληψη χαλκού (περίπου 1.22 με 1.65 mg την ημέρα) προσφέρει τα μέγιστα οφέλη χωρίς να προκαλεί βλάβες στον οργανισμό.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ενώ ο χαλκός από τις τροφές φαίνεται να είναι ευεργετικός, τα συμπληρώματα χαλκού δεν συνιστώνται χωρίς ιατρική καθοδήγηση. Η υπερβολική λήψη χαλκού ή άλλων μετάλλων όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει την εγκεφαλική φθορά.
Ο ρόλος της διατροφής στη μείωση του κινδύνου άνοιας
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας προσφέρουν νέες προοπτικές για την πρόληψη της άνοιας και άλλων γνωστικών διαταραχών. Οι συμμετέχοντες που είχαν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων των τροφών πλούσιων σε χαλκό, παρουσίασαν μεγαλύτερη αντίσταση στις γνωστικές πτώσεις. Η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου μας από την φθορά που προκαλεί η ηλικία και άλλοι παράγοντες.
Πώς το μυαλό σου θα δουλεύει "ρολόι" όσο μεγαλώνεις;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr