Σε πιάνουν ζαλάδες; Αυτό είναι το φρούτο που θα σου εξαφανίσει τη ναυτία

Και ακόμα αλλά 7 πολύτιμα οφέλη που σου προσφέρει!

nausea istock

Το κυδώνι είναι ένα φρούτο με πλούσια ιστορία, καλλιεργούμενο από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, όπου θεωρούνταν σύμβολο αγάπης και γονιμότητας. Παρά τη μακρά ιστορία του και τη χρήση του στην παραδοσιακή ιατρική για την ανακούφιση πεπτικών και άλλων προβλημάτων υγείας, σήμερα είναι λιγότερο διαδεδομένο από τα μήλα ή τα αχλάδια, με τα οποία συγγενεύει.

Το φρούτο περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρά αντιοξειδωτικά, προσφέροντας θρεπτικά συστατικά με πολύ λίγες θερμίδες. Αν και η επιστημονική έρευνα για τα οφέλη του βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, την πέψη, τη μείωση φλεγμονών, την ανακούφιση από συμπτώματα ναυτίας και παλινδρόμησης, καθώς και την προστασία από ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις, αναφέρει η διατροφολόγος Ansley Hill στο Healthline.

quince
istock

Παρακάτω παρουσιάζονται 8 πολύτιμα οφέλη του κυδωνιού και πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείς να το εντάξεις καθημερινά στη διατροφή σου.

8 οφέλη του κυδωνιού

1. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Το κυδώνι περιέχει φυτικές ίνες και σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας το θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σου. Ένα κυδώνι βάρους 92 γραμμαρίων παρέχει περίπου:

  • Θερμίδες: 52
  • Λίπος: 0 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 0,3 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 14 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 1,75 γρ.
  • Βιταμίνη C: 15% της ημερήσιας τιμής
  • Θειαμίνη (Β1): 1,5%
  • Βιταμίνη Β6: 2%
  • Χαλκός: 13%
  • Σίδηρος: 3,6%
  • Κάλιο: 4%
  • Μαγνήσιο: 2%

Αν και δεν ξεχωρίζει σε κάποιο μόνο συστατικό, παρέχει ευρύ φάσμα θρεπτικών στοιχείων με λίγες θερμίδες.

2. Ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα οφέλη του κυδωνιού συνδέονται με την πλούσια αντιοξειδωτική του δράση. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το μεταβολικό στρες, περιορίζουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών. Ορισμένα αντιοξειδωτικά του, όπως η κουερσετίνη και η καμφερόλη, φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή και να προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες.

3. Μπορεί να μειώσει τη ναυτία της εγκυμοσύνης

Η ναυτία και ο εμετός είναι συνηθισμένα κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη. Έρευνες δείχνουν ότι το σιρόπι κυδωνιού μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα αυτά, με μία μελέτη σε 76 εγκυμονούσες να δείχνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τη βιταμίνη B6. Απαιτείται όμως περαιτέρω έρευνα.

4. Υποστήριξη της πέψης

Το κυδώνι χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για πεπτικά προβλήματα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα κυδωνιού μπορεί να προστατεύει τον εντερικό ιστό από βλάβες σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα. Σε πειράματα σε ποντίκια, η χορήγηση εκχυλίσματος ή χυμού κυδωνιού μείωσε σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του παχέος εντέρου. Απαιτούνται όμως μελέτες σε ανθρώπους.

5. Μπορεί να βοηθήσει σε έλκη στομάχου

Η πρώτη έρευνα υποδεικνύει ότι οι φυτικές ενώσεις του κυδωνιού μπορούν να προστατεύσουν και να θεραπεύσουν έλκη στομάχου. Σε εργαστηριακή μελέτη, ο χυμός κυδωνιού ανέστειλε την ανάπτυξη του H. pylori, βακτηρίου που προκαλεί έλκη. Σε πειράματα σε ποντίκια, το εκχύλισμα προστάτευσε από έλκη που προκλήθηκαν από αλκοόλ. Απαιτείται περισσότερη έρευνα.

6. Μείωση συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Μελέτες δείχνουν ότι το σιρόπι κυδωνιού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD). Σε παιδιά και εγκύους, η καθημερινή χορήγηση σιροπιού ήταν εξίσου αποτελεσματική με τα παραδοσιακά φάρμακα, ενώ σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

7. Προστασία από ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις

Το κυδώνι μπορεί να περιορίσει αλλεργικά συμπτώματα καταστέλλοντας τη δράση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού. Μικρές μελέτες δείχνουν ότι προϊόντα κυδωνιού μπορούν να μειώσουν συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή και το άσθμα. Έρευνες σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι οι εκχυλίσεις από φρούτο και σπόρους μπορούν να προλάβουν δερματίτιδες, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ισχύει το ίδιο στους ανθρώπους.

8. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Το κυδώνι ενισχύει το ανοσοποιητικό μέσω αντιβακτηριδιακής δράσης κατά επιβλαβών μικροβίων όπως E. coli και S. aureus. Παράλληλα, παρέχει 15% της ημερήσιας τιμής σε βιταμίνη C και 6–8% σε φυτικές ίνες, ενισχύοντας το μικροβίωμα του εντέρου και μειώνοντας τη φλεγμονή.

quince
istock

Πώς να το τρως

Το κυδώνι σπάνια καταναλώνεται ωμό λόγω σκληρής σάρκας και ξινής γεύσης. Το καλύτερο είναι μαγειρεμένο, με ελάχιστη ζάχαρη και νερό, και μπορείς να προσθέσεις μπαχαρικά όπως βανίλια, κανέλα, τζίντζερ ή γλυκάνισο. Τρώγεται μόνο του ή πάνω από βρώμη, γιαούρτι, ψητό χοιρινό, καθώς και σε γλυκά και μαρμελάδες, προσέχοντας την ποσότητα ζάχαρης.

Διάβασε επίσης:

Οι 5 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν το πάγκρεας

7 λάθη στο πρωινό που βλάπτουν το έντερο, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο

Χουρμάδες vs δαμάσκηνα: Ποιο είναι τελικά καλύτερο για τη δυσκοιλιότητα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i