Αφαίρεση της χολής: Πότε είναι απαραίτητη;

Τι είναι η αφαίρεση της χολής και πότε πρέπει να γίνει; Ο χειρουργός Μιχαήλ Βασίλογλου-Γκανής μας δίνει την απάντηση.

πόνος κοιλιά χολή έντερα περίοδος istock

Η αφαίρεση της χολής είναι μια συνηθισμένη επέμβαση. Τα καλά νέα είναι πως η αφαίρεση αυτού του οργάνου δεν δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού.

Τι είναι η χολή;

Έχει σχήμα μικρού αχλαδιού και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι, στο δεξί μέρος της κοιλιακής κοιλότητας. To όργανο αυτό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού,  αλλά όταν δε λειτουργεί σωστά, αφαιρείται χωρίς παρενέργειες. Όταν είσαι νηστική, η  χοληδόχος κύστη περιέχει μικρή ποσότητα από τη χολή που παράγεται από το συκώτι, ενώ μετά το φαγητό η χοληδόχος κύστη συσπάται και αδειάζει. Αυτό γιατί, "ακούγοντας" τα μηνύματα από τον οργανισμό σου, έχει διοχετεύσει τη χολή στο λεπτό έντερο μέσα από ένα μικρό σωληνάκι, το χοληδόχο πόρο. Ο ρόλος της χολής είναι σημαντικός, καθώς βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της πέψης. Ωστόσο, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν επηρεάζει τη λειτουργία της χολής, απλά το σώμα σου χρειάζεται μερικές εβδομάδες για να συνηθίσει τη νέα κατάσταση).

Διαβάστε Επίσης

Πότε πρέπει να γίνει αφαίρεση της χολής;

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι μια απλή διαδικασία, που συνήθως γίνεται λαπαροσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι δε θα έχεις τομή, αλλά τρεις μικρές "τρυπούλες" στην κοιλιά ή ακόμα και μία (τεχνική SILS) και θα βγεις από το νοσοκομείο μετά από ένα ή δύο βράδια. Την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει να ακολουθείς με ευλάβεια τις διατροφικές οδηγίες που θα σου δώσουν οι γιατροί, ενώ για περίπου 1 μήνα θα πρέπει να περιορίσεις τα λιπαρά, τα καρυκεύματα, το αλκοόλ, τον καφέ και τα αναψυκτικά μέχρι να εξομαλυνθεί η λειτουργία της χολής στο σώμα σου, που τώρα πια, χωρίς τη διαμεσολάβηση της χοληδόχου κύστης, θα καταλήγει κατευθείαν στο δωδεκαδάχτυλο.

Διατροφή για υγιή χολή

  • Ένταξε στη διατροφή σου τα μονοακόρεστα και Ω3 λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ψάρια, λιναρόσπορο) και απόφυγε τα ζωικά και κορεσμένα.
  • Περιόρισε τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες: Λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο στον οργανισμό και έχει βρεθεί πως η ζάχαρη ευνοεί τη δημιουργία χολολίθων.
  • Αύξησε την κατανάλωση φυτικών ινών: Βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού και πιστεύεται ότι προλαμβάνουν τη χολολιθίαση.
  • Μην καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και καφέ, αλλά και μην τα αποκλείεις από τη  διατροφή σου. Έχει βρεθεί πως η με μέτρο κατανάλωσή τους μπορεί να προλαμβάνει το σχηματισμό πέτρας στη χολή.
  • +1 Γυμνάσου: Με την τακτική άσκηση διατηρείς φυσιολογικό βάρος και βελτιώνονται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού.

Συνεργάστηκε ο Μιχαήλ Βασίλογλου-Γκανής, χειρουργός ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος, διευθυντής χειρουργικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i