3ος συχνότερος στις γυναίκες ο καρκίνος του πνεύμονα. Plus: Το βασικό σύμπτωμα στις γυναίκες

Τα καλά νέα: Οι νέες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα βοηθούν τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

καρκίνος του πνεύμονα Chinnapong

Το ήξερες ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η τρίτη συχνότερη μορφή της νόσου στις γυναίκες και η πρώτη για τους άντρες; Στην Ελλάδα καταγράφονται περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Τι άλλο πρέπει να κρατήσεις; Πως είναι αυξητική η τάση του στις γυναίκες και πως 1 στους 9 καπνιστές θα νοσήσει από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Καρκίνος του πνεύμονα: Μύθοι και αλήθειες

Όλοι οι τύποι του καρκίνου του πνεύμονα είναι ίδιοι

Μύθος: Ο κάθε τύπος καρκίνου του πνεύμονα παρουσιάζει διαφορετική βιολογική συμπεριφορά. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανάγκη εξατομίκευσης της θεραπείας. Έτσι κάθε ασθενής θα μπορεί να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο και στο μέγιστο βαθμό.

Αν δεν καπνίζω, δεν κινδυνεύω

Μύθος: Ένας στους 9 καπνιστές θα αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, το 12% των ασθενών δεν έχει καπνίσει ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν δεν καπνίζεις, πρέπει να έχεις «ανοιχτά μάτια» στα πιθανά συμπτώματα.

Το βασικό σύμπτωμα είναι ο βήχας με αιμόπτυση

Μύθος: Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το είδος, τη θέση του καρκίνου, το αν καπνίζει ο ασθενής η όχι και το φύλο. Οι άντρες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επίμονο βήχα, αιμόπτυση και λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως πνευμονίες. Στις γυναίκες, το πιο πιθανό σύμπτωμα είναι μια αίσθηση δύσπνοιας και κόπωση, παρά βήχας.

Το αισιόδοξο μήνυμα 

Τα στατιστικά δείχνουν πως παρότι παραμένει μία πολύ δύσκολη μορφή της νόσου, μπορούμε να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία. Σύμφωνα με τον Ιωάννη Μπουκουβίνα, πρόεδρος Δ.Σ της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, από το μόλις 5% των ασθενών με 5ετή επιβίωση τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα, με τις νέες θεραπευτικές επιλογές, όπως η ανοσολογία, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 22%.

#foramelefko

Σε συνέντευξη τύπου με κεντρικό μήνυμα "Φοράμε λευκό" η εταιρεία Roche Hellas ανακοίνωσε τη νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στην Ελλάδα για τον καρκίνο του πνεύμονα. Η καμπάνια "Φοράμε λευκό", στο site www.foramelefko.gr αποτελεί μια πρωτοβουλία της Roche Hellas και τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου & της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ενώ συμπαραστάτες και πρεσβευτές από τον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι η Σμαράγδα Καρύδη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Διάβασε επίσης: Καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i