6 σημαντικά στοιχεία για τον καρκίνο του νεφρού

Το ήξερες πως ο καρκίνος του νεφρού ανήκει στους 10 συχνότερες μορφές καρκίνου; Μάθε εδώ κάποια σημαντικά δεδομένα και την εξέλιξη της μερικής νεφροτομής.

νεφρά μέση πόνος υγεία LarsZahnerPhotography

Συνεργάστηκε ο Δρ. Ηρακλής Πούλιας, χειρουργός-ουρολόγος, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Ανάμεσα στους 10 συχνότερους καρκίνους συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος του νεφρού. Τι χρειάζεται να γνωρίζεις γι' αυτόν και τι αλλάζει στους ασθενείς η επέμβαση της μερικής νεφρεκτομής.

6 σημαντικά στοιχεία για τον καρκίνο του νεφρού

425.000 άνθρωποι νοσούν στον κόσμο, σύμφωνα με την διεθνή έρευνα "Global Burden of Disease Study". Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ ελάχιστοι είναι κάτω των 45 ετών. Στην Ελλάδα, διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περίπου 1.100 άνθρωποι με καρκίνο του νεφρού. 600 είναι οι Έλληνες που πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του νεφρού, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με τους άντρες να υπερτερούν ελαφρώς των γυναικών.

Διαβάστε Επίσης

Το κάπνισμα και η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για τον νεφρικό καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα η παχυσαρκία διπλασιάζει τον κίνδυνο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Η διάγνωση για τον καρκίνο του νεφρού συνήθως γίνεται τυχαία και συχνά σε αρχικό έως μέτριο στάδιο, όταν ακόμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.  Έτσι, παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σταδιακά, η θνητότητα μειώνεται. "Οι όγκοι που ανακαλύπτουμε συνήθως είναι μικροί, με διάμετρο κάτω από 4 εκατοστά", λέει ο Δρ. Πούλιας. "Οι όγκοι αυτοί συνήθως αναπτύσσονται βραδέως και δεν προκαλούν συμπτώματα, γι’ αυτό και συχνά τους ανακαλύπτουμε κατά τύχη στο πλαίσιο ενός τσεκάπ που συμπεριλαμβάνει ένα απλό υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας".

Τι είναι η μερική νεφρεκτομή

Παρότι ο άνθρωπος μπορεί να επιζήσει και με έναν νεφρό, οι χειρουργοί επιλέγουν τα τελευταία χρόνια την επέμβαση αυτή. Σε αντίθεση με τη ριζική νεφρεκτομή, όπου αφαιρείται ολόκληρο το όργανο που πάσχει, στη μερική νεφρεκτομή ο χειρουργός αφαιρεί μόνο ένα τμήμα του και ενδεχομένως το αντίστοιχο επινεφρίδιο. Η μέθοδος αυτή κρίνεται όλο και συχνότερα προτιμότερη, καθώς εξαιτίας της ηλικίας των ασθενών, η νεφρική λειτουργία είναι ήδη επιβαρυμένη και η παραμονή έστω και μέρους του νεφρού βελτιώνει την πορεία της υγείας τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i