"Θα χάσω τα μαλλιά μου αν κάνω χημειοθεραπεία;" Μάθε τι υπόσχεται το μέλλον

Μια νέα "στρατηγική" μπορεί να αποτρέψει την απώλεια μαλλιών από τη χημειοθεραπεία στο άμεσο (ευελπιστούμε) μέλλον.

γυναίκα καρκίνος χημειοθεραπεία μαλλιά istock

Ναι, η χημειοθεραπεία είναι πολύ σημαντικό όπλο κατά του καρκίνου. Πολλές γυναίκες όμως φοβούνται ότι θα χάσουν τα μαλλιά τους αν κάνουν χημειοθεραπεία, αφού πρόκειται για από τις πιο συχνές της παρενέργειες της θεραπείας που "πληγώνει" όχι μόνο την αυτοπεποίθηση αλλά και των ψυχισμό των γυναικών που νοσούν. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο που μπορεί να προστατεύει τους θύλακες της τρίχας και αποτρέποντας την απώλεια μαλλιών από τη χημειοθεραπεία.

"Θα χάσω τα μαλλιά μου αν κάνω χημειοθεραπεία;" Μία μελέτη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση EMBO Molecular Medicine (μπορείς να τη διαβάσεις εδώ στα αγγλικά) περιγράφει πώς η βλάβη στους θύλακες της τρίχας προκαλείται από τα φάρμακα κατά του καρκίνου (κυρίως από την κατηγορία των ταξανών) και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μόνιμη απώλεια των μαλλιών. Αυτό όμως μπορεί να αποτραπεί. Οι ερευνητές εξέτασαν τις ιδιότητες ενός νέας γενιάς φαρμάκου (αναστολείς CDK4/6) που μπλοκάρει τη διαίρεση των κυττάρων και είναι ήδη εγκεκριμένο ως στοχευμένη θεραπεία για τον καρκίνο. Πρόκειται για ένα φάρμακο που δεν έχει τοξική επίδραση στα μαλλιά ή έχει πολύ μικρότερη από τις ταξάνες. (Οι ταξάνες είναι πολύ σημαντικά αντικαρκινικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα. Και παρότι είναι αποτελεσματικά φάρμακα, υπάρχει η πιθανότητα για μόνιμη απώλεια των μαλλιών.) Τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Οι επιστήμονες από το Μάντσεστερ πιστεύουν ότι η δουλειά τους θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη φαρμάκων που θα εφαρμόζονται εξωτερικά και θα καθυστερούν ή θα αναστέλλουν τη διαίρεση των κυττάρων στους θύλακες τριχών στο κρανίο στις ασθενείς. Το αποτέλεσμα θα ήταν να μετριαστεί η επίδραση της βλάβης στους θύλακες από τη χημειοθεραπεία. Θα μπορούσε επίσης να αλλάξει εντυπωσιακά την αποτελεσματικότητα των μέσων προστασίας για την απώλεια των μαλλιών, όπως για παράδειγμα συσκευών που κρατούν χαμηλά τη θερμοκρασία στο κεφάλι. Χρειάζεται όμως να απαντηθούν ακόμη αρκετά ερωτήματα, όπως γιατί δεν χάνουν όλες οι γυναίκες τα μαλλιά τους κάνοντας χημειοθεραπεία ενώ παίρνουν τα ίδια φάρμακα και στις ίδιες δοσολογίες; Η απάντηση αυτή της καλύτερης κατανόησης της ανταπόκρισης των θυλάκων θα βοηθούσε να βρεθούν πιο αποτελεσματικές προληπτικές λύσεις.

Ζήτησε βοήθεια

Για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία το να χάσουν τα μαλλιά τους είναι ένα πλήγμα. Δεν είναι όμως το τέλος και οι ειδικοί σύμβουλοι από το Άλμα Ζωής μπορούν να βοηθήσουν με στοχευμένες και εξατομικευμένες συμβουλές. Επικοινώνησε μαζί τους, είτε φοβάσαι μήπως χάσεις τα μαλλιά σου είτε για οποιαδήποτε άλλη ανησυχία. Ζήτησε βοήθεια, είναι πολύτιμη.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια από το Άλμα Ζωής

Διάβασε επίσης: Νέα πλατφόρμα για την υγεία του μαστού από το "Άλμα Ζωής"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i