Είναι η εποχή τους! 4+1 συμβουλές για να μειώσεις τα συμπτώματα αλλεργίας

Εάν σε ταλαιπωρούν συμπτώματα αλλεργίας, οι παρακάτω συστάσεις θα σε βοηθήσουν.

κηπουρική φυτά λουλούδια άνοιξη Damir Khabirov

Συνεργάστηκε η Ευθυμία Πολύζου, αλλεργιολόγος παίδων και ενηλίκων

Με το που μπαίνει η άνοιξη νιώθεις συμπτώματα αλλεργίας, όπως βουλωμένη μύτη, ερεθισμό και φαγούρα στα μάτια ή το λαιμό; Δεν είσαι η μόνη. Οι αλλεργίες εμφανίζονται όλο και πιο συχνά και πια παρουσιάζονται και σε ανθρώπους που μέχρι πρότινος δεν είχαν ποτέ τέτοιου είδους συμπτώματα! Τα καλά νέα είναι πως με μερικές απλές και πρακτικές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορείς να γλιτώσεις ή έστω να περιορίσεις σημαντικά την εκδήλωση και τη βαρύτητα από των συμπτωμάτων της εποχικής αλλεργίας.

Συμπτώματα αλλεργίας και τι θα σε βοηθήσει

Προστατέψου από τη γύρη

Όταν βγαίνεις έξω: Η γύρη των δέντρων, το χορτάρι και τα αγριόχορτα που πρασινίζουν τη φύση αυτή την εποχή είναι το κόκκινο πανί για τους αλλεργικούς. Φρόντισε να μην κυκλοφορείς όταν φυσάει – και η γύρη «πετάει» στον αέρα. Απόφυγε, επίσης, την κηπουρική –ναι, και οι γλάστρες στο μπαλκόνι μετράνε. Αν έχεις κήπο στο σπίτι σου φρόντισε να είναι ξεχορταριασμένος και με κοντοκουρεμένο το γρασίδι (φόρα μάσκα όταν ασχολείσαι με τα φυτά σου). Σε κάποια δελτία καιρού αναφέρονται και τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα. Τις ημέρες που είναι αυξημένη, περιόρισε όσο γίνεται τις μετακινήσεις σου έξω.

Όταν επιστρέφεις στο σπίτι: Άλλαξε ρούχα και λούσε τα μαλλιά σου πριν ξαπλώσεις. Η γύρη κολλάει επάνω στα ρούχα σου, γι’ αυτό, όταν επιστρέφεις, βγάζε τα και φόρα καθαρά που θα έχεις μόνο για μέσα στο σπίτι. Εάν τα συμπτώματά σου είναι έντονα, το καθημερινό λούσιμο θα σε βοηθήσει, ειδικά αν χρησιμοποιείς προϊόντα styling που παγιδεύουν τη γύρη.

Κράτησε τη μύτη σου καθαρή

«Η μύτη σου είναι σαν το παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου – η γύρη κολλάει επάνω της» επισημαίνει η ειδικός. Καθάριζέ την πρωί και βράδυ με ένα αλατούχο ρινικό διάλυμα και θα δεις μεγάλη βελτίωση στη ρινίτιδα.

Σου προκαλούν τα ακάρεα της σκόνης συμπτώματα αλλεργίας;

Τα ακάρεα της σκόνης είναι αόρατα στο μάτι, συγκατοικούν όμως μαζί σου, ειδικά αν στο σπίτι έχεις θερμοκρασία πάνω από 21 βαθμούς Κελσίου και υγρασία πάνω από 50%.

Πώς μπορείς να τα κρατήσεις μακριά;

• Διατήρησε την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού στους 18-20 βαθμούς Κελσίου και χρησιμοποίησε αφυγραντήρα για να μειώσεις το ποσοστό της υγρασίας.

• Να χρησιμοποιείς βρεγμένο πανί για το ξεσκόνισμα ώστε να μη μεταφέρεται η σκόνη στον αέρα και την εισπνέεις.

• Πλένε τα σεντόνια και τα σκεπάσματα σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Annals of Allergy, Asthma and Immunology βρέθηκε πως το πλύσιμο των ρούχων στους 60 βαθμούς Κελσίου εξοντώνει όλα τα ακάρεα.

• Ανάθεσε σε κάποιον άλλο το σκούπισμα! Η χρήση της ηλεκτρικής σκούπας μπορεί να επιδεινώσει την αλλεργία σου αν σε ενοχλούν η οικιακή σκόνη και τα ακάρεα. Εάν μένεις μόνη σου, φόρα προστατευτική μάσκα όταν σκουπίζεις είτε με ηλεκτρική είτε με απλή σκούπα.

Διώξε τη μούχλα

Τα σπορίδια της μούχλας είναι από τους πιο συχνούς πυροδοτητές αλλεργικών αντιδράσεων. Και επειδή δεν τη βλέπεις, μην θεωρείς ότι δεν υπάρχει: Η μούχλα ευδοκιμεί σε ζεστούς και υγρούς χώρους και μπορεί να κρύβεται μέσα σε ντουλάπια, στον τοίχο πίσω από έπιπλα ή κάτω από τα χαλιά. Το τοπικό πλύσιμο με χλωριούχο διάλυμα (5% χλώριο) είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να την ξεφορτωθείς από τοίχους και ντουλάπια. Εάν έχεις μόνιμα υγρασία στο σπίτι σου, προμηθεύσου έναν αφυγραντήρα. Επίσης, θα σε βοηθήσει ο τακτικός αερισμός του σπιτιού – μην αερίζεις όμως όταν φυσάει, γιατί τότε μπορεί να γεμίσει το σπίτι με γύρη.

Μήπως είσαι αλλεργική στο... άγχος;

Σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι που υπέφεραν από ρινίτιδα είχαν πιο έντονη εμφάνιση συμπτωμάτων τη μέρα μετά από μια αγχωτική κατάσταση. «Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους», εξηγεί η αλλεργιολόγος «και συχνά οδηγεί σε πιο έντονη ιατρική αντίδραση». Μερικά λεπτά διαλογισμού, μια συνεδρία yoga ή απλά ένα παρατεταμένο χαλαρωτικό αφρόλουτρο θα σε βοηθήσουν να διώξεις το άγχος.

Διάβασε επίσης: Αλλεργία ή κορονοϊός; Πώς θα καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στη λοίμωξη COVID-19 και το αλλεργικό άσθμα;

Διάβασε επίσης: Τεστ υγείας: Έχεις γρίπη, κρυολόγημα ή αλλεργία;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i