Πόσα χρόνια θα ζήσεις; 5 λόγοι που οι γυναίκες ζουν περισσότερο

Οι ιατρικοί λόγοι που οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες! Το δείχνουν άλλωστε και οι στατιστικές.

γυναίκα ηλικιωμένη τρίτη ηλικία γιαγιά mediaphotos

Μπορεί οι τελευταίες έρευνες να καταγράφουν μείωση στη διαφορά του προσδόκιμου ζωής ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, όμως παραμένει γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του «ασθενούς» φύλου αναμένεται ζήσουν κατά μέσο περίπου 4 χρόνια περισσότερο από τους άντρες. Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο;

Η εξήγηση δεν κρύβεται (μόνο) στα γονίδια αλλά και σε διαφορές στον τρόπο ζωής και σκέψης! Συγκεκριμένα:

Οι γυναίκες είναι πιο δυνατές ήδη από την εμβρυική ζωή

Παρόλο που τα αγόρια που συλλαμβάνονται είναι περισσότερα από τα κορίτσια, όταν φτάσει η ώρα του τοκετού, οι γεννήσεις είναι περίπου 50-50, καθώς τα αρσενικά έμβρυα είναι πιο πιθανό να απορριφθούν εξαιτίας κάποιας επιπλοκής, μόλυνσης ή για άλλους λόγους.  Επίσης, επειδή η ανάπτυξή τους κατά την εμβρυική ζωή είναι πιο αργή από αυτή των κοριτσιών, κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση πρόωρου τοκετού.

Διάβασε επίσης: 10 πληροφορίες για τον HPV – Ποια είναι τα επικίνδυνα στελέχη; Πώς συνδέεται με τον καρκίνο;

Διάβασε επίσης: Τι είναι ο candida auris που φοβάται η ιατρική κοινότητα και τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Οι γυναίκες είναι λιγότερο τολμηρές

Οι πιθανότητες μια γυναίκα να χάσει τη ζωή της από κάποιο τραυματισμό ή ατύχημα είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με έναν άντρα κι αυτό οφείλεται κυρίως σε βιολογικούς λόγους. Ο πρόσθιος λοβός του εγκεφάλου –το τμήμα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την εκτίμηση του κινδύνου- αναπτύσσεται πιο αργά στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες. Αυτό τους κάνει να παίρνουν ευκολότερα ρίσκο και γενικά να τολμούν πράγματα που μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας θα θεωρούσε υπερβολικά επικίνδυνα.

Οι γυναίκες αργούν να παρουσιάσουν καρδιακές νόσους

Αν και οι καρδιαγγειακές νόσοι είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, οι άντρες είναι πιο πιθανό να νοσήσουν ή και να χάσουν τη ζωή τους στην ηλικία των 30 ή των 40 ετών. Αντίθετα, οι γυναίκες εμφανίζουν τέτοιου είδους προβλήματα κατά μέσο όρο δέκα χρόνια αργότερα, καθώς μέχρι την εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα βοηθούν τις αρτηρίες να παραμένουν δυνατές και ελαστικές.

Οι γυναίκες είναι πιο κοινωνικές

Είναι γνωστό ότι οι φίλοι είναι το καλύτερο φάρμακο. Όπως έχει αποδειχτεί από πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες, οι άνθρωποι που έχουν πολλούς φίλους και γενικά διατηρούν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με τους άλλους ζουν περισσότερα χρόνια από όσους είναι μοναχικοί. Επιπλέον, οι άντρες συνηθίζουν να μην εξωτερικεύουν το άγχος και τις ανησυχίες τους, αντίθετα με τις γυναίκες που δεν διστάζουν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους σε φίλους, ανεβάζοντας έτσι την ψυχολογία τους, κάτι που συμβάλλει και σε καλύτερη υγεία.

Οι γυναίκες φροντίζουν περισσότερο την υγεία τους

Οι άντρες είναι πιο πιθανό να μην επισκεφθούν το γιατρό τους, ακόμα κι αν κάτι τους ταλαιπωρεί ή να μην κάνουν τακτικά τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, από ό,τι οι γυναίκες. Όπως έδειξε μάλιστα πρόσφατη έρευνα, ένα μεγάλο ποσοστό αντρών δεν έχει καν προσωπικό γιατρό. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι πιο τακτικές στα ραντεβού τους σε ό,τι αφορά την πρόληψη και δεν «φοβούνται» να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i