5 συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου που πρέπει να γνωρίζεις – ναι, ακόμη κι αν είσαι νέα

Τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου αυξάνονται σε νέους ενήλικες. Το να γνωρίζεις αυτά τα προειδοποιητικά συμπτώματα μπορεί να σου σώσει τη ζωή.

woman-in-toilet-picture-id485092464

Για τους περισσότερους υγιείς εικοσάρηδες, τριαντάρηδες και σαραντάρηδες ο καρκίνος του εντέρου δεν αποτελεί «πραγματική» απειλή. Εξάλλου, ο μέσος όρος ηλικίας διάγνωσης της νόσου είναι τα 66 χρόνια. Κι όμως αυτό δεν ισχύει πλέον. Μελέτη του 2018 από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου  αποκαλύπτει πως αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του εντέρου και καρκίνου του πρωκτού σε ενήλικες 20 και 30 ετών.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου που πρέπει να γνωρίζεις

Τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του εντέρου φτάνουν το 90%  εάν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. «Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί εάν βρεθούν και αφαιρεθούν κατά την κολονοσκόπηση προκαρκινικοί πολύποδες προτού εξελιχθούν σε καρκίνο», τονίζει ο Dr Liska, χειρουργός εντέρου στην Κλινική Κλίβελαντ. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις κάποια πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου.

Νιώθεις πολύ κουρασμένη και αδύναμη

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε αναιμία η οποία συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου. Ένας κακοήθης όγκος στο έντερο μειώνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα σου. «Ένας όγκος που αναπτύσσεται γρήγορα μπορεί να σου προκαλέσει αναιμία, πιθανότατα μέσω ενός έλκους (πληγής) απ' όπου χάνεις εσωτερικά αίμα», εξηγεί ο John Kisiel, M.D., γαστρεντερολόγος στην Κλινική Mayo στις ΗΠΑ.

Βλέπεις αίμα στα κόπρανα ή τα κόπρανά σου έχουν σκούρο χρώμα

Μπορεί να παρατηρήσεις κόκκινο αίμα στα κόπρανα ή απλά στο χαρτί της τουαλέτας όταν σκουπίζεσαι. Ή, μπορεί να κόπρανά σου να είναι σκούρα, κάτι το οποίο αποδίδεται στο αίμα από εσωτερική αιμορραγία που έχει περάσει στον πεπτικό σου σωλήνα. «Το αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί μπορεί επίσης να οφείλεται σε αιμορροΐδες, μια αθώα κατάσταση ή από ρωγμές στον πρωκτό, ειδικά αν έχεις δυσκοιλιότητα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να μάθει ο γαστρεντερολόγος σου.

Χάνεις κιλά χωρίς να το προσπαθείς

«Ένας κακοήθης όγκος μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρεξης, ενώ διαφοροποιεί επίσης τον μεταβολισμό σου», λέει ο Dr Kisiel, και αυτό οδηγεί σε ανεξήγητη απώλεια βάρους. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί οι όγκοι διαφοροποιούν τα χημικά του μεταβολισμού στο σώμα, υποψιάζονται όμως ότι διαφοροποιείται η δράση τους ώστε να προσπαθήσει ο οργανισμός να καταπολεμήσει τον όγκο.

Δυσκολεύεσαι να αφοδεύσεις

«Ένας όγκος μπορεί να μπλοκάρει τμήμα του εντέρου, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να αφοδεύσεις» εξηγεί ο γιατρός. Μπορεί επίσης να αλλάξει το σχήμα των κοπράνων, κάνοντάς τα λεπτά και σε σχήμα μολυβιού. Μπορεί όμως και να παρουσιάζεις διάρροια. Μίλα με το γιατρό σου εάν παρατηρήσεις αλλαγές στα κόπρανα και στις συνήθειες της τουαλέτας.

Πόνος, κράμπες και αέρια στο έντερο

Εάν παρουσιάζεις πόνο στην κοιλιά, ειδικά όταν πηγαίνεις στην τουαλέτα, μίλησε με τον γιατρό σου. Μπορεί επίσης να έχεις αυξημένα αέρια στο έντερο. «Τα σημαντικά περισσότερα αέρια στο έντερο που διαρκούν αρκετές εβδομάδες είναι κάτι που πρέπει να μάθει ο γιατρός σου», επισημαίνει ο ειδικός.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του εντέρου: Γιατί παρουσιάζεται σε όλο και νεότερους ανθρώπους; Και ποια είναι τα καλά νέα;

Διάβασε επίσης: Έρευνα: Η τροφή που μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i