Aφυδάτωση: Γιατί συμβαίνει, τα συμπτώματα και η σχέση της με την κατακράτηση υγρών

Η αφυδάτωση του οργανισμού είναι μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση και, παρότι δεν το συνειδητοποιούμε, μπορεί να συμβεί όλο το χρόνο.

Aφυδάτωση unsplash

Από την Αναστασία Μαργούτα, ειδικό παθολόγο MD, MSc, PhD.

Πολλοί μπορεί να πιστεύουμε πως η αφυδάτωση γίνεται κυρίως το καλοκαίρι ή ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί κυρίως εμάς τις γυναίκες. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση....και τι εννοούμε με αυτό;

Νερό, το απαραίτητο

Το μεγαλύτερο ποσοστό του σώματός μας αποτελείται από νερό. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 60-70%, ανάλογα με την ηλικία μας, με το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο στις νεαρότερες ηλικίες. Γίνεται, έτσι, απολύτως κατανοητό πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το νερό για την έμβια ζωή. Κάθε ζωντανό κύτταρο του οργανισμού μας χρειάζεται νερό για να συνεχίσει να λειτουργεί. Το νερό λειτουργεί ως λιπαντικό για τις αρθρώσεις, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας μέσω της εφίδρωσης και της αναπνοής και βοηθά στην απέκκριση των αποβλήτων. Άλλωστε, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να ζήσει περίπου 100 ώρες χωρίς νερό. Λίγο λιγότερο εάν εκτεθεί στη ζέστη και λίγο περισσότερο σε δροσερές συνθήκες.

Αίτια αφυδάτωσης

Τα κυριότερα αίτια για την αφυδάτωση του οργανισμού είναι τα παρακάτω: Μειωμένη πρόσληψη ύδατος. Μπορεί να συμβαίνει επειδή ξεχνάμε να πιούμε νερό γιατί δεν μας αρέσει, δεν το έχουμε συνηθίσει ή είμαστε πολυάσχολοι. Συμβαίνει επίσης συχνά σε ηλικιωμένα άτομα που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε νερό ή έχουν μειωμένη ικανότητα κατάποσης κ.α.

Αυξημένη απώλεια υγρών. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα το καλοκαίρι, επειδή ιδρώνουμε συνεχώς και άρα πρέπει να αναπληρώνουμε τις περισσότερες απώλειες. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε περιπτώσεις χρήσης ορισμένων φαρμάκων (κυρίως διουρητικών), σε παθολογικές καταστάσεις όπως εμετούς και διάρροιες κ.ά.

Αιμορραγία ή απώλεια ολικού αίματος, όπως για παράδειγμα σε κάποιο ατύχημα κ.ά. και παθολογική συσσώρευση ή εξαγγείωση ύδατος στον τρίτο χώρο. Ο οργανισμός μας έχει υγρά, αλλά δεν μπορεί να τα διακινήσει σωστά με αποτέλεσμα αυτά να συσσωρεύονται σε λάθος σημεία, εκτός των αγγείων. Το αποτέλεσμα είναι πρήξιμο και κατακράτηση υγρών ενώ ο οργανισμός μας δίνει το σήμα ότι δεν έχει την σωστή ποσότητα νερού. Κάτι τέτοιο συμβαίνει σε περιπτώσεις εκτεταμένων εγκαυμάτων, οξείας παγκρεατίτιδας, ασκίτη κ.ά.

Πολύ συχνές καταστάσεις που σχετίζονται με την αφυδάτωση είναι για την γυναίκα η έμμηνος ρύση και η εγκυμοσύνη. Επίσης, η καθιστική ή όρθια στάση για αρκετή ώρα, η έλλειψη μετακίνησης, τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια, το λεμφοίδημα, διάφορα φάρμακα, ακραίες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η φλεβική θρόμβωση, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ κ.ά. όλα τους συνδέονται με αφυδάτωση.

Πώς αντιλαμβανόμαστε την αφυδάτωση

Το πιο άμεσο αίσθημα για να αντιληφθούμε την αφυδάτωση είναι αυτό της δίψας, που αποτελεί τον βασικό μας μηχανισμό για να καταλάβουμε ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται νερό. Όμως, όταν διψάμε τότε έχουμε ήδη αφυδατωθεί κατά ένα μικρό ποσοστό και η δίψα αποτελεί ένα καμπανάκι του οργανισμού να μας πει ότι χρειάζεται νερό. Σωστότερο θα ήταν να προλαβαίνουμε την δίψα μας, πίνοντας επαρκείς ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βασικός κανόνας είναι να μετράμε με ένα δικό μας μικρό ή κατά προτίμηση μεγάλο μπουκάλι νερό, ώστε να ξέρουμε πόσο πίνουμε, να το έχουμε συνεχώς μπροστά μας και να βλέπουμε πότε και πόσο νερό ξεχνάμε να πιούμε.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης

Στα πιο σοβαρά συμπτώματα της αφυδάτωσης, που χρειάζονται άμεση και δραστική αντιμετώπιση με αναπλήρωση υγρών, ανήκουν: Πονοκέφαλος Έντονη κούραση Μείωση της όρεξης Ζαλάδα και λιποθυμία Συμπύκνωση των ούρων Ταχυκαρδία Έλλειψη σπαργής του δέρματος Έλλειψη εφίδρωσης και υπόταση σε ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις

Τι αποκαλύπτουν τα ούρα για την ενυδάτωση του οργανισμού

Με λίγα λόγια, ανοιχτόχρωμα ούρα, σχεδόν διαφανή ή ξανθωπά σημαίνουν επαρκή ποσοστά ενυδάτωσης. Όταν τα ούρα μας αρχίζουν να σκουραίνουν και να πυκνώνουν και όταν οι επισκέψεις μας στην τουαλέτα για ούρηση αραιώνουν, τότε χρειάζεται να πιούμε νερό. Ενώ, όταν τα ούρα μας σκουραίνουν πολύ, είναι πολύ λίγα σε ποσότητα και ουρούμε σπάνια τότε πρέπει να επισκεφθούμε ειδικό ιατρό.

Πέντε χρυσοί κανόνες για να μπορέσεις να επανέλθεις σε ενυδατωμένη κατάσταση:

Μην το ξεχνάς και μέτρα το νερό που πίνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά προτίμηση πιες κρύο νερό, γιατί αισθάνεσαι ότι σε ξεδιψάει περισσότερο. Εάν δεν σου αρέσει το κρύο δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί και το ζεστό νερό κάνει την ίδια δουλειά στην ενυδάτωση του οργανισμού σου.

Παρατήρησε το σώμα σου, σίγουρα σου μιλάει όταν ζητάει νερό. Ίδρωσες; Ξεράθηκε το δέρμα σου; Μην το αμελήσεις!

Παρατήρησε τα ούρα σου. Αν το χρώμα τους είναι διαφανές ή πολύ ανοιχτό, τότε είσαι ενυδατωμένη. Όσο πιο κίτρινα και σκούρα είναι, τόσο πιο έντονη η αφυδάτωση στον οργανισμό σου.

Αν δεν σου αρέσει το νερό: Φρόντισε, εάν δεν σου αρέσει το νερό να πίνεις άλλα υγρά και να τρως άφθονα φρούτα και λαχανικά που επίσης περιέχουν ύδωρ και ηλεκτρολύτες.

Φρόντισε να καταναλώνεις πρωτεϊνούχα ροφήματα. Αυτά έχουν ιδανική αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη, περιέχουν ηλεκτρολύτες και §ασβέστιο και βιταμίνη D. Έτσι, ενυδατώνουν, επιταχύνουν την αποκατάσταση και αναδομούν το μυϊκό σου σύστημα, ειδικότερα μετά από έντονη άσκηση.

Διάβασε επίσης: Τέλος στην κατακράτηση υγρών! 4 φυσικοί τρόποι να τη μειώσουμε

Διάβασε επίσης: Κατακράτηση υγρών πριν την περίοδο: Τι μπορείς να κάνεις για να το αποφύγεις;  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i