7 facts για τη σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη

Η αντιμετώπιση του διαβήτη και η σωστή διαχείρισή του είναι σημαντικά για την προστασία της υγείας σου.

διαβήτης istock

H πανδημία του κορονοϊού έφερε ανέδειξε το διαβήτη ως ένα νόσημα που κατατάσσει τους στις ομάδες υψηλού κινδύνου να αναπτύξουν σοβαρή νόσο. Και τώρα που έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία, ας μας μείνει ως σημαντική η πληροφορία ότι η έγκαιρη διάγνωση, η ρύθμιση και η αντιμετώπιση του διαβήτη αναδεικνύονται ζωτικής σημασίας για την καλή μας υγεία.

Διαβάστε Επίσης

Facts για τη σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη

#1

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2) είναι ένα σύνθετο μεταβολικό νόσημα, που οδηγεί σε υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα. Καθώς πρόκειται για νόσημα που αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους, έχει αναδειχτεί σε σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.

#2

Οφείλεται σε αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών (παχυσαρκία, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης) και γενετικών παραγόντων.

#3

Ο κίνδυνος ανάπτυξης ΣΔτ2 σε ορισμένα άτομα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτά με: Προδιαβήτη, παχυσαρκία, ιστορικό ΣΔ στην οικογένεια, ΣΔ κύησης, υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, καρδιαγγειακή νόσο, παιδιά που γεννήθηκαν με βάρος>4 κιλά, γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο, π.χ. κορτιζόνη. Εφόσον απουσιάζουν οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου, ο έλεγχος για ΣΔτ2 ξεκινά σε ηλικία >45 ετών.

4 συμβουλές για να προλάβεις την εμφάνισή του:

▶ Διατήρηση φυσιολογικού βάρους ή, όταν απαιτείται, μείωση βάρους τουλάχιστον κατά 5%.

▶ Μείωση ολικού και κορεσμένου λίπους σε <30% και <10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης αντίστοιχα, με αύξηση των φυτικών διατροφικών ινών.

▶ Σωματική άσκηση, 30 λεπτά τουλάχιστον μέτριας έντασης την ημέρα, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη.

▶ Διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων του αίματος και αποφυγή καπνίσματος. Μην ξεχνάς! Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος ενάντια στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i