Διατροφή και διαβήτης: Πώς συμβάλει στη διαχείριση της νόσου

Η διατροφή και η άσκηση είναι βασικά "συστατικά" για τον καλό έλεγχο του διαβήτη.

ζάχαρη διαβήτης διατροφή istock

Συνεργάστηκε η Βίρνα Σκουλίδη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc, MSc, Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Τρόφιμα.

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο του διαβήτη. Συζήτησε με το γιατρό ή με το διαιτολόγο σου σχετικά με τις εναλλακτικές επιλογές που έχεις ώστε να περιορίσεις τους λευκούς υδατάνθρακες και τα σάκχαρα, αφού αυτό είναι απαραίτητο για τον καλό έλεγχο της πάθησης. Οι παρακάτω πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τη σημασία τους και να βρεις λύσεις.

Ο γλυκαιμικός δείκτης και ο ρόλος του στο διαβήτη

Η έννοια του γλυκαιμικού δείκτη (ΓΔ) ως διατροφικού εργαλείου για τη διαχείριση του διαβήτη έχει προταθεί από διεθνείς οργανισμούς υγείας, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Η μακροχρόνια κατανάλωση τροφών υψηλού ΓΔ, δηλαδή προϊόντων από λευκό αλεύρι σίτου και πλούσιων σε ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Υποκατάστατα λευκού αλεύρου σίτου

▶ Αλεύρι αμυγδάλου (ΓΔ= <1): Αποτελεί ίσως το καλύτερο είδος σε σχέση με τα συμβατικά άλευρα για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσιο σε μαγνήσιο. Αν και έχει περισσότερα λιπαρά από οποιοδήποτε άλλο, άρα και περισσότερες θερμίδες, είναι εξαιρετικά θρεπτικό.

▶ Αλεύρι καρύδας (ΓΔ = 50): Από τα πιο δημοφιλή εναλλακτικά άλευρα, αφού έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και είναι κι αυτό φυσικά ελεύθερο γλουτένης, καθιστώντας το ιδανικό για τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ή/και ελεύθερη γλουτένης, αλλά και για διαβητικούς. Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από το αλεύρι αμυγδάλου και αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και Β1, σιδήρου, μαγγανίου και ασβεστίου.

▶ Αλεύρι βρόμης (ΓΔ <55): Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (β-γλυκάνη), το αλεύρι βρόμης είναι μια πολύ καλή διατροφικά εναλλακτική του κοινού σιτάλευρου, βοηθώντας στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου του αίματος.

Είναι όλα τα υποκατάστατα ζάχαρης χρήσιμα;

▶ Στέβια (ΓΔ = 0): Η στέβια δε μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι δεν παρέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες. Εκτός από το ότι έχει μηδενική θερμιδική αξία, από κλινικές μελέτες φαίνεται ότι η καθημερινή κατανάλωσή της σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

▶ Σιρόπι αγαύης (ΓΔ = 20-30): Το 85% περίπου στο νέκταρ αγαύης είναι φρουκτόζη, ποσότητα πολύ υψηλότερη από την απλή ζάχαρη. Αν και η φρουκτόζη δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου, βραχυπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2.

▶ Ζάχαρη καρύδας (ΓΔ = 50-54): Ο χαμηλός ΓΔ στη ζάχαρη καρύδας μπορεί να οφείλεται στην ινουλίνη που περιέχει επιβραδύνοντας την απορρόφησή της. Ωστόσο, δε φαίνεται να υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά προς όφελος της υγείας σε σχέση με την κανονική ζάχαρη.

Διάβασε επίσης: Προδιαβήτης: 4 βασικές πληροφορίες – γιατί είναι σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i