Αυξημένες ανάγκες για αίμα - 3 ερωτήσεις και απαντήσεις για την αιμοδοσία και τον κορονοϊό

Μένουμε σπίτι αλλά βγαίνουμε για να δώσουμε αίμα για τους συνανθρώπους μας.

δωρεά αίμα αιμοδοσία αιμοδότης

Είναι απόλυτη ανάγκη η συνέχιση της αιμοδοσίας, ώστε να εξασφαλιστεί αυτό το πολύτιμο αγαθό και να υπάρχει επάρκεια αίματος για όσους το έχουν ανάγκη. Αυτό υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μετά από μία αγωνιώδη, όπως είπε, έκκληση που έλαβε από Συλλόγους ασθενών με μεσογειακή αναιμία.

«Ο δικαιολογημένος φόβος των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών. Αυτό, εν δυνάμει, προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος», αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

3 ερωτήσεις και απαντήσεις για την αιμοδοσία μέσα στην πανδημία του κορονοϊού 

Μπορώ να πάω να δώσω αίμα τώρα που υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας;

Ναι, μπορείς. Στο ειδικό έγγραφο που συμπληρώνουμε τις μετακινήσεις μας θα τσεκάρεις τηn επιλογή «επίσκεψη σε γιατρό», εκτός και αν τις επόμενες ημέρες δοθεί διαφορετική οδηγία.

Μπορεί να μεταδοθεί ο Covid-19 μέσω της αιμοδοσίας;

Όπως επισημαίνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και μοντέλα κινδύνου φαίνεται ότι ο Covid-19 δεν μεταδίδεται μέσω του αίματος και των παραγόντων του.

Πού μπορώ να δώσω αίμα αυτή την περίοδο;

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Υγείας και υπάρχει συνεργασία ορισμένων Δήμων με νοσοκομεία. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να πάρεις τηλέφωνο σε ένα νοσοκομείο με κέντρο αιμοδοσίας και να μάθεις εάν συστήνουν να πας εκεί ή εάν συνεργάζονται με Δήμο. Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις με το Δήμο σου και να ρωτήσεις.

Επίσης υπάρχει η σταθερή αίθουσα αιμοδοσίας στο Αιγάλεω που για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό δέχεται τους αιμοδότες κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσεις ραντεβού καλέστε στο 210 5697986 από τις 15:00-20:00 Δευτέρα έως Παρασκευή.

Διάβασε επίσης: Εθελοντική αιμοδοσία: Τι να γνωρίζεις πριν δώσεις αίμα, ποιοι δεν μπορούν και τι γίνεται αν έχεις χαμηλή πίεση ή αιματοκρίτη

Διάβασε επίσης: Θα περιοριστεί ο κορονοϊός την άνοιξη; Αρκεί η απομόνωση και τι γίνεται με την αιμοδοσία; Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ απαντά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i