6 -παράξενοι και μη- παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία σου

Ξέρεις ότι πρόληψη σημαίνει καλή υγεία. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία σου που πιθανόν δεν τους γνωρίζεις. Μέχρι τώρα!

ygeia iStock

Ποιοι είναι οι.... αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία σου; Ανακάλυψέ τους εδώ και μάθε ποιους μπορείς να επηρεάσεις και τι αξίζει να κάνεις.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία σου: Είσαι ψηλή

Τι ύψος έχεις; Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, οι γυναίκες που έχουν ύψος πάνω από 1,72 είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία όταν φτάσουν στην ηλικία των 75 ετών σε σχέση με τις γυναίκες με ύψος κάτω από 1,58.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία σου: Δουλεύεις σε υπολογιστή

Οι περισσότεροι από εμάς υποφέρουμε από προβλήματα όρασης που σχετίζονται με τους υπολογιστές, όπως θολή όραση και ξηρότητα. Τι να κάνεις;

▶ Υιοθέτησε τον κανόνα "20-6-20": Κάθε 20 λεπτά σήκωσε το βλέμμα σου προς ένα αντικείμενο που βρίσκεται γύρω στα 6 μέτρα απόσταση για 20 δευτερόλεπτα. Τα διαλείμματα μειώνουν την αρνητική επίδραση του υπολογιστή στα μάτια σου.

▶ Μείωσε τη φωτεινότητα της οθόνης σου: Πολλές οθόνες προσφέρουν επιλογές φωτεινότητας και τόνων. Εάν η δική σου διαθέτει, διάλεξε το ηλιοβασίλεμα. Οι θερμοί τόνοι του φάσματος φωτός είναι λιγότερο επιβαρυντικοί για τα μάτια σου.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία σου: Η σχέση σου με το αλκοόλ

1 ποτήρι λευκό κρασί τη μέρα σχετίζεται με κατά 13% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Αντίθετα, η μπίρα, το κόκκινο κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά δε φαίνεται να μεγαλώνουν τον κίνδυνο. Η συσχέτιση αλκοόλ-μελανώματος είναι πιο έντονη για εκείνα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται λιγότερο στον ήλιο.

ΠΗΓΗ: CANCER EPIDEMIOLOGY, BIOMARKERS & PREVENTION

Διάβασε επίσης: Το ήξερες ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο συχνή από τον καρκίνο; Τι είναι, πώς εκδηλώνεται, πώς αντιμετωπίζεται

Διάβασε επίσης: Έχεις ταχυκαρδία; Τι είναι, γιατί συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία σου: Λάθος στάση

3 ως 5 φορές: Τόσες φορές μεγαλύτερη, είναι η μηχανική επιβάρυνση του εκτείνοντος μυός του αυχένα όταν χρησιμοποιείς το tablet για να δεις κάτι όταν βρίσκεσαι σε ουδέτερη στάση, σύμφωνα με ερευνητές βιομηχανικής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Τα συμπτώματα του κουρασμένου εκτείνοντος μυός συμπεριλαμβάνουν μυϊκή κόπωση και πόνο. Shape tip: Απόφυγε να χρησιμοποιείς το tablet στα πόδια σου ή εφαπτόμενο στην επιφάνεια του γραφείου, δύο θέσεις που είναι πιθανό να μεγιστοποιήσουν την επιβάρυνση της βαρύτητας του αυχένα.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία σου: Μεγάλη δόση καφεΐνης

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke βρήκαν πως 500 mg καφές, αύξησε την αρτηριακή πίεση για όλο το υπόλοιπο της μέρας. Αντικατάστησε το δεύτερο καφέ της μέρας με αφεψήματα που θα περιέχουν  ιβίσκο ο οποίος, σύμφωνα με μελέτη του TUFTS, μειώνει κατά μέσο όρο 8 εκατοστιαίες μονάδες τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία σου: Καπνίζεις

8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν σοβαρό έμφραγμα έχουν οι καπνιστές κάτω των 50 σε σχέση με τους μη καπνιστές. Πηγή: BMJ HEART

Να πώς θα ζήσεις περισσότερο

Οι γυναίκες που βλέπουν τα πράγματα με θετικό και αισιόδοξο τρόπο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που ανέλυσαν στοιχεία για 70.000 γυναίκες, τις οποίες παρακολούθησαν σε βάθος οκταετίας. Οι πιο αισιόδοξες είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. "Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι θα πρέπει να κάνουμε προσπάθειες για να τονώσουμε την αισιοδοξία, η οποία σχετίζεται με πιο υγιείς συμπεριφορές και τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής" δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Εric Kim.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i