Έχεις ταχυκαρδία; Τι είναι, γιατί συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις

Είναι ανησυχητική η ταχυκαρδία; Τι πρέπει να γνωρίζεις και πώς αντιμετωπίζεται;

ταχυκαρδία iStock

Συνεργάστηκε ο Ηλίας Ανδρεανίδης, καρδιολόγος Η ταχυκαρδία προκύπτει όταν η καρδιά συστέλλεται τόσο γρήγορα, ώστε δεν προλαβαίνουν οι καρδιακές κοιλότητες να γεμίζουν αίμα. "Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προωθούνται επαρκείς ποσότητες αίματος στην περιφέρεια και να εμφανίζονται: αίσθημα απώλειας ενός σφυγμού, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, ζάλη, απώλεια αισθήσεων, θωρακικό άλγος" λέει ο Ηλίας Ανδρεανίδης, καρδιολόγος.

Πότε είναι ταχυκαρδία

Η καρδιά χτυπά συνήθως 60-90 φορές το λεπτό, τόσοι δηλαδή είναι οι παλμοί μας και ο αριθμός τους εξαρτάται τόσο από τη φυσιολογία του οργανισμού μας όσο και από τη φυσική κατάσταση του οργανισμού. Μιλάμε για ταχυκαρδία όταν οι καρδιακοί παλμοί ξεπεράσουν τους 100 και όταν αυτό διαρκεί για περισσότερα από λίγα λεπτά. Ωστόσο, και πάλι το όριο αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν από τη φύση τους αυξημένους καρδιακούς παλμούς χωρίς να υπάρχει κάτι παθολογικό.

Διάβασε επίσης: 5 αυτοάνοσα νοσήματα που "προτιμούν" τις γυναίκες Διάβασε επίσης: Πώς οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν την καρδιά;

Τι εξετάσεις θα κάνεις αν έχεις ταχυκαρδία

Αν διαπιστωθεί η ταχυκαρδία, ο γιατρός, ανάλογα με την περίπτωση, θα σου ζητήσει διάφορες αιματολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις, τεστ κοπώσεως, υπερηχογράφημα και στεφανιογραφία. Ο γιατρός σου θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και σε συνδυασμό με τη φυσική εξέταση θα καταλήξει στο πιθανό αίτιο. Συχνά η ταχυκαρδία σχετίζεται με το αυξημένο άγχος ή ακόμη και με την εμμηνόπαυση, και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι ανησυχητική.

Έχεις ταχυκαρδία; Έτσι θα νιώσεις καλύτερα 

Χαλάρωσε και ξεκουράσου: Το άγχος και η κούραση αυξάνουν τους παλμούς. Γυμνάσου: Οι αυξημένοι παλμοί μπορεί να είναι ένδειξη κακής φυσικής κατάστασης Πιες νερό: Ταχυκαρδία προκαλεί και η αφυδάτωση, καλό είναι να φροντίζεις να είσαι πάντα ενυδατωμένη.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i