Συνεργάστηκε η Άρτεμις Τσίσικα, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Εφηβικής Ιατρικής & Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Οι διατροφικές διαταραχές, σε όλο το φάσμα τους, έχουν επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Και μάλιστα όταν μιλάμε για νεαρούς ενήλικες και εφήβους, τότε οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι πολύ σημαντικές.
Διατροφικές διαταραχές και η υγεία της καρδιάς
"Στην ψυχογενή ανορεξία, η απώλεια μυικού ιστού λόγω της μειωμένης πρόσληψης ενέργειας/τροφής, αφορά και τον καρδιακό μυ, ο οποίος αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα τον μειωμένο όγκο του κάθε παλμού της καρδιάς", εξηγεί η καθηγήτρια. "Παράλληλα, και λόγω μειωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα που προσπαθεί να περιορίσει τον μεταβολισμό και τις καύσεις αφού το σώμα υποσιτίζεται, μειώνεται και ο αριθμός των σφύξεων ανά λεπτό (σφυγμός) και συνεπώς προκύπτει ένα είδος "καρδιακής ανεπάρκειας". Ευτυχώς, αν ο/η ασθενής επιστρέψει έγκαιρα σε υγιείς διατροφικές συνήθειες, η ανεπάρκεια αυτή είναι αναστρέψιμη.
Η ανορεξία μπορεί να έχει επίσης επιπτώσεις στην ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα της καρδιάς λόγω ηλεκτρολυτικών διαταραχών, όταν συνυπάρχουν προκλητοί έμετοι ή/και κατάχρηση διουρητικών ή/και καθαρτικών φαρμάκων προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια βάρους! Διόλου τυχαίο, το ότι μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου σε άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η καρδιακή ανακοπή.
Διάβασε επίσης: Δεν έχεις χρόνο για μαγείρεμα; Να πώς θα κρατήσεις την ισορροπία στη διατροφή σου
Διάβασε επίσης: Τα 5+1 λάθη στη δίαιτα και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν
Και στην ψυχογενή βουλιμία, ισχύουν πολλά από τα παραπάνω: Οι προκλητοί έμετοι και η χρήση διουρητικών ή/και καθαρτικών σε πολλαπλάσιες από τις θεραπευτικές δόσεις προκαλούν σημαντική ηλεκτρολυτική ανισορροπία με επακόλουθες σημαντικές επιπτώσεις στις διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς, ενίοτε θανατηφόρες". Σύμφωνα με την καθηγήτρια, "στο φάσμα των διαταραχών πρόσληψης τροφής εντάσσονται και η υπερβαρότητα/παχυσαρκία που αφορούν όλο και περισσότερα παιδιά και εφήβους στη χώρα μας, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά και της έλλειψης διεξόδων εν μέσω της οικονομικής κρίσης (κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και σνακ, έλλειψη φυσικής άσκησης και υπερβολικός χρόνος σε οθόνες)".
Άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές
Το υπέρβαρο, η παχυσαρκία, αλλά και η επεισοδιακή υπερφαγία (binge eating) είναι ύπουλες καταστάσεις, με επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα: οδηγούν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση και στα κορίτσια στην εμφάνιση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Η Άρτεμις Τσίτσικα θα μιλήσει αναλυτικά για τις "Επιπτώσεις των διαταραχών πρόσληψης τροφής στο καρδιαγγειακό σύστημα" στο Δ|Υ|Ο Forum, την Παρασκευή 15 Μαρτίου και ώρα 17.00 - 17.20, στην αίθουσα Ιπποκράτης (Ζάππειο Μέγαρο).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr