Αναισθησία: τοπική αναισθησία, επισκληρίδιος αναισθησία, ολική αναισθησία - όσα πρέπει να γνωρίζoυμε

Ποια αναισθησία είναι κατάλληλη για κάθε είδος επέμβασης; Υπάρχει κίνδυνος; Ποια είναι η προετοιμασία και πώς θα νιώθουμε μετά την επέμβαση;

αναισθησία επέμβαση χειρουργείο istock

Συνεργάστηκε ο Χρήστος Αποστολίδης, αναισθησιολόγος

Η γενική αναισθησία γίνεται από τον αναισθησιολόγο και δρα διακόπτοντας τα νευρικά σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός σου. Η βασική της δράση είναι να αποτρέπει τον εγκέφαλό μας απ’ το να επεξεργάζεται τον πόνο και να θυμάται τι συνέβη κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Είναι μια διαδικασία που συμβαίνει εκατομμύρια φορές κάθε μέρα σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου, ασφαλής και η εφαρμογή της πραγματικά σώζει ζωές, αφού, αν δεν υπήρχε αυτή η επιλογή, δε θα υπήρχε η δυνατότητα ιατρικής παρέμβασης σε πολλές ασθένειες και προβλήματα υγείας.

Τα βασικά είδη αναισθησίας

Η αναισθησία διακρίνεται σε γενική ή ολική, που σημαίνει ότι ο ασθενής πέφτει σε τεχνητό ύπνο και δε νιώθει πόνο, και σε τοπική, όταν πρέπει να αναισθητοποιηθεί μια μικρή περιοχή. Μια ελαφριάς μορφής ολική αναισθησία είναι η μέθη. Αυτή χρησιμοποιείται για μικρής διάρκειας επεμβάσεις και υποχωρεί πολύ πιο γρήγορα από την ολική. Υπάρχει, επίσης, η επισκληρίδιος και η ραχιαία αναισθησία. Σε αυτές, αναισθητοποιείται μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος.

Ο ρόλος του αναισθησιολόγου

Η αναισθησιολογία είναι μια ειδικότητα που αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο να κοιμήσει τον άρρωστο αλλά και να τον κάνει να μην πονάει και να μη θυμάται. Ο αναισθησιολόγος θα επιλέξει και θα προτείνει τη μορφή της αναισθησίας που απαιτείται σε κάθε περίπτωση. Ο ίδιος είναι επίσης υπεύθυνος για την περιεγχειρητική περίοδο. Δηλαδή για τη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής του αρρώστου (ακόμα και των συμπληρωμάτων διατροφής) πριν και μετά την επέμβαση, τη ρύθμιση τυχόν νοσημάτων που μπορεί να έχει και του μετεγχειρητικού πόνου. Φροντίζει, επίσης, να είναι ο ασθενής σταθερός αιμοδυναμικά και αναπνευστικά για να ολοκληρωθεί η επέμβαση. Είναι, με δυο λόγια, ο φύλακας άγγελος του ασθενούς!

Τι δείχνουν οι εξετάσεις για την υγεία σου; Αποκωδικοποίησε τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις αίματος

Τα σημάδια υγείας που δίνει το έντερο από τα κόπρανα

Πριν την αναισθησία

Πριν την επέμβαση ο αναισθησιολόγος θα ζητήσει να γίνουν εξετάσεις αίματος και καρδιολογική εκτίμηση. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να πραγματοποιηθούν την προηγούμενη μέρα και να πας το πρωί στο νοσοκομείο για την επέμβαση. Εάν έχεις ήδη εισαχθεί, θα γίνουν το βράδυ πριν την επέμβαση. Εκτός από τις εξετάσεις, ο αναισθησιολόγος θα συζητήσει μαζί σου και θα πάρει ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό και θα σε ρωτήσει αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή και αν παίρνεις συμπληρώματα διατροφής, καθώς ορισμένα επηρεάζουν την πήξη του αίματος. (Εάν παίρνεις φάρμακα για κάποιο χρόνιο νόσημα, θα πρέπει να το έχεις συζητήσει με το γιατρό σου νωρίτερα, γιατί είναι πιθανό να χρειάζεται να τα διακόψεις αρκετές ημέρες πριν την επέμβαση.) Επίσης, θα σε ρωτήσει αν καπνίζεις, αν εμφανίζεις τυχόν αλλεργίες και αν έχεις κάνει ξανά στο παρελθόν νάρκωση. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας θα χρειαστεί να ζυγιστείς, καθώς το σωματικό βάρος παίζει ρόλο στη δόση του φαρμάκου που θα πάρεις. Επίσης, θα σου δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το τι να φας και να πιεις τις 12 ώρες πριν από την επέμβαση.

Η προετοιμασία για την ολική αναισθησία

Το πρωί της επέμβασης δε θα πρέπει να φας και να πιεις τίποτε, εκτός κι αν σου έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες ο γιατρός. Η νάρκωση θα γίνει μέσα στο χειρουργείο πριν ξεκινήσει η  επέμβαση, ώστε να πάρεις όσο το δυνατό λιγότερη ώρα φάρμακα. Τα φάρμακα της αναισθησίας χορηγούνται ενδοφλέβια μέσα από την "πεταλούδα" που θα σου έχει βάλει η νοσοκόμα σε μια φλέβα ή εισπνεόμενα από μάσκα. Καθόλη τη διάρκεια της νάρκωσης δε θα πονάς ούτε θα αντιλαμβάνεσαι οτιδήποτε. Αφού ναρκωθείς, ο γιατρός θα περάσει από το στόμα σου έναν αναπνευστικό σωλήνα που θα εξασφαλίσει ότι παίρνεις αρκετό οξυγόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί μετά τη γενική αναισθησία να νιώθεις το λαιμό σου γδαρμένο.

Στην επισκληρίδιο ή στη ραχιαία αναισθησία

Η προετοιμασία είναι η ίδια μ’ εκείνη της γενικής νάρκωσης. Πριν την επέμβαση ο αναισθησιολόγος θα εγχύσει το φάρμακο σε ένα κενό στη σπονδυλική στήλη, αφού πρώτα θα σου έχει κάνει μια ένεση τοπικής αναισθησίας ώστε να μη νιώσεις ενόχληση. Στη συνέχεια θα "μουδιάσουν" η λεκάνη και τα πόδια σου και δε θα νιώθεις καμία αίσθηση πόνου κατά την επέμβαση. Παρότι, ωστόσο, δε θα πονάς, μπορεί να αισθάνεσαι πως "κάτι γίνεται". Στα θετικά της επισκληριδίου είναι πως ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να αφήσει το σωληνάκι της παροχέτευσης στη ράχη και να συνεχίσει να σου βάζει μικρές δόσεις αναισθητικού για ώρες ή και ημέρες ώστε να μη νιώθεις καθόλου πόνο.

Υπάρχει κίνδυνος από τη γενική αναισθησία;

Ουσιαστικά όχι, αν και τυπικά μπορεί να υπάρχει ένα μικρό ποσοστό επικινδυνότητας. Στην πράξη, η ολική αναισθησία είναι μια πολύ ελεγχόμενη ιατρικά διαδικασία και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι γίνεται για να υποβληθείς σε μια επέμβαση η οποία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της υγείας σου και θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο να αποφύγεις την επέμβαση εξαιτίας του φόβου για την αναισθησία. Εάν, παρ’ όλ’ αυτά, αγχώνεσαι, συζήτησε το θέμα με το γιατρό σου και ρώτησε αν υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικής προσέγγισης για την επέμβαση ή/και άλλη μέθοδος αναισθησίας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης η ιατρική ομάδα θα παρακολουθεί την αναπνοή, τη θερμοκρασία, τους παλμούς, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα οξυγόνου και τα υγρά του οργανισμού. Με βάση αυτές τις τιμές, ο αναισθησιολόγος θα προσαρμόσει τη δοσολογία και θα βεβαιωθεί ότι παραμένεις κοιμισμένη σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Μετά την επέμβαση

Μόλις ολοκληρωθεί η χειρουργική επέμβαση ο αναισθησιολόγος θα σταματήσει τη χορήγηση του αναισθητικού φαρμάκου ή, ανάλογα με τα φάρμακα, μπορεί να χορηγήσει "αντίδοτο". Θα μεταφερθείς σε ένα θάλαμο ανάνηψης όπου σταδιακά θα "ξυπνήσεις" και θα ξαναβρείς τις αισθήσεις σου. Δε θα πονάς, μπορεί όμως να νιώθεις τάση για εμετό και μια αίσθηση βάρους στο κεφάλι, είναι όμως αναμενόμενες αντιδράσεις του οργανισμού και περνούν σε λίγες ώρες. Άλλες συχνές παρενέργειες της ολικής αναισθησίας είναι ξηροστομία, πονόλαιμος και βραχνάδα, υπνηλία, τρέμουλο και μυϊκοί πόνοι, ενώ συχνά οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι μπορεί να ξυπνήσουν με μια αίσθηση αποπροσανατολισμού. Αυτά υποχωρούν στη φάση της ανάνηψης. Εκεί θα υπάρχει συνεχής επίβλεψη ώστε να βεβαιωθεί ο γιατρός σου ότι νιώθεις καλά και δεν πονάς και στη συνέχεια θα μεταφερθείς στο δωμάτιό σου.

Ποια αναισθησία επιλέγεται για τι

Η τοπική αναισθησία επιλέγεται για μικρής έκτασης επεμβάσεις, π.χ. για την αφαίρεση μιας ελιάς. Η επισκληρίδιος και η ραχιαία αναισθησία συνηθίζονται στο φυσιολογικό τοκετό και στην καισαρική τομή, για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις στην κοιλιά, γυναικολογικές και ορθοπεδικές επεμβάσεις στα άκρα. Η μέθη είναι, επίσης, μια νάρκωση που γίνεται σε γυναικολογικές επεμβάσεις. Η γενική αναισθησία χρησιμοποιείται σε όλες τις υπόλοιπες επεμβάσεις. Κατά περίπτωση μπορεί να προτιμηθεί και σε επέμβαση που θα μπορούσε να γίνει με άλλης μορφής αναισθησία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i