Τι είναι η δυσπεψία και οι συμβουλές της ειδικού για να την αποφύγουμε

Βασικές συμβουλές από την ειδικό για να μην μας χαλάει τη διάθεση η δυσπεψία.

κρέας istock

Συνεργάστηκε η Αστερία Σταματάκη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, PhD cand ΜSc στην κλινική διατροφή

Αν βιώνεις τη δυσάρεστη κατάσταση της δυσπεψίας, σε καταλαβαίνουμε. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να την ελέγξεις και σταδιακά να έχεις ολοένα και περισσότερες μέρες... στομαχικής ηρεμίας.

Η πέψη και οι διαδικασίες της

Για να επιβιώσουμε, χρειάζεται να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά (αμινοξέα, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα κ.ά.) από την τροφή που καταναλώνουμε. Αυτό επιτυγχάνεται με την πέψη. H πέψη είναι τόσο πολύπλοκη όσο απαραίτητη είναι και για τον οργανισμό μας. Είναι η διαδικασία κατά την οποία η τροφή διασπάται στα επιμέρους συστατικά της μέσα στον πεπτικό σωλήνα. Η διαδικασία αυτή γίνεται μηχανικά, π.χ. με τη μάσηση, και χημικά, δηλαδή η τροφή διασπάται από τα οξέα και τα ένζυμα σε βασικά συστατικά. Η πέψη ξεκινά από τη στιγμή που κάποια τροφή θα μπει μέσα στη στοματική κοιλότητα. Στη συνέχεια, μέσω του οισοφάγου, θα κατευθυνθεί στο στομάχι. Εκεί συμβαίνει μεγάλο μέρος της διάσπασής της, κυρίως με τη βοήθεια του υδροχλωρικού οξέος και των ενζύμων. Όταν η διάσπαση και ο τεμαχισμός ολοκληρωθεί, τα θρεπτικά συστατικά προωθούνται στο λεπτό έντερο, όπου εκεί ολοκληρώνεται η πέψη και ξεκινά η απορρόφησή τους.

Τι είναι η δυσπεψία

Μερικές φορές η φυσιολογική διαδικασία της πέψης διαταράσσεται και παρουσιάζεται δυσπεψία. Αυτή αφορά διάφορα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, δυσφορία και πόνος στην κοιλιά, που εμφανίζονται κυρίως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Αρκετοί παράγοντες μπορεί να συνδέονται με τη δυσπεψία, π.χ. πεπτικό έλκος, εγκυμοσύνη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.ά. Όταν δεν υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο για τη δυσπεψία, π.χ. πεπτικό έλκος, τότε αναφερόμαστε στη "λειτουργική δυσπεψία".

Ο ρόλος των ενζύμων

Η δράση τους μέσα στον οργανισμό μας είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Διαθέτουμε περίπου 3.000 διαφορετικές ποικιλίες ενζύμων στο σώμα μας και χρησιμεύουν σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεταβολικών διεργασιών για τη διατήρηση ενός ισχυρού οργανισμού. Το στόμα, το στομάχι και το λεπτό έντερο παράγουν κάποια πεπτικά ένζυμα. Αλλά η πλειονότητα των ενζύμων παράγεται στο πάγκρεας, τα οποία καταλήγουν στο λεπτό έντερο για να βοηθήσουν περαιτέρω στη διάσπαση της τροφής σε πεπτίδια, απαραίτητα λιπαρά, σάκχαρα. Οι βασικές κατηγορίες ενζύμων είναι η αμυλάση (που διασπά τους υδατάνθρακες), οι λιπάσες (διασπούν τα λίπη), οι πρωτεάσες και οι πεπτιδάσες (διασπούν τις πρωτεΐνες) και η λακτάση, που διασπά τη λακτόζη, το σάκχαρο του γάλακτος

Tips για καλύτερη πέψη

▶ Μάσα καλά: Επειδή όλα ξεκινούν από τη μάσηση της τροφής, προσπάθησε να μασάς σχολαστικά την τροφή σου.

▶ Όταν καταπίνουμε αέρα, αυξάνονται τα συμπτώματα του φουσκώματος που συνδέονται με τη δυσπεψία. Απόφευγε τις τσίχλες και προσπάθησε να μην πίνεις τα ροφήματα με καλαμάκι.

▶ Μικρά και συχνά γεύματα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής αυξάνει την πίεση στο στομάχι. Επίσης, το περιβάλλον στο οποίο θα τρως θα πρέπει να είναι ήσυχο και να σε ηρεμεί.

▶ Περιόρισε την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη και αλκοόλ, ειδικά αν το στομάχι σου είναι άδειο.

▶ Απόφευγε τροφές που επιβαρύνουν το στομάχι, όπως τηγανητά φαγητά, πικάντικες τροφές, λιπαρά κρέατα, γλυκά με σιρόπια και ξηρούς καρπούς και λαχανικά που προκαλούν αέρια, όπως το κρεμμύδι, το σέλινο κ.ά.

▶ Μετά το φαγητό προσπάθησε να μην ξαπλώνεις. Περίμενε να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το τελευταίο γεύμα και φυσικά απόφυγε την ινδική ή μεξικάνικη κουζίνα για βραδινό…

▶ Απόφυγε να φοράς ρούχα που είναι στενά στην κοιλιά, αφού μπορεί να οξύνουν το πρόβλημα της δυσφορίας.

▶ Μην ασκείσαι με γεμάτο στομάχι. Ασκήσου πριν από το γεύμα ή τουλάχιστον μία ώρα πριν από το γεύμα να έχεις καταναλώσει ένα ελαφρύ σνακ.

▶ Τέλος, να γνωρίζεις ότι το κάπνισμα δημιουργεί προβλήματα και στη διαδικασία της πέψης. Άλλος ένας καλός λόγος για να το κόψεις!

Μήπως έχεις πρόβλημα με τη λακτόζη;

Aν έχεις γαστρεντερικές διαταραχές μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, πιθανόν να έχεις δυσανεξία στη λακτόζη. Προτίμησε γιαούρτι και τυρί, που έχουν λιγότερη λακτόζη, αντί για γάλα. Επίσης, στην αγορά υπάρχει γάλα με λιγότερη λακτόζη, το οποίο είναι πιο ανεκτό.

Διάβασε επίσης: Τι βοηθάει στην πέψη; Οι κατάλληλοι συνδυασμοί τροφών για άψογη πεπτική λειτουργία

Διάβασε επίσης: Πες κύμινο: Το μπαχαρικό που βοηθά στο αδυνάτισμα και την πέψη (να πώς θα το χρησιμοποιήσεις για τα οφέλη του!)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i