Να πώς θα φροντίζεις σωστά τις βλεφαρίδες σου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις εάν στο ντεμακιγιάζ παρατηρείς ότι κάποιες βλεφαρίδες έχουν "πέσει".

BeFunky-collage (1)

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζεις εάν "πέφτουν" κάποιες βλεφαρίδες, είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχείς αφού όπως και οι τρίχες των μαλλιών, συνήθως βγαίνουν ξανά! 

Οι άνθρωποι χάνουν τις βλεφαρίδες τους για πολλούς λόγους, από εγκαύματα μέχρι χημειοθεραπεία. Αν και μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, οι βλεφαρίδες συνήθως μεγαλώνουν ξανά. Όπως και οι τρίχες των μαλλιών, οι βλεφαρίδες περνούν επίσης από κύκλους ανάπτυξης, οπότε η πτώση μερικών συνήθως δεν είναι λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, πολλοί τραυματισμοί και ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν πτώση πολλών ή και του μεγαλύτερου μέρους των βλεφαρίδων.

Διαβάστε Επίσης

Μεγαλώνουν οι βλεφαρίδες γρηγορότερα με θεραπείες στο σπίτι;

Υπάρχει μια ποικιλία από θεραπείες που πολλοί άνθρωποι κάνουν στο σπίτι για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των βλεφαρίδων τους. Στις δημοφιλείς συγκαταλέγονται όσες περιλαμβάνουν ελαιόλαδο, μασάζ βλεφαρίδων, και προϊόντα βιοτίνης. Αλλά θα αναπτυχθούν ξανά οι βλεφαρίδες γρηγορότερα, αν ένα άτομο χρησιμοποιεί τις θεραπείες αυτές για την επαναφορά των χαμένων βλεφαρίδων; Η απάντηση είναι μάλλον όχι.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη πως οποιοδήποτε διορθωτικό μέτρο από το σπίτι θα βοηθήσει τις βλεφαρίδες να μεγαλώσουν ξανά. Αν και θεωρείται πως η βιοτίνη παίζει ρόλο στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών, υπάρχουν ακόμη περιορισμένες έρευνες σχετικά με το αν προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών.

Αιτίες

Οι ακόλουθες συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βλεφαρίδων:

Εγκαύματα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, αν οι βλεφαρίδες καούν αλλά τα θυλάκια της τρίχας είναι ακόμα άθικτα, θα χρειαστούν συνήθως 6 εβδομάδες περίπου για να αναπτυχθούν ξανά. Ωστόσο, εάν είναι κατεστραμμένα και τα θυλάκια, μπορεί να μην αναπτυχθούν και πάλι.

Χημειοθεραπεία

Η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει πτώση των βλεφαρίδων. Δεν είναι όμως όλα τα φάρμακα χημειοθεραπείας υπεύθυνα για απώλεια τριχών.

Ωστόσο, εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί ένα φάρμακο χημειοθεραπείας που είναι γνωστό ότι προκαλεί απώλεια τριχών, θα επηρεάσει τόσο τις τρίχες στο σώμα, όσο και το τριχωτό της κεφαλής. Οι τρίχες του σώματος, τα φρύδια και οι βλεφαρίδες είναι αυτά που επηρεάζονται πιο συχνά. Συνήθως, οι βλεφαρίδες αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά λίγο μετά τη διακοπή της χημειοθεραπείας.

Κόψιμο βλεφαρίδων

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κόβουν τις βλεφαρίδες τους. Αλλά για εκείνους που το κάνουν, οι βλεφαρίδες συνήθως φτάνουν ξανά στο αρχικό μήκος τους με την πάροδο του χρόνου.

Τράβηγμα προς τα έξω

Η τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την παρόρμηση κάποιου να αφαιρεί τις τρίχες του. Αυτή η παρόρμηση μπορεί να επηρεάσει τις τρίχες σε οποιοδήποτε σημείο στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των βλεφαρίδων. Οι βλεφαρίδες που έχουν τραβηχτεί, μπορεί να χρειαστούν μερικούς μήνες για να αναπτυχθούν ξανά.

Επέκταση βλεφαρίδων

Τα lash extensions είναι ίνες κολλημένες πάνω στις φυσικές βλεφαρίδες που χρησιμοποιούνται προκειμένου να δημιουργηθούν παχύτερες και πιο μακριές βλεφαρίδες. Ωστόσο, οι επεκτάσεις βλεφαρίδων μπορεί να βλάψουν ή να σκίσουν τις φυσικές βλεφαρίδες. Εάν οι φυσικές βλεφαρίδες χάνονται λόγω lash extensions, συνήθως αναπτύσσονται και πάλι σε λίγους μήνες.

Παθήσεις του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες. Εάν παράγει υπερβολικά πολλή ή υπερβολικά λίγη ορμόνη του θυρεοειδούς, μπορεί να προκληθεί μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης.

Η απώλεια βλεφαρίδων μπορεί να συμβεί τόσο με υπερθυρεοειδισμό (υπερδραστήριος θυρεοειδής) όσο και με υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργία του θυρεοειδούς). Οι βλεφαρίδες συνήθως αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά αφού η ανισορροπία του θυρεοειδούς αντιμετωπιστεί.

Γυροειδής Αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα θυλάκια των τριχών. Αυτό οδηγεί σε απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, στα φρύδια και στις βλεφαρίδες. Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία θεραπεία για αλωπεκία, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.

Θεραπεία

Σε πολλές περιπτώσεις, οι βλεφαρίδες που χάνονται από ένα έγκαυμα ή χημειοθεραπεία θα αναγεννηθούν με την πάροδο του χρόνου. Μετά τη χημειοθεραπεία, οι βλεφαρίδες μπορεί να αναπτυχθούν ξανά πιο πυκνές, πιο αραιές ή και ίδιες με πριν.

Εάν μια κατάσταση του θυρεοειδούς ή αυτοάνοση ασθένεια προκάλεσε την απώλεια βλεφαρίδων, το άτομο θα πρέπει πιθανώς να θεραπεύσει το υποκείμενο πρόβλημα υγείας για να σταματήσει και την πτώση των βλεφαρίδων.

Το χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου να αναπτυχθούν και πάλι οι βλεφαρίδες ποικίλλει ανάλογα με την αιτία και την έκταση της απώλειάς τους.

Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη των βλεφαρίδων. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει βιματοπρόστη σε μορφή σταγόνων ματιών.

Πρόληψη

Ενώ είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν ατυχήματα και δεν είναι πάντα δυνατό να αποφευχθεί η φυσική απώλεια βλεφαρίδων, υπάρχουν μερικά μέτρα που ένα άτομο μπορεί να λάβει για να μειώσει το ρίσκο. Αυτά περιλαμβάνουν:

Τήρηση μιας υγιεινής διατροφής: Ορισμένες διατροφικές ελλείψεις μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια τριχών και είναι πιθανό οι ελλείψεις αυτές να επηρεάσουν και τις βλεφαρίδες. Θρεπτικά συστατικά που πιθανώς να διαδραματίσουν ρόλο στην υγεία των μαλλιών μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Β
  • Βιταμίνη D
  • Ψευδάργυρος
  • Σίδηρος
  • Πρωτεΐνη

Αποφυγή των ψαλιδιών βλεφαρίδων: Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ψαλίδι βλεφαρίδων μπορεί να τραβήξουν κατά λάθος τις βλεφαρίδες τους, οι οποίες με τη σειρά τους δύναται να βλάψουν τα θυλάκια τρίχας.

Απομάκρυνση του μακιγιάζ τη νύχτα: Η παραμονή του μακιγιάζ στα μάτια από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά η μάσκαρα, μπορεί να στεγνώσει τις βλεφαρίδες. Οι ξηρές βλεφαρίδες είναι πιο πιθανό να σπάσουν ή να πέσουν πρόωρα.

Τρίψιμο των ματιών: Το υπερβολικό τρίψιμο των ματιών μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια των βλεφαρίδων. Οι τρίχες είναι λεπτές, οπότε χρειάζεται να είναι κάποιος "ευγενικός" όταν τρίβει τα μάτια του.

Συμπερασματικά, ακριβώς όπως οι τρίχες των μαλλιών, οι βλεφαρίδες έχουν ένα φυσικό κύκλο ανάπτυξης και συχνά πέφτουν. Η απώλεια μερικών βλεφαρίδων είναι φυσιολογική. Ωστόσο, η εκτεταμένη απώλεια βλεφαρίδων μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι βλεφαρίδες θα αναπτυχθούν ξανά χωρίς θεραπεία. Για τους ανθρώπους που θα ήθελαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη των βλεφαρίδων τους, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει.

Αν κάποιος δεν είναι σίγουρος για τον λόγο απώλειας των βλεφαρίδων του, καλό είναι να μιλήσει με έναν γιατρό για να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i