Πόνος στο ισχίο: Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες και τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια ασφαλής και πολύ αποτελεσματική επέμβαση.

joint-pain-slowing-you-down-picture-id512698371 Yuri_Arcurs

Από τον Δρ. Γεώργιο Μπεσίρη, ορθοπαιδικό χειρουργό

Η χειρουργική επέμβαση της αρθροπλαστικής ισχίου είναι μία από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις, καθώς αποτελεί μία απόλυτα ασφαλή και αποτελεσματική διαδικασία που ανακουφίζει από τον πόνο και συμβάλει στην αποκατάσταση της κίνησης.

Ξεκινώντας από την ανατομία του ισχίου

Το ισχίο είναι μία από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος, ενώνει τη λεκάνη με το μηρό, στηρίζει το βάρος του σώματος και επιτρέπει το περπάτημα. Αποτελείται από το μηριαίο, που είναι το οστό που βρίσκεται στο εσωτερικό του μηρού, και την κοτύλη που είναι το ανώτερο μέρος του μηριαίου οστού. Οι επιφάνειες αυτές, καλύπτονται από έναν μαλακό ιστό που ονομάζεται χόνδρος, και τους επιτρέπει να γλιστρούν μεταξύ τους εύκολα και ανώδυνα. Ένας λεπτός ιστός που ονομάζεται αρθρική μεμβράνη περιβάλλει την άρθρωση του ισχίου. Σε ένα υγιές ισχίο, αυτή η μεμβράνη δημιουργεί μια μικρή ποσότητα υγρού που λιπαίνει τον χόνδρο και εξαλείφει σχεδόν όλη την τριβή κατά την κίνηση του ισχίου.

Πόνος στο ισχίο: Οι πιο συχνές αιτίες πόνου

Η πιο κοινή αιτία χρόνιου πόνου και αναπηρίας του ισχίου είναι η αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η τραυματική αρθρίτιδα είναι οι πιο κοινές μορφές αυτής της ασθένειας.

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Αυτός ο τύπος αρθρίτιδας σχετίζεται με την ηλικία. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω και συχνά σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας. Ο χόνδρος που απορροφά τα οστά του ισχίου φθείρεται και στη συνέχεια, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο στο ισχίο και δυσκαμψία.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Αυτή η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει τον χόνδρο του ισχίου, οδηγώντας σε πόνο και δυσκαμψία.

Μετατραυματική αρθρίτιδα: δημιουργείται από σοβαρό τραυματισμό ή κάταγμα του ισχίου. Ο χόνδρος μπορεί να καταστραφεί και να οδηγήσει σε πόνο στο ισχίο και δυσκαμψία με την πάροδο του χρόνου.

Πότε κάποιος είναι υποψήφιος για αρθροπλαστική ισχίου;

Οι συστάσεις για χειρουργική επέμβαση βασίζονται στον πόνο και την αναπηρία ενός ασθενούς και όχι στην ηλικία. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αντικατάσταση ισχίου είναι ηλικίας 50 έως 80 ετών, αλλά ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ. Γεώργιος Μπεσίρης αξιολογεί ξεχωριστά τον κάθε ασθενή. Η αρθροπλαστική ισχίου έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε όλες τις ηλικίες. Η απόφαση για τη χειρουργική επέμβαση του ισχίου πρέπει να είναι παρθεί από εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό.

Η χειρουργική επέμβαση της αρθροπλαστικής ισχίου

Σε μια ολική αρθροπλαστική ισχίου, το κατεστραμμένο οστό και ο χόνδρος αφαιρούνται και αντικαθίστανται με τεχνητά μέρη. Η κατεστραμμένη μηριαία κεφαλή αφαιρείται και αντικαθίσταται με μεταλλικό στέλεχος που τοποθετείται στο κέντρο του μηρού. Μια μεταλλική σφαίρα τοποθετείται στο πάνω μέρος του και αντικαθιστά το κατεστραμμένο μηριαίο οστό που αφαιρέθηκε. Η κατεστραμμένη επιφάνεια χόνδρου της υποδοχής (κοτύλη) αφαιρείται και αντικαθίσταται με μεταλλική υποδοχή. Το μέγεθος της τομής ποικίλλει ανάλογα με την τεχνική και είναι περίπου 10 με 20 εκατοστά.

Μετά το χειρουργείο

Η κινητοποίηση μετά την επέμβαση είναι άμεση. Η επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά ο ασθενής ακολουθεί τις οδηγίες του ορθοπεδικού χειρουργού σχετικά με τη φροντίδα στο σπίτι κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ο ρόλος του χειρουργού

Ο ορθοπεδικός χειρουργός θα εξετάσει μαζί σας τα αποτελέσματα της αξιολόγησής σας και θα συζητήσει εάν η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου είναι η καλύτερη μέθοδος για την ανακούφιση του πόνου σας και τη βελτίωση της κινητικότητάς σας. Μπορούν επίσης να εξεταστούν και άλλες επιλογές θεραπείας - όπως φάρμακα, φυσική θεραπεία ή άλλοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων.

Επιπλέον, ο ορθοπεδικός χειρουργός σας θα εξηγήσει τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης ισχίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ίδια τη χειρουργική επέμβαση και εκείνων που μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ποτέ μην διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να διαχειριστείτε τις αλλαγές που θα κάνει η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου στη ζωή σας.

Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα οφέλη της άρσης βαρών; Είναι ιδανική άσκηση για μια γυναίκα;

Διάβασε επίσης: Κάνεις βαράκια; Έτσι θα αποφύγεις τους τραυματισμούς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i