Ποια είναι τα οφέλη της άρσης βαρών; Είναι ιδανική άσκηση για μια γυναίκα;

Θα έχεις παρατηρήσει ότι τα γυμναστήρια που ειδικεύονται στην άρση βαρών ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Μάθε γιατί η προπόνηση αυτή σε αφορά.

Άρση βαρών

Συνεργάστηκε ο Θωμάς Καλαθάς, γυμναστής, πτυχιούχος ΤΕΕΦΑ, προπονητής CrossFit.

Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις καθώς μεγαλώνεις είναι ότι για τη σωματική σου δύναμη και ευεξία η λέξη-κλειδί είναι «βάρη». Μάλιστα, δεν εννοούμε τα βαράκια που μπορεί να κάνεις στο γυμναστήριο, αλλά κάτι πολύ πιο οργανωμένο και δυνατό σαν προπόνηση.

Διάβασε επίσης: Τι προπόνηση να κάνεις σε κάθε δεκαετία και τι πρέπει να περιέχει το νεσεσέρ σου

Τα οφέλη της άρσης βαρών 

Πολύ πρόσφατες μελέτες αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό το είδος άσκησης δείχνουν ότι η προπόνηση με άρση βαρών μόλις για λίγους μήνες θα βελτιώσει τον καρδιακό σου ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, ενώ θα αυξήσει σημαντικά το μεταβολικό σου ρυθμό.

Είναι επίσης η άσκηση που βοηθά περισσότερο από κάθε άλλη στη διατήρηση της υγείας των οστών σου. Παρ’ όλ’ αυτά, μην περιμένεις να κάψεις περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι με το τρέξιμο, για παράδειγμα, σίγουρα όμως ο μεταβολισμός σου θα ενεργοποιηθεί και αυτό θα έχει διάρκεια που θα σε εντυπωσιάσει!

Η νέα σου αγαπημένη άσκηση

Μέχρι πριν από 4 χρόνια περίπου η άρση βαρών δεν είχε καμία θέση στην κοσμοθεωρία των γυναικών που αθλούνταν. Ήταν κάτι που αφορούσε πολύ απλά εκείνους τους αθλητές που ασχολούνταν με το άθλημα της άρσης βαρών και τους body builders. Όλοι οι υπόλοιποι fans της άσκησης αναζητούσαν καινούρια προγράμματα στο πλαίσιο κάποιου αερόβιου προγράμματος, της ενδυνάμωσης με αλτήρες ή και του δυναμικού Pilates. Και μετά ανακαλύψαμε την άρση βαρών. Στην προπόνηση αυτή τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν τα βάρη με μπάρα και κάποιες άλλες συνοδευτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως τα καθίσματα, οι έλξεις, τα άλματα πάνω από κουτί, οι κοιλιακοί στους κρίκους ή τα καθίσματα με πέταγμα μπάλας.

Είναι ιδανική άσκηση για μια γυναίκα;

Σήμερα έχουμε καταλάβει ότι η άρση βαρών δεν είναι απλώς μια μόδα, αλλά μια εξαιρετική μορφή άσκησης. Απευθύνεται πλέον σε περισσότερες γυναίκες «χτίζοντας» όχι μόνο όλο το σώμα τους με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και βοηθώντας τες να αποκτήσουν καλύτερη λειτουργικότητα και αυτοπεποίθηση στην καθημερινότητά τους.

Το γυναικείο σώμα δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με το ανδρικό. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η προπόνηση των γυναικών πρέπει να στερείται την ένταση. Οι γυναίκες, όσα βάρη και να κάνουν, δεν πρόκειται ποτέ να φουσκώσουν ή να έχουν υπερβολική γράμμωση, κυρίως εξαιτίας του ενδοκρινικού (ορμονικού) τους συστήματος. Υπάρχουν, βέβαια, και εξαιρέσεις, αλλά αυτός είναι ο κανόνας. Επομένως, μη φοβάσαι τα κιλά. Μη φοβάσαι την πίεση. Μη φοβάσαι να ιδρώσεις.

Η εθιστική άσκηση

Η άρση βαρών είναι ένα καθαρά εθιστικό είδος άσκησης, που προετοιμάζει το σώμα σου για οποιαδήποτε σωματική ανάγκη θα προκύψει κατά τη διάρκεια των καθημερινών σου ασχολιών. Σίγουρα, η γυμναστική πάντα ωφελεί την υγεία σου, όμως η διαφορετικότητα των προγραμμάτων της άρσης βαρών συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητάς σου, καθώς και στην πρόληψη των τραυματισμών στην καθημερινότητά σου. Σε βοηθά παντού, από το να δέσεις με ευκολία τα κορδόνια σου, να τρέξεις, αν χρειαστεί, για να προλάβεις το λεωφορείο μέχρι τον τρόπο που θα σηκώσεις ένα φορτίο, π.χ. το παιδί σου. Απάντηση στο πότε θα δεις αποτελέσματα, τύπου χρονοδιαγράμματος, δεν υπάρχει. Το μόνο που μπορεί να σου πει ένας ειδικός με σιγουριά είναι ότι η υψηλή ένταση συνεπάγεται αποτελέσματα.

Είναι η άρση βαρών για όλες;

Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να καταφέρει μια γυναίκα. Η μόνη προϋπόθεση είναι απλά να πει στον εαυτό της “Θα το κάνω” και θα το κάνει.

Μπορώ να κάνω στο σπίτι ασκήσεις με βάρη;

Όχι, δεν είναι έξυπνο να εκτελείς μόνη σου ασκήσεις στο σπίτι, αφού είναι ένα πολύ απαιτητικό είδος προπόνησης. Η άρση βαρών περιλαμβάνει ασκήσεις ιδιαίτερα λειτουργικές και μέχρι ο ασκούμενος να αποκτήσει εξειδίκευση πάνω σ’ αυτές, χρειάζεται πάντα την επίβλεψη και καθοδήγηση ενός άρτια εκπαιδευμένου προπονητή, ώστε να αποφευχθεί και ο παραμικρός τραυματισμός.

Διάβασε επίσης: Γυμνάζομαι πολύ αλλά δεν αδυνατίζω, κάνω κοιλιακούς αλλά δεν έχω φλατ κοιλιά και άλλες απορίες βρίσκουν απάντηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i