Χειρουργείο για το κότσι: Πότε είναι απαραίτητο και τι πρέπει να γνωρίζεις

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το χειρουργείο για το κότσι.

Χειρουργείο για το κότσι

Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, επιμελητής Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία» (brilakisOrthopaedics.gr).

Το χειρουργείο για το κότσι είναι μια επέμβαση που συζητιέται όλο και συχνότερα. Ο βλαισός μέγας δάκτυλος ή, αλλιώς, «κότσι είναι μια πολύ διαδεδομένη κατάσταση, που ωστόσο δεν προκαλεί σε όλους ενοχλήσεις. Αφορά την παραμόρφωση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, μια διαταραχή της αρχιτεκτονικής του πέλματος, δηλαδή κάτι πολύ πιο σύνθετο από αυτό που βλέπει και φαντάζεται κανείς. Τα στενά γυναικεία παπούτσια παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του, αλλά δεν είναι ικανά να το προκαλέσουν από μόνα τους.

Πού οφείλεται

Μεγάλο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα. Είναι πιο συνηθισμένο στις γυναίκες που φορούν στενά παπούτσια με ψηλά τακούνια για μεγάλα διαστήματα μέσα στη μέρα, αλλά εμφανίζεται και σε άνδρες ή σε γυναίκες που αγαπούν τα ίσια παπούτσια.

Τι σου προκαλεί

Συνήθως το κότσι στην εσωτερική πλευρά της άρθρωσης του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού συνοδεύεται από παραμόρφωση, πρήξιμο και πόνο. Το δάχτυλο παρουσιάζει περιορισμένη κινητικότητα και μπορεί να δημιουργούνται πιο συχνά κάλοι, φουσκάλες και άλλοι ερεθισμοί. Όπως μας λέει ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, επιμελητής Γ' Ορθοπεδικής Κλινικής του «Υγεία», το κότσι είναι μια επώδυνη κατάσταση και συχνά το άτομο δε βρίσκει εύκολα παπούτσια να φορέσει, πόσο μάλλον αν πρόκειται για γυναίκα που θέλει να ντυθεί κομψά ή να φορέσει ψηλοτάκουνα παπούτσια. Το κότσι επηρεάζει, επίσης, τα μικρότερα δάχτυλα των ποδιών, αφού και αυτά παραμορφώνονται, βγάζουν κάλους και επίσης επηρεάζει τις κεφαλές των μεταταρσίων προκαλώντας μεταταρσαλγία.

Q+A: Χειρουργείο για το κότσι

«Πότε πρέπει να γίνει;»

Σε πολλές περιπτώσεις το κότσι είναι δεν προκαλεί πόνο. «Σε αυτή την περίπτωση συνήθως δεν παρεμβαίνουμε ιατρικά» τονίζει ο Εμμανουήλ Μπριλάκης. «Όταν πονάει και περιορίζει σημαντικά τις επιλογές υπόδησης, τότε είναι η ώρα να διορθωθεί». Η επέμβαση αυτή έχει πολύ καλό αποτέλεσμα, αρκεί να γίνει σωστός και λεπτομερής σχεδιασμός της θεραπείας και να ακολουθήσει ο ασθενής πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Η θεραπεία είναι καθαρά εξατομικευμένη και αφορά το μέγεθος της παραμόρφωσης, την ηλικία του ασθενούς και άλλα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν στο πόδι. Σύμφωνα με τον ειδικό, η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολύ μικρές τομές που θα έχουν πιο σύντομο διάστημα ανάρρωσης και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

«Χρειάζεται να παραμείνω μέσα στο νοσοκομείο;» Συνήθως όχι. Θα πας στο νοσοκομείο το πρωί του χειρουργείου και θα παραμείνεις για λίγες ώρες.

«Το χειρουργείο για το κότσι γίνεται με τοπική ή ολική αναισθησία;» Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησία (π.χ. επισκληρίδια) ή με ελαφρά γενική αναισθησία, αυτό που συνήθως λέμε μέθη. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

«Θα πονάω μετά;» Όχι. Οι νέες τεχνικές, που γίνονται μόνο από εξειδικευμένους ορθοπεδικούς, είναι ανώδυνες και αναίμακτες.

«Θα περπατήσω αμέσως μετά την επέμβαση;» Θα περπατήσεις άμεσα, αλλά θα χρειαστεί να φορέσεις ένα ειδικό ανοιχτό παπούτσι. Γι’ αυτό και η εποχή αυτή θεωρείται ιδανική για να γίνει η επέμβαση.

«Πότε θα επιστρέψω στη δουλειά μου;» Ανάλογα με το είδος της εργασίας σου, μπορείς να επιστρέψεις μέσα λίγες εβδομάδες.

«Θα ξαναδημιουργηθεί;» Όχι, αν επιλεγεί η σωστή χειρουργική επέμβαση από εξειδικευμένο ορθοπεδικό.

«Υπάρχουν άλλες λύσεις εκτός από το χειρουργείο;» Η τοποθέτηση νάρθηκα ίσως να κρατά το πρόβλημα υπό έλεγχο και να μην το αφήνει να επιδεινωθεί. Δεν μπορεί όμως να το αντιμετωπίσει όπως η χειρουργική επέμβαση.

Διάβασε επίσης: Τα 5 βήματα για υπέροχα πόδια το φθινόπωρο

Διάβασε επίσης: Πόνος στο γόνατο; Οι πιθανότερες αιτίες και τι πρέπει να κάνεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i