COVID-19: Τι μάθαμε και οι νέες καλές συνήθειες που θα κρατήσουμε και στο μέλλον

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τη ζωή μετά τον νέο κορονοϊό, είναι οι καλές συνήθειες.

αφυδατωμένα χέρια από το πλύσιμο

Ο SARS-CoV2, ο νέος κορονοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19, έχει προκαλέσει μία τεράστιου μεγέθους υγειονομική κρίση με τραγικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από αυτή την κατάσταση, όμως, αντλούμε κάποια σημαντικά διδάγματα, που μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμα, ιδίως στη διαχείριση των λοιμώξεων στο μέλλον.

Τι μας έμαθε ο νέος κορονοϊός

Από τα πρώτα κιόλας επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τη μετάδοση και τον περιορισμό του SARS-CoV2 μάθαμε πως ο ιός είναι ευάλωτος στις θεμελιώδεις πρακτικές που εφαρμόζονται από τους ειδικούς στον έλεγχο και τη διαχείριση των λοιμώξεων. Αυτό, όπως παρατηρούν επαγγελματίες υγείας και επιστήμονες, είναι θετικό όχι μόνο για τη διαχείριση της σημερινής πανδημίας αλλά και για την καταπολέμηση των λοιμώξεων γενικότερα.

Οι καλές συνήθειες που θα κρατήσουμε

Μεταξύ αυτών των βασικών πρακτικών που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στον περιορισμό των λοιμώξεων, πρώτη και σημαντικότερη είναι η σχολαστική υγιεινή των χεριών. Στον κλάδο της διαχείρισης και πρόληψης λοιμώξεων,ειδικά εντός του υγειονομικού συστήματος, η υγιεινή των χεριών είναι η πιο αποτελεσματική προστασία. Με το σωστό πλύσιμο των χεριών μπορούν να προληφθούν οι περισσότερες νοσοκομειακές λοιμώξεις οι οποίες οδηγούν σε παρατεταμένες νοσηλείες και μερικές φορές στο θάνατο. Μάλιστα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC) υπολογίζει πως περίπου το 50%-70% των νοσοκομειακών λοιμώξεων μπορούν να προληφθούν εάν εφαρμόζεται σωστά η υγιεινή των χεριών.

Καλύτερο και συχνότερο πλύσιμο των χεριών

Στην Ελλάδα η βελτίωση εφαρμογής της υγιεινής χεριών είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα επίπεδα νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε ελληνικό νοσοκομείο, το 10% των ασθενών προσβάλλονται από κάποια λοίμωξη. Όπως έχει επισημάνει το CDC, οι επαγγελματίες υγείας πλένουν κατά μέσο όρο τα χέρια τους λιγότερες από τις μισές φορές που αυτό είναι απαραίτητο.

Σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (cleoresearch.org) το 2014 σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, έδειξε ότι η συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας με τους κανόνες υγιεινής των χεριών ήταν γενικά χαμηλή: σε 13 θαλάμους, σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, λιγότερο από το 25% των επαγγελματιών υγείας ασκούσαν σωστή υγιεινή των χεριών. Ενδιαφέρον έχει, όμως, το ότι μετά από μία απλή καμπάνια ενημέρωσης που διεξήγε το CLEO για τη σωστή τεχνική πλυσίματος των χεριών στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το ποσοστό συμμόρφωσης στην υγιεινή των χεριών αυξήθηκε κατά 50%.

Υπό το βάρος της πανδημίας και των κινδύνων από τη μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, η ενημέρωση για τη σημασία της υγιεινής των χεριών έχει γίνει πιο συστηματική και ευρείας κλίμακας. Έτσι, έχουν ενισχυθεί οι πιθανότητες το σωστό και συχνό πλύσιμο των χεριών να λάβει κεντρική θέση στην καθημερινότητα όλων και να εμπεδωθεί ως συνήθεια που ήρθε για να μείνει.

Έτσι θα κρατάμε μακριά τον νέο κορονοϊό - αλλά και κάθε ιό

Αντίστοιχα, πέρα από το πλύσιμο των χεριών, ευρύτερα γνωστές άρχισαν να γίνονται και άλλες, βασικές αρχές της καταπολέμησης των λοιμώξεων, όπως:

  • το να βήχουμε και να φτερνιζόμαστε στον αγκώνα μας (και όχι στο χέρι μας με το οποίο ακουμπάμε πολλές άλλες επιφάνειες),
  • όταν έχουμε συμπτώματα ή είμαστε άρρωστοι, ενήλικες ή παιδιά, να μένουμε στο σπίτι ώστε να προφυλάσσουμε και τους άλλους,
  • να τηρούμε τις αποστάσεις και να αποφεύγουμε τη σωματική επαφή, ιδίως με άτομα ευπαθών ομάδων,
  • να μιλάμε με τον γιατρό μας και να αξιοποιούμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πριν πάμε στο νοσοκομείο, κ.ά.

Όλα τα παραπάνω προέκυψαν μέσα από μια πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση, η οποία ήταν και παραμένει πολύ επικίνδυνη. Πολλά πράγματα για τον SARS-CoV2 τα μαθαίναμε μέρα με τη μέρα, ενώ μένουν αρκετά ακόμα που έχουμε να μάθουμε. Ωστόσο, τα μαθήματα που πήραμε τους τελευταίους μήνες μπορούν να μας βοηθήσουν να σταθούμε πιο δυνατοί απέναντι σε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά και απέναντι στις καθημερινές λοιμώξεις.

Διάβασε επίσης: Πώς το «Ηappy Βirthday» μπορεί να νικήσει τα μικρόβια (και τη γρίπη και τον κοροναϊό και κάθε ιό)

Διάβασε επίσης: Οι καλές συνήθειες της health coach – να οι 3 κινήσεις της για ευτυχισμένη ζωή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i