Ενδιαφερουσα έρευνα: Πώς το «Ηappy Βirthday» μπορεί να νικήσει τα μικρόβια

Πλένοντας τα χέρια σου για 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα σκοτώνεις τα μικρόβια που υπάρχουν εκεί και δεν χρειάζεσαι αντιβιοτικά!

06.10.2017

εχεις διαβασει

Η ένωση φαρμακοποιών της Μεγάλης Βρετανίας Royal Pharmaceutical Society(RPS) αναφέρει ότι πλένοντας τα χέρια σου για 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα σκοτώνεις τα μικρόβια που υπάρχουν εκεί και δεν χρειάζεσαι αντιβιοτικά!

Το θετικό είναι ότι τόσο χρόνο περίπου θα σου πάρει να τραγουδήσεις το γνωστό «Ηappy Βirthday» δύο φορές ή το δικό μας τραγουδάκι γενεθλίων και να απομακρύνεις έτσι τους ιούς και τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν γρίπη, κρυολογήματα, μολύνσεις ή αναστατώσεις στο στομάχι σου.

Είναι απαραίτητο όλοι οι άνθρωποι να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους σαν ένα μέσο να μειωθεί η ανάγκη για αντιβιοτικά, τα οποία παρουσιάζονται λιγότερο αποτελεσματικά καθώς οι ιοί φαίνεται να αυξάνουν την ανθεκτικότητά τους σε αυτά.

Περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων της διάρροιας και το 16 τοις εκατό των αναπνευστικών λοιμώξεων μπορεί να αποφευχθεί μέσω του καλού πλυσίματος των χεριών.

Το γκάλοπ της RPS σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους αποκάλυψε ότι το 84% δεν πλένει τα χέρια του για αρκετό χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, το 65% δεν πλένει πάντοτε τα χέρια του πριν την κατανάλωση φαγητού και οι μισοί της έρευνας φαίνεται να μην τα πλένουν αφού έχουν ακουμπήσει ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιδίων.

Περίπου 32% δεν πλένει τα χέρια του πριν προετοιμάσει φαγητό και το ένα πέμπτο(21%) δεν πλένει πάντοτε τα χέρια του αφού έχει επισκεφτεί την τουαλέτα.

Ο πρόεδρος της ένωσης RPS, Ash Soni, ανέφερε: «Δεν πλένουμε τα χέρια μας αρκετά συχνά και για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να απομακρύνουμε επαρκώς τα βακτήρια που μπορούν να μας προκαλέσουν ασθένειες».

 

«Ακόμα και όταν δεν μας επηρεάζουν τα βακτήρια και ό,τι άλλο κουβαλάμε στα χέρια μας, εάν δεν τα πλένουμε, μπορούμε να μεταφέρουμε μολύνσεις που μπορεί να αποτελέσουν έπειτα πραγματικό πρόβλημα σε κάποιους ανθρώπους που είναι περισσότερο επιρρεπείς, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι μπορεί τότε να χρειαστούν αντιβιοτικά».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μελαγχολία του φθινοπώρου ή Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή;

 

«Εάν μειώσουμε τον αριθμό των ασθενειών που απαιτούν την αντιμετώπισή τους με αντιβιοτικά, μπορούμε να μειώσουμε και την αντοχή πολλών ιών στα αντιβιοτικά, φυλάσσοντας αυτά τα σημαντικά φάρμακα για όταν χρειαστούν πραγματικά».

«Οι αντιβιώσεις δε θα πρέπει να χορηγούνται για προσβολές από ιούς όπως γίνεται συχνά, εν μέρει κατόπιν απαιτήσεως του ασθενή».

«Εύκολα κανείς αρρωσταίνει και τότε, συχνά, όσοι επισκέπτονται το γιατρό τους απαιτούν να τους γράψει αντιβιοτικά επειδή νομίζουν ότι δεν γίνονται καλά όσο σύντομα θα έπρεπε, ενώ στην πραγματικότητα οι μολύνσεις μπορεί να διαρκούν περισσότερο από αυτό που νομίζουμε».

Σύμφωνα με το RPS, ο πονόλαιμος διαρκεί από επτά μέχρι οκτώ ημέρες κατά μέσο όρο, οι μολύνσεις των αυτιών διαρκούν οκτώ ημέρες, τα κρυολογήματα 14 ημέρες και ένας βήχας περίπου 21 ημέρες.

Την επόμενη φορά που θα πλύνεις τα χέρια σου, ξεκίνα το τραγούδι και θυμήσου έτσι και κάποιον φίλο στον οποίο μπορεί να ξέχασες να ευχηθείς!

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

5 περίεργες ιδέες για καλύτερο ύπνο: Αξίζει να τις δοκιμάσεις

Απόλαυσε καλύτερο ύπνο σήμερα με πέντε έξυπνα τιπς που είναι εύκολα να υιοθετήσεις κι εσύ.

Πολλή ζέστη; Τα ναι και τα όχι στη χρήση του air condition για να μην πάθεις (κι εσύ) ψύξη!

Θα σου έχει συμβεί να βρίσκεσαι σε κλειστό χώρο και έπειτα από λίγη ώρα να νιώθεις το λαιμό σου ξηρό, το κεφάλι σου να πονάει, τη διάθεσή σου να ατονεί επικίνδυνα.

Τα σπορ που συστήνει η γιατρός για δυνατό σώμα και πνεύμα!

Η ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου συστήνει τα καλύτερα σπορ για να αναζωογονήσεις σώμα και πνεύμα στις διακοπές.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C, πώς κολλάει και ποιοι πρέπει να εξεταστούν άμεσα

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C και τι σχέση έχει η χρονολογία που γεννήθηκες με τη νόσο;

γυναίκα παραλία μαγιό καλοκαίρι
Ορμόνες που παχαίνουν: Κορτιζόλη = λίπος στην κοιλιά, ινσουλίνη = περιφέρεια, οιστρογόνα = ψωμάκια! Να τι να κάνεις

Μήπως σε παχαίνουν οι ορμόνες σου; Ο ενδοκρινολόγος μας εξηγεί τις τρεις βασικές ορμόνες και το πώς επηρεάζουν το σώμα μας.

έντερο γαστρεντερίτιδα
Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας και τι να κάνεις για να υποχωρήσουν πιο γρήγορα

Αναγνώρισε τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας και μάθε πώς θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να συνέλθει πιο γρήγορα.

#shapegreece