Πώς το «Ηappy Βirthday» μπορεί να νικήσει τα μικρόβια (και τη γρίπη και τον κοροναϊό και κάθε ιό)

Αυτή είναι η καλύτερη προφύλαξη από τον ιό της γρίπης και τον κοροναϊό της Κίνας - και από κάθε ιό!

νερό χέρια πλύσιμο simarik

Με τις ιώσεις, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, να προκαλούν ανησυχία, ας θυμόμαστε τον πιο βασικό τρόπο προστασίας: Σύμφωνα με την ένωση φαρμακοποιών της Μεγάλης Βρετανίας Royal Pharmaceutical Society(RPS) πλένοντας τα χέρια σου για 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα σκοτώνεις τα μικρόβια που υπάρχουν εκεί. Σωτήρια προφύλαξη για μικρούς και μεγάλους, τόσο από τη γρίπη όσο και από τον κοροναϊό της Κίνας (λέμε τώρα, αν και ακόμη δεν έχει έρθει στην Ευρώπη).

Happy birthday κατά της γρίπης

Τραγούδησε δύο φορές το γνωστό «Ηappy Βirthday» και έχεις κάνει μια καλή κίνηση για την προστασία από τους ιούς. Τόση ώρα, λένε οι ειδικοί, χρειάζεται να πλένουμε τα χέρια για να απομακρύνονται ιοί και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν γρίπη, κρυολογήματα, μολύνσεις ή γαστρεντερίτιδα. Μάλιστα, περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων της διάρροιας και το 16 τοις εκατό των αναπνευστικών λοιμώξεων μπορεί να αποφευχθεί μέσω του καλού πλυσίματος των χεριών.

Είναι απαραίτητο όλοι οι άνθρωποι να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους σαν ένα μέσο να μειωθεί η ανάγκη για αντιβιοτικά και να προληφθεί η ανθεκτικότητα των μικροβίων.

Πλένουμε τα χέρια μας;

Το γκάλοπ της RPS  αφορά Βρετανούς, αλλά είναι αρκετά πιθανό πως ισχύει για όλους. Από τους περίπου 2.000 ανθρώπους που ερωτήθηκαν, το 84% δεν πλένει τα χέρια του για αρκετή ώρα.

Στο μεταξύ, το 65% δεν πλένει πάντοτε τα χέρια του πριν την κατανάλωση φαγητού και οι μισοί της έρευνας φαίνεται να μην τα πλένουν αφού έχουν ακουμπήσει ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιδίων.

Περίπου 32% δεν πλένει τα χέρια του πριν προετοιμάσει φαγητό και το ένα πέμπτο(21%) δεν πλένει πάντοτε τα χέρια του αφού έχει επισκεφτεί την τουαλέτα.

Ο πρόεδρος της ένωσης RPS, Ash Soni, ανέφερε: «Δεν πλένουμε τα χέρια μας αρκετά συχνά και για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να απομακρύνουμε επαρκώς τα βακτήρια που μπορούν να μας προκαλέσουν ασθένειες».

Τι άλλο συμπληρώνει;

«Ακόμα και όταν τα βακτήρια στα χέρια μας δεν μας επηρεάζουν, μπορούμε να μεταφέρουμε λοιμώξεις σε πιο ευπαθείς ομάδες που μπορεί τελικά να χρειαστεί να πάρουν αντιβιοτικά. Εάν μειώσουμε τον αριθμό των ασθενειών που απαιτούν την αντιμετώπισή τους με αντιβιοτικά, μπορούμε να μειώσουμε και την αντοχή πολλών ιών στα αντιβιοτικά. Έτσι κρατάμε αυτά τα σημαντικά φάρμακα για όταν χρειαστούν πραγματικά. Οι αντιβιώσεις δε θα πρέπει να χορηγούνται για προσβολές από ιούς όπως γίνεται συχνά, εν μέρει κατόπιν απαιτήσεως του ασθενή».

Την επόμενη φορά που θα πλύνεις τα χέρια σου, ξεκίνα το τραγούδι και σήκωσε μια ασπίδα προστασίας στους ιούς και τα μικρόβια.

Διάβασε επίσης: Ο κοροναϊός από την Κίνα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο: Τι πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτόν

Διάβασε επίσης: Διαγνώστηκες με γρίπη; Πώς θεραπεύεται, τα φάρμακα για τη γρίπη και η δράση τους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i