Διαγνώστηκες με χρόνιο νόσημα; Τι πρέπει να γνωρίζεις

Η διάγνωση για ένα χρόνιο νόσημα μπορεί να σε παγώσει. Ωστόσο, δεν είναι η αρχή του τέλους για τη ζωή σου όπως την ήξερες. Διάβασε εδώ τι άλλο θα ήθελε ο γιατρός σου να γνωρίζεις.

χρόνιο νόσημα iStock

Μία διάγνωση για χρόνιο νόσημα δεν είναι κάτι που θα αντιμετωπίσεις σαν παιχνιδάκι. Και προφανώς θα έχεις πολλές απορίες, αντικρουόμενα συναισθήματα και φόβους. Η Αθανασία Παππά, Επισκέπτρια Υγείας, ασθενής με χρόνιο νόσημα η ίδια και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) επισημαίνει τα βασικά στοιχεία που θα ήθελε ο γιατρός σου να γνωρίζεις.

Διάγνωση χρόνιο νόσημα: Τι θα ήθελε ο γιατρός σου να κάνεις και να γνωρίζεις

Κόψε το κάπνισμα

Αυτό θα μπορούσε να είναι το οφθαλμοφανέστερο, αλλά ας το αναλύσουμε λίγο περισσότερο. Ακόμη και αν η περίπτωση του θανατηφόρου καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων δεν είναι σημαντικά κίνητρα διακοπής καπνίσματος, μπορείς πλέον να προσθέσεις τις αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα στον κατάλογο του παθήσεων που επιδεινώνει το κάπνισμα. Το κάπνισμα συσχετίζεται με την επιδείνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας, των αρθροπαθειών και αύξησης της βλάβης των αρθρώσεων, αύξηση του πόνου και μειωμένης λειτουργικότητας.

Σταμάτα να αγχώνεσαι

Αυτό είναι ευκολότερο να το λες από το να το κάνεις. Είναι γνωστό ότι δεν είναι εύκολη η διαχείριση ενός χρονίου, εξελισσόμενου νοσήματος που προκαλεί αναπηρία. Το άγχος επιδεινώνει τον πόνο και προκαλεί απώλεια ύπνου που με τη σειρά του οδηγεί σε περισσότερο πόνο και όξυνση, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Δεν είναι εύκολο να αποβληθεί το άγχος μας, αλλά υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις όπως το να επικοινωνήσεις με μέλη ενός συλλόγου ασθενών με το ίδιο πρόβλημα υγείας, να βγαίνεις και να συζητάς με τους φίλους σου, να γυμνάζεσαι. Διάβασε επίσης: Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα πρώτα συμπτώματα και 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις Διάβασε επίσης: Διατροφή για ρευματοειδή αρθρίτιδα: Η διατροφολόγος προτείνει

Μην φαντάζεσαι τη χειρότερη εκδοχή της κατάστασής σου

Αμέσως μετά τη διάγνωση συνήθως ο ασθενής αναζητά πληροφορίες στο Google, με αποτέλεσμα να διαβάζει τρομακτικές ιστορίες που περιγράφονται στο διαδίκτυο. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να ταξιδέψει σε αυτή τη ζώνη του λυκόφωτος. Να είσαι προσαρμοστική στη νέα κατάσταση ώστε να καταφέρεις να την ελέγξεις και να μην ξεφύγεις σε ολισθηρά μονοπάτια. Αυτό συμβαίνει αν νιώσεις ευγνώμων για όσα έχεις στη ζωή σου και αν προσπαθήσεις να δεις το μέλλον με θετική διάθεση.

Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου

Προσπάθησε να περνάς χρόνο με φίλους και οικογένεια, δημιουργώντας και ενισχύοντας θετικές σχέσεις στη ζωή σου.

Μύθοι; Μην τους πιστεύεις!

Οι κυριότεροι περιλαμβάνουν την επικινδυνότητα των εμβολιασμών, τη θαυματουργό δύναμη της ειδικής διατροφής και των συμπληρωμάτων, των διάφορων θαυματουργών φαρμάκων, βοτάνων, τεχνικών κλπ., καθώς και την θεραπευτική ισχύ θαυματοποιών και τσαρλατάνων.

Όχι στην αυτοδιάγνωση

Συχνά η ψευδής αντίληψη της ασθένειας, η οποία επιδεινώνεται λόγω του άγχους της έκβασης, ή ψευδούς ελπίδας, μας ωθεί να παραπληροφορήσουμε το γιατρό, και αυτός να παρερμηνεύσει τα σημεία της νόσου και να οδηγήσει σε θεραπευτικές αστοχίες.

Μη λες μισές αλήθειες στην θεραπευτική σου ομάδα

Πρέπει να σημειώνεις και να αναφέρεις στους γιατρού σου ακόμη και τη δική σου ελλιπή συμμόρφωση στην αγωγή, οποιαδήποτε ανεπιθύμητη δράση, παρασπονδίες σχετικά με την υγειοδιαιτολογική σου συμπεριφορά κ.ά. Πάντα να λες την αλήθεια. Ο γιατρός σας θέλει να σε βοηθήσει σε οτιδήποτε σου συμβαίνει, χωρίς κριτική διάθεση και αρνητική στάση.

Η διάγνωση δεν είναι καταδίκη για την υπόλοιπη ζωή σου

Αν σκέφτεσαι έτσι, αυτό θα σε κάνει να εγκαταλείψεις την ελπίδα και να στραφείς στον αυτολύπηση και εγκατάλειψη. Η επιστήμη κάνει τεράστια βήματα και ενδέχεται αύριο να υπάρξει θεραπεία για την κατάστασή σου. Μην σταματάς να αγωνίζεσαι. Η ζωή είναι δική σου και οφείλεις να τη ζήσεις με τον καλύτερο για εσένα τρόπο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i