Βράχνιασες χωρίς λόγο; Παρατήρησες αλλαγές στη φωνή σου; Πότε πρέπει να πας στον ΩΡΛ;

Εάν παρατηρείς χωρίς εμφανή λόγο αλλαγές στη φωνή σου η επίσκεψη στον ΩΡΛ είναι σημαντική. 

γυναίκα φωνή υγεία SIphotography

Συνεργάστηκε ο δρ Νικόλαος Κανέλης, ΩΡΛ

Να ξεκινήσουμε από τη βασική οδηγία: Οποιεσδήποτε αλλαγές στη φωνή σου χρειάζονται  διερεύνηση από ΩΡΛ, αν η κατάσταση επιμένει πάνω από 7 ημέρες. Η εξέταση των φωνητικών χορδών (λαρυγγοσκόπηση) γίνεται ενδοσκοπικά με χρήση λαρυγγοσκοπίου με δυνατότητα ψηφιακής καταγραφής ή απλής φωτογράφησης. Είναι σύντομη και εύκολη εξέταση χωρίς χρήση τοπικού αναισθητικού.

Δυσκολία παρουσιάζουν τα μικρά παιδιά (δυσκολία συνεργασίας) και άνθρωποι με έντονα αντανακλαστικά εμετού. Για πιο λεπτομερή μελέτη υπάρχει η στροβοσκόπηση (βιντεοσκόπηση με διακοπτόμενο φωτισμό) και η ανάλυση των συχνοτήτων της φωνής.

Διάβασε επίσης: Πόνος στο λαιμό; Είναι στρεπτόκοκκος ή πονόλαιμος

Διάβασε επίσης: Υπάρχει θεραπεία για το ροχαλητό; Και ποια είναι η σχέση του με την υπνική άπνοια;

Ποιες είναι οι διαταραχές της φωνής

Λέγονται δυσφωνίες και χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες, τις οργανικές και τις λειτουργικές.

Οργανικές διαταραχές

Ανάμεσά τους είναι οι παρακάτω:

• Φωνητικά οζίδια που προκαλούν βράγχος με επεισόδια αφωνίας μετά από κακή χρήση φωνής (κραυγή). Τα παιδιά με παρουσία φωνητικών οζιδίων πρέπει να εξετάζονται για βαρηκοΐα. Η αντιμετώπιση είναι η λογοθεραπεία ή η χειρουργική επέμβαση κάλων.

• Πολύποδες και πολυποειδής εκφύλιση των φωνητικών χορδών. Πρόκειται για παθολογία καπνιστών και ανθρώπων που μιλούν πολύ. Αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά, με αφαίρεση.

• Λευκοπλακία ονομάζεται η ύπαρξη λευκής πλάκας πάνω στη φωνητική χορδή. Υποδηλώνει εξαλλαγή των κυττάρων και θεωρείται προκαρκινική βλάβη. Χρήζει αφαίρεσης και βιοψίας.

• Παράλυση της φωνητικής χορδής. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς αδένα, σε περιπτώσεις καρκίνου, καθώς και από άγνωστα αίτια (ιδιοπαθής). Διερεύνηση κάθε παράλυσης συμπεριλαμβάνει έλεγχο με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

• Όγκοι λάρυγγα, καλοήθεις και κακοήθεις. Η θεραπεία είναι χειρουργική, με λέιζερ. Ο καρκίνος των φωνητικών χορδών, στα πρώιμα στάδια, είναι ιάσιμος σε 80% των περιπτώσεων.

Λειτουργικές διαταραχές

Αυτή η ομάδα συμπεριλαμβάνει:

• Υπερλειτουργική δυσφωνία (λανθασμένος τρόπος φώνησης με καταβολή προσπάθειας και κόπωση των μυών του λάρυγγα).

• Υπολειτουργική δυσφωνία με άτονη, αδύναμη φωνή εξαιτίας ατελούς σύγκλεισης γλωττίδας με διαφυγή αέρα.

• Μικτή δυσφωνία που παρουσιάζει συμπτώματα και των δύο ανωτέρω δυσφωνιών. Σε αυτή την ομάδα ανήκει και η ψυχογενής δυσφωνία και η αφωνία που αντιμετωπίζεται από λογοθεραπευτή ή/και ψυχολόγο. Λειτουργικές δυσφωνίες μπορεί να κρύβουν γενικευμένες νευρολογικές παθήσεις, π.χ., μυασθένεια με χαρακτηριστική πτώση της φωνής μέχρι αφωνία στη διάρκεια της ημέρας. Για τη διάγνωση και θεραπεία χρειάζεται συνεργασία νευρολόγου και ΩΡΛ.

.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i