Υπάρχει θεραπεία για το ροχαλητό; Και ποια είναι η σχέση του με την υπνική άπνοια;

Σε τι οφείλεται το ροχαλητό; Ποιες είναι οι «παρενέργειες» στη ζωή μας και υπάρχει θεραπεία για το ροχαλητό;

ύπνος γυναίκα υγεία ροχαλητό PeopleImages

17Συνεργάστηκε ο Κωνσταντίνος Μακρυπίδης, χειρουργός ΩΡΛ (www.drmakrypidis.gr)

Τι είναι, πού οφείλεται και υπάρχει θεραπεία για το ροχαλητό; Απλές ερωτήσεις που αφορούν τους περισσότερους από εμάς!

Το ροχαλητό, η υπνική άπνοια και οι επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας

Το ροχαλητό οφείλεται στη μερική απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού πίσω από τη γλώσσα. Η δυσκολία στη διέλευση του αέρα προκαλεί δόνηση των μαλακών μορίων του φάρυγγα με αποτέλεσμα το θορυβώδη ήχο. Συχνά συνοδεύεται με το σύνδρομο αντίστασης αεροφόρων οδών και ως αποτέλεσμα προκαλεί το σύνδρομο υπνικής άπνοιας – υπόπνοιας στον ύπνο. Ως άμεσες επιπτώσεις κυρίως των δύο τελευταίων αλλά και του ροχαλητού είναι η πρωινή κόπωση, η υπνηλία, ο πονοκέφαλος, η καρηβαρία («βαρύ» κεφάλι), η δυσκολία συγκέντρωσης, η μείωση διανοητικής και σωματικής απόδοσης, η ευερεθιστότητα, η μείωση της λίμπιντο κ.ά. Κλινικές συνέπειές τους είναι η υπέρταση, τα εμφράγματα, οι αρρυθμίες, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης κ.ά.

Πού οφείλεται το ροχαλητό;

Οι «ένοχοι» βρίσκονται στο στόμα σου και σχετίζονται συνήθως με... κατασκευαστικά θέματα. Ανάμεσά τους το στραβό διάφραγμα της μύτης, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες, η μακρά σταφυλή και η μακρά μαλθακή υπερώα, Άλλες πιθανές αιτίες είναι οι υπερτροφικές αμυγδαλές, οι ιδιομορφίες κρανίου, στόματος, τα τοιχώματα φάρυγγα-υποφάρυγγα και επιγλωττίδας. Στα παιδιά κυρίως το ροχαλητό οφείλεται στα κρεατάκια ή στις υπερτροφικές αμυγδαλές.

Υπάρχει θεραπεία για το ροχαλητό;

• Με χειρουργική αποκατατάσταση Η πιο ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του ροχαλητού, έπειτα από την πλήρη κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση που συχνά περιλαμβάνει και πλυσωματογραφική μελέτη ύπνου, είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Στα παιδιά η αδενοτομή και, αν επιβάλλεται, η αμυγδαλεκτομή ή αμυγδαλοτομή δίνει άμεση και οριστική λύση. Η διαφραγματοπλαστική, η οποία συχνά πρέπει να συνοδεύεται και με ρινοπλαστική, καθώς και η κογχοπλαστική αποκαθιστούν πλήρως τη ρινική αναπνοή. Ο συνδυασμός αυτών γίνεται με πλαστική της σταφυλής ή/και της μαλθακής υπερώας και των τοιχωμάτων του φάρυγγα έπειτα από αφαίρεση των αμυγδαλών.

Διάβασε επίσης: Πόνος στο λαιμό; Είναι στρεπτόκοκκος ή πονόλαιμος

Διάβασε επίσης: 10 τρόποι να ανακουφίσεις τον πονεμένο λαιμό και τον επίμονο βήχα

• Με χρήση λέιζερ Οι ραδιοσυχνότητες και οι χειρουργικοί υπέρηχοι μειώνουν στο ελάχιστο το μετεγχειρητικό πόνο, ενώ είναι αναίμακτα και αποτελεσματικά. Η χρήση τους επιβάλλεται σε υπερτροφίες τοιχωμάτων φάρυγγα-υποφάρυγγα και πλαστική επιγλωττίδας.

• Η χρήση εμφυτευμάτων μαλθακής υπερώας ή ειδικού στοματικού νάρθηκα ή επέμβαση στη γνάθο αποτελεί, επίσης, λύση ανά περίπτωση.

• Με απώλεια βάρους Συχνά το ροχαλητό και η υπνική άπνοια είναι σε άμεση συνάρτηση με την παχυσαρκία. Η συνεργασία με διατροφολόγους ή χειρουργούς παχυσαρκίας της ομάδας μου έχει άριστα αποτελέσματα. Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια με τις νέες μεθόδους και τους ικανούς χειρουργούς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i