Πώς θα μειώσεις τον κίνδυνο μόλυνσης του E. Coli από τα φαγητά σου;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι το E. Coli βρίσκεται παντού- και έτσι πρέπει.

23.01.2017

εχεις διαβασει

Πώς θα μειώσεις τον κίνδυνο μόλυνσης του E. Coli από τα φαγητά σου;

«Όλοι έχουμε το βακτήριο E. Coli στο στομάχι μας, γιατί χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να χωνέψουμε την τροφή», λέει ο Benjamin Chapman, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής και ειδικός της ασφάλειας των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα.

«Υπάρχουν χιλιάδες τύποι βακτηριδίων E. Coli που δεν μας κάνουν να αρρωσταίνουμε και μόνο μερικές εκατοντάδες που όντως το κάνουν».

Οι τύποι που μας προκαλούν πρόβλημα παράγουν μία τοξίνη που μπορεί να έχει καταστροφικές, ακόμα και θανάσιμες επιπτώσεις στο σώμα σου.

Το περίεργο στο να διατηρήσεις τα πιάτα σου καθαρά είναι-σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι- το γεγονός ότι η μόλυνση δεν αφορά μόνο το κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί αρκετά, ή το κρέας γενικά.

«Το πρόβλημα με τη μόλυνση είναι ότι μπορεί να συμβεί παντού, από μία φάρμα μέχρι ένα πιάτο εστιατορίου», αναφέρει ο Jeffrey Lejeune, PhD., επικεφαλής της διατροφής των ζώων στο ερευνητικό πρόγραμμα για την υγεία στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ohio.

Για την ακρίβεια, η μεγαλύτερη αλλαγή που έχουν δει οι μικροβιολόγοι σε σχέση με τη μόλυνση από το φαγητό τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι η αύξηση των φρούτων και των λαχανικών σαν κοινή πηγή μόλυνσης, και όχι το κρέας, σύμφωνα με τον Chapman.

 ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 9 λάθη που κάνεις στην κουζίνα!

Προτού πανικοβληθείς, σου προσφέρουμε 3 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο της μόλυνσης, είτε τρως έξω είτε μαγειρεύεις μόνη σου στο σπίτι:

1. Μαγείρευε καλά το φαγητό σου    

Ο καλύτερος τρόπος να σιγουρευτείς ότι η τροφή σου δεν έχει E. Coli είναι να την μαγειρεύεις καλά.  Αυτό ισχύει και για τα φρούτα και τα λαχανικά. «Δεν μπορείς πράγματι να καθαρίσεις τα παθογόνα χωρίς να τα καταστρέψεις ωστόσο», λέει ο Chapman.

 

2. Να βάζεις στο ψυγείο αμέσως τα απομεινάρια του φαγητού

«Κάποια βακτήρια αντιγράφονται μέσα σε 20 λεπτά, οπότε μπορείς να κάνεις τα μαθηματικά..», λέει ο LeJeune. Ακόμα και αν το γεύμα σου δεν είχε μεγάλη δόση από E. Coli για να σε κάνει να αρρωστήσεις στο εστιατόριο, μπορεί να σε αρρωστήσει αργότερα, αν έχει αρκετό χρόνο να πολλαπλασιαστεί.

 

3. Κράτησε χωριστά τα εργαλεία μαγειρικής της κουζίνας σου

Σύμφωνα με τον LeJeune, η μεγάλη μόλυνση προκύπτει όταν ανακατεύουμε τα εργαλεία στην κουζίνα την ώρα που προετοιμάζουμε ωμές τροφές. Όταν μαγειρεύεις, να έχεις έναν πάγκο κοπής και ένα μαχαίρι για το ωμό κρέας και τα λαχανικά χωριστά, ενώ σιγουρέψου ότι πλένεις τα κουζινικά στο ενδιάμεσο.

 

[related id="56983"]

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece