Επέμβαση Linx: Mια νέα και επαναστατική προσθήκη στις επιλογές αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων

Η επέμβαση αυτή είναι μια νέα και επαναστατική προσθήκη στις επιλογές των αντιπαλινδρομικών επεμβάσεων.

BeFunky-collage
-Από τον Στέφανο Λαζαρίδη MD, FRCS, Γενικός Χειρουργός, Χειρουργική Ανωτέρου Πεπτικού, Χειρουργική Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σύμφωνα με παγκόσμιες επιδημιολογικές μελέτες εμφανίζεται μέχρι και στο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κυρίως όμως η εμφάνισή της αυξάνεται σταθερά στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, με κυρίαρχη αυτή των 30-39 ετών.

Η αντιμετώπιση της ΓΟΠ παραδοσιακά περιλαμβάνει:

Α. αλλαγές στον τρόπο ζωής/διατροφής και απώλεια βάρους

Β. Πολυετή φαρμακευτική αγωγή η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι ανεπιτυχής

Γ. Χειρουργική αποκατάσταση (Θολοπλαστική) η οποία τα τελευταία 20 χρόνια είναι αποκλειστικά λαπαροσκοπική (επέμβαση χωρίς τομή, μέσω μικρών οπών) .

Το σύστημα ελέγχου παλινδρόμησης  LINX (refluxmanagementsystem) αποτελεί την νεότερη μέθοδο χειρουργικής αντιμετώπισης της ΓΟΠ, που σημειώνει ταχεία αποδοχή παγκοσμίως.

Λίγα λόγια για τη συσκευή LINX:

Η ίδια η συσκευή αποτελείται από ένα «δαχτυλίδι» από μικρούς σφαιρικούς μαγνήτες κατασκευασμένους από τιτάνιο που κινούνται πάνω σε ένα λεπτό καλώδιο επίσης από τιτάνιο.Το σχήματων σφαιριδίων είναι ειδικά μελετημένο για να μην τραυματίζει ή ερεθίζει τους ιστούς ενώ το τιτάνιο είναι υποαλλεγρικό υλικό, ουδέτερο για τον οργανισμό.

Οι μαγνήτες αυτοί, λειτουργούν σαν ένα «λάστιχο» γύρω από τον οισοφάγο. Δηλαδή, τείνουν να έλκονται μεταξύ τους και να διατηρούν τον δακτύλιο σε «κλειστή» θέση, στη μικρότερη δυνατή διάμετρο. Σε αντίθεση όμως με ένα λάστιχο ή ελατήριο όπου η δύναμη που χρειάζεται για να «ανοίξει» αυξάνεται όσο το «τεντώνουμε», η μαγνητική έλξη μεταξύ των σφαιριδίων ελαττώνεται όσο αυξάνεται η μεταξύ τους απόσταση ιδιότητα ιδιαίτερα σημαντική για ένα λεπτεπίλεπτο σύστημα όπως ο καρδιοοισοφαγικός σφιγκτήρας.

Η συσκευή LINX τοποθετείται με ακρίβεια γύρω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα (ΚΟΣ) ενισχύοντας τον και επιτρέποντας να ανακτήσει την φυσιολογική του λειτουργία  δηλαδή να επιτρέπει την δίοδο της τροφής προς το στομάχι, αλλά όχι το αντίστροφο.

Όταν καταπίνουμε, ο βλωμός (μπουκιά) «ανοίγει» το σύστημα του LINX και περνάει στο στομάχι. Όλη την υπόλοιπη ώρα όμως, οι μαγνήτες πλησιάζουν ο ένας τον άλλο και κλείνουν την καρδιοοισοφαγική συμβολή, απαγορεύοντας στο περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομήσει στον οισοφάγο. Επίσης, η δύναμη των μαγνητών είναι ειδικά μελετημένη ώστε η συσκευή να ανοίξει επίσης εάν υπάρχει ανάγκη απελευθέρωσης πίεσης από στομάχι (κατά τις ερυγές -ρέψιμο- ή τον εμετό).

Η συσκευή LINX τοποθετείται με ακρίβεια γύρω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα (ΚΟΣ) ενισχύοντας τον και επιτρέποντας να ανακτήσει την φυσιολογική του λειτουργία  δηλαδή να επιτρέπει την δίοδο της τροφής προς το στομάχι, αλλά όχι το αντίστροφο. Όπως η συντριπτική πλειονότητα των χειρουργικών επεμβάσεων πλέον, τοποθετείται χρησιμοποιώντας την λαπαροσκοπική τεχνική με όλα τα οφέλη που αυτή προσφέρει – κοσμητικό αποτέλεσμα, μειωμένο χειρουργικό χρόνο, ταχεία κινητοποίηση και επανένταξη στη φυσιολογική ζωή.

Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματά της μεθόδου LINX συγκριτικά με τις κλασσικές μεθόδους θολοπλαστικής ( Nissen, Toupetκτλ)

  • Το σύστημα αυτό δεν απαιτεί στήριξη με ραφές – μικρότερος τραυματισμός από τη θολοπλαστική
  • Δεν απαιτεί εκτεταμένες ανατομικές μεταβολές  στην περιοχή. Πέραν του οισοφάγου, κανένα άλλο όργανο δεν επηρεάζεται – όπως το στομάχι στη θολοπλαστική(μικρότερος τραυματισμός και λιγότερες μεταβολές του πεπτικού συστήματος μετεγχειρητικά).
  • Η πιθανότητα αδυναμίας ρεψίματος ή εμετού που μπορεί να εμφανιστεί στις κλασσικές μεθόδους ελαχιστοποιείται.
  • Το μήκος του συστήματος μετράται και καθορίζεται με ακρίβεια χιλιοστών την ώρα του χειρουργείου, συγκεκριμένα για τον κάθε ασθενή. Δεν επαφίεται ή εξαρτάται από εμπειρικές μετρήσεις – που είναι και η σημαντικότερη αδυναμία των κλασσικών θολοπλαστικών επεμβάσεων.

Η μέθοδος LINX αποτελεί την πιο σύγχρονη και μοναδική αναπαραγώγιμη επέμβαση με συνεπή αποτελέσματα.  Επιφέρει εντυπωσιακή βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής σε πολλαπλές μελέτες. Επιπλέον ελαχιστοποιεί τις ανεπιθύμητες ενέργειες των κλασσικών χειρουργικών επεμβάσεων(Nissen, Toupet) για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i