Επικίνδυνες οι τηγανιτές πατάτες για την υγεία σου;

Χημική ένωση που βρέθηκε στις τηγανιτές πατάτες και στον καφέ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου;

20.07.2015

εχεις διαβασει

Επικίνδυνες οι τηγανιτές πατάτες για την υγεία σου;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ζητά τη δημόσια γνώμη σχετικά με το ακρυλαμίδιο που υπάρχει σε κάποιες τροφές.

Αυτή η χημική ένωση δημιουργείται με φυσικό τρόπο στα αμυλώδη τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες (υψηλότερες από 150 βαθμούς Κελσίου), δηλαδή κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος και του ψησίματος. Ο καφές, οι τηγανιτές πατάτες, οι ψητές πατάτες, τα κράκερ, ακόμα και κάποιες παιδικές τροφές, αποτελούν πηγές ακρυλαμιδίου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «6 μύθοι & η αλήθεια για τις πατάτες: παχαίνουν; »

Η Diane Benford, Ph.D., επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της EFSA, εξήγησε σε δελτίο τύπου τα βασικά σημεία της δήλωσης σχετικά με αυτή τη χημική ουσία:

«Όταν το ακρυλαμίδιο καταναλώνεται από το στόμα απορροφάται από το γαστρεντερικό σωλήνα και από εκεί διανέμεται σε όλα τα όργανα και μεταβολίζεται εκτεταμένα. Το γλυκιδαμίδιο (glycidamide), που είναι το κυριότερο προϊόν μεταβολισμού του ακρυλαμιδίου, αποτελεί την πιο πιθανή αιτία των μεταλλάξεων του γονιδίου και των όγκων, όπως παρατηρήθηκε από μελέτες σε ζώα».

Μπορείς λοιπόν να αποφύγεις την έκθεση στο ακρυλαμίδιο μειώνοντας το χρόνο μαγειρέματος των τροφίμων και ακολουθώντας, όπως πάντοτε πρέπει, μία καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μία ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, ψάρι, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, προτού μας καταλάβει ο πανικός, είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα πορίσματα ερευνών σε ανθρώπους. Όπως τονίζει και η Benford:

«Μέχρι στιγμής, οι μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με την επαγγελματική και τη διατροφική έκθεση σε ακρυλαμίδιο έχουν παράσχει περιορισμένες και ασυνεπείς ενδείξεις αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου».

[related id="43543"]

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece