Έξοδος για ποτό; 7 συμβουλές που πρέπει να διαβάσεις πριν πιεις αλκοόλ

Τρόποι για να μην αφήσεις το αλκοόλ να καταστρέψει τη βραδιά σου.

Τι να κάνεις με ένα ποτό, εκτός απ’ το να το πιεις

Συμβουλή 1η: Δεν παίρνεις αμάξι

Απλά, όρισε τον νηφάλιο οδηγό της παρέας ή έστω φρόντισε να έχεις μαζί σου τηλέφωνο και χρήματα για ταξί.

Συμβουλή 2η: Φάε κάτι από πριν

Θα ακουστούμε σαν την μαμά σου αλλά αλκοόλ δεν πίνουμε ποτέ με άδειο στομάχι. Φρόντισε να έχεις φάει πριν την έξοδό σου, φαγητό πλούσιο σε πρωτεΐνες, όπως τυριά και κρέας, τα οποία μειώνουν τη δυνατότητα απορρόφησης του αλκοόλ στον οργανισμό.

Συμβουλή 3η: Πίνε αργά αργά

Απόλαυσε το ποτό σου αργά. Υπολόγισε ότι για να αποβάλεις το αλκοόλ από τον οργανισμό, χρειάζεσαι τόσες ώρες, όσα και τα ποτά που ήπιες. Και καλό είναι επίσης να γνωρίζεις ότι κάποια αλκοολούχα ποτά περνούν στο κυκλοφορικό σου πιο γρήγορα από άλλα. Για παράδειγμα τα ανθρακούχα ποτά, όπως η σαμπάνια, απορροφούνται πιο γρήγορα από τα μη-ανθρακούχα.

Επιπλέον, ο μεταβολισμός, δηλαδή η πέψη, του αλκοόλ γίνεται στο ήπαρ, όπου υπάρχουν ένζυμα που το διασπούν. Το ήπαρ μπορεί να μεταβολίζει ένα ποτό (μερίδα εστιατορίου ή μπαρ) την ώρα. Όταν κάποιος πίνει με πιο γρήγορο ρυθμό, ο οργανισμός του αδυνατεί να μεταβολίσει το αλκοόλ, με συνέπεια να συσσωρεύεται η περιττή ποσότητα στο αίμα και στους ιστούς έως ότου μπορέσει το ήπαρ να την μεταβολίσει - και αυτή η συσσώρευση είναι που μας μεθάει.

Κοκτέιλ

Συμβουλή 4η: Μάθε τα όρια σου

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και με διαφορετικές αντοχές. Ανάλογα με το βάρος, την ηλικία, το φύλο, τις συνήθειές σου στο αλκοόλ αλλά και την κατάσταση υγείας σου, θα πρέπει να βάζεις εσύ τα όριά σου.

Συμβουλή 5η: Πίνε συχνά νερό

Μην ξεχνάς να πίνεις νερό παράλληλα με το ποτό σου. Έτσι περιορίζει την κατανάλωση αλκοόλ και παραμένεις ενυδατωμένος. Μπορεί να γλιτώσεις και το hangover της επόμενης ημέρας.

Συμβουλή 6η: Μην αφήνεις το ποτό από τα χέρια σου

Φρόντισε να μην αφήνεις ποτέ το ποτό σου εκτεθειμένο. Δεν θα θελες να μπερδευτεί με κάποιου άλλου, ούτε να ζήσεις, έστω και χωρίς να το θυμάσαι, όλα όσα είδες στην ταινία Hangover.

Συμβουλή 7η: Όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες για αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν απορροφάται από το αίμα με τον ίδιο ρυθμό. Διαφέρει ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την διάθεση και το επίπεδο κούρασης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i