Φακοί επαφής: 3 συνήθειες για να υιοθετήσεις ΤΩΡΑ

Ιδού τι λάθος κάνεις και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία των ματιών σου, λέει η επιστήμη.

φακοί επαφής Ridofranz

Οι φακοί επαφής έχουν τα μυστικά τους. Είναι πολύ εύκολο να «ξεστρατίσεις» από τη σωστή υγιεινή καθημερινών συνηθειών σου όπως το πλύσιμο των δοντιών, ο καθαρισμός του προσώπου σου και όταν βγάζεις τους φακούς επαφής σου. Αλλά τελικά, ο «αυτόματος πιλότος» μπορεί να βάλει την υγεία των ματιών σου σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Optometry and Vision Science, οι γιατροί ανέλυσαν τις θήκες φακών επαφής από περίπου 100 συμμετέχοντες για μόλυνση, ενώ παράλληλα τους έδωσαν να απαντήσουν ερωτηματολόγια αναφορικά με τις πρακτικές τους σε θέματα υγιεινής. Τα αποτελέσματα; 66% των θηκών βρέθηκαν θετικές σε μολύνσεις από βακτήρια ή μύκητες.

Ευτυχώς, υπάρχει μία εύκολη λύση. Η ομάδα κατέγραψε τρεις απλές (πολύ απλές) συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες μόλυνσης:

  • να πλένεις τα χέρια σου με νερό ΚΑΙ σαπούνι πριν αγγίξεις τους φακούς επαφής,
  • να αφήνεις τη θήκη να αερίζεται και
  • να χρησιμοποιείς θήκη και απολυμαντικό υγρό από το ίδιο brand.

Ακόμα μία αξιοσημείωτη παρατήρηση που έκαναν οι μελετητές είναι πως η μόλυνση κυριαρχούσε ανάμεσα σε αυτούς που φορούν φακούς για περισσότερο από δύο χρόνια, υποδεικνύοντας πως οι συνήθειες σωστής υγιεινής ελαττώνονται με το πέρασμα των χρόνων. Θυμήσου τον εαυτό σου όταν ξεκίνησε να φορά φακούς επαφής και τώρα, μετά από χρόνια, σίγουρα θα τους φόρεσες κάποια στιγμή χωρίς να πλύνεις τα χέρια σου επειδή βαριόσουν (εχμ βιαζόσουν).

Ελάχιστα έξτρα χρόνος για να φροντίσεις τους φακούς σου σήμερα θα αποτρέψει μία μόλυνση αύριο. Και, πίστεψε μας, η φράση «βακτηριακή μόλυνση» δεν θέλεις να συσχετιστεί ποτέ με την υγεία των ματιών σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i