Γαστρεντερίτιδα: Πώς θα την αντιμετωπίσεις και τι διατροφή να ακολουθήσεις;

Μάθε τα πάντα για την γαστρεντερίτιδα, τα συμπτώματα και πώς θα την αντιμετωπίσεις.

young-women-in-the-bedroom-picture-id940176976

Συνεργάστηκε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος - κλινικός φαρμακολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα

Η λοίμωξη που επιφέρουν γενικότερα οι ιοί, τα βακτήρια και τα παράσιτα στο πεπτικό σου σύστημα λέγεται γαστρεντερίτιδα. Για την ακρίβεια, στους ενηλίκους προκαλείται κυρίως από κολοβακτηρίδια, καμπυλοβακτηρίδια, σαλμονέλα και σιγκέλα, ενώ στα παιδιά και στα μωρά από εντεροϊούς.

Tα συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα είναι ναυτία, εμετός, πόνος στην κοιλιά, διάρροια. Δεν αποκλείεται όμως να εμφανίζεις αιμορραγία στις κενώσεις, πονοκέφαλο, πυρετό, αίσθημα αδυναμίας και αφυδάτωση. Συνήθως, αυτά διαρκούν μερικές ημέρες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιμείνουν περισσότερο. Πάντως, η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη φυσική σου κατάσταση, και στην περίπτωση της τροφικής δηλητηρίασης από την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσεις: όσο μεγαλύτερη τόσο πιο σοβαρή θα είναι και η δηλητηρίαση. Σε γενικές γραμμές η γαστρεντερίτιδα δε θεωρείται απειλητική, καθώς συνήθως υποχωρεί δίχως να υπάρχει ανάγκη για ιδιαίτερη θεραπεία. Αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι η αφυδάτωση –εξαιτίας της διάρροιας και των εμετών χάνονται μεγάλες ποσότητες υγρών και ηλεκτρολυτών– και αυτό από μόνο του αποτελεί πρόβλημα που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση. Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα μικρά παιδιά και στους υπερηλίκους. Πότε εμφανίζονται οι ραγάδες; Πώς αντιμετωπίζονται; Τι να προσέξεις; Γυμνάζομαι, τρώω σωστά, αλλά δε χάνω βάρος και έχω πάντα πρησμένη κοιλιά Ποιες τροφές αυξάνουν και ποιες μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Τι πρέπει να περιμένεις

Το πρώτο 24ωρο από τη στιγμή που αρχίζει να εκδηλώνεται η γαστρεντερίτιδα, αυτό που έχει σημασία είναι η βαθμιαία ενυδάτωση του οργανισμού. Πρέπει να πίνεις μικρές γουλιές νερού, τσαγιού ή αναψυκτικού τύπου κόλα –μάλιστα κανονικού αναψυκτικού που να περιέχει πολλούς ηλεκτρολύτες και όχι light– και σταδιακά να αυξάνεις την ποσότητα των υγρών.

Αντιμετώπισε την γαστρεντερίτιδα!

Το επόμενο βήμα μετά την ενυδάτωση είναι η σταδιακή κατανάλωση φαγητού. Την πρώτη ή και τη δεύτερη μέρα η αποχή από τη λήψη οποιασδήποτε τροφής βοηθά σημαντικά να περιοριστούν ο εμετός και η διάρροια. Το φαγητό θα πρέπει να είναι ρυζόνερο αρχικά και μετά λαπάς. Στη συνέχεια, και εφόσον η διάρροια ελαττωθεί, πρόσθεσε αλεσμένο μήλο με μπανάνα και άσπρη φρυγανιά. Πάλι, όμως, η βαθμιαία αύξηση της ποσότητας παίζει μεγάλο ρόλο, π.χ., ξεκινάς από μία με δύο κουταλιές της σούπας και ύστερα από 15 λεπτά, αν δεν αντιδράσει αρνητικά το στομάχι σου, μπορείς να φας άλλες δύο κ.ο.κ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, με απλή δίαιτα και ανάπαυση τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε διάστημα 3-5 ημερών και η γαστρεντερίτιδα να αποτελέσει παρελθόν.

Μην πάρεις φάρμακα μόνη σου

Εάν η γαστρεντερίτιδα επιμένει και, μάλιστα, έντονα για αρκετές ημέρες, τότε χρειάζεται να ζητήσεις τη διάγνωση από έναν ειδικό. Η λήψη φαρμάκων, όπως αντιδιαρροϊκά και αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή αντενδείκνυται. Ιδίως, σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά, η αλόγιστη και χωρίς ιατρική συνταγή χρήση τους εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα και κινδύνους, αφού και τα ίδια μπορεί ως παρενέργεια να προκαλέσουν κοιλιακά συμπτώματα και διάρροια. Στην περίπτωση δε που η αιτία της γαστρεντερίτιδας δεν είναι βακτηριακή, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές, γενικότερες επιπλοκές στο αίμα, τους νεφρούς και άλλα όργανα. Τέλος, η άμεση επίσκεψη στον ειδικό κρίνεται επιβεβλημένη, όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες και όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από την αφυδάτωση.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i