Γυαλιά ηλίου: Μάθε σε 3΄ γιατί είναι τόσο σημαντικό να τα φοράς

Επιλέγοντας τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου, εξασφαλίζεις την υγεία των ματιών σου και την προστασία τους από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

γυαλιά ηλίου καλοκαίρι άνοιξη θάλασσα istock

Βλέπεις τα γυαλιά ηλίου σαν αξεσουάρ μόδας ή σαν ένα εύκολο τρόπο για να κρύψεις τους μαύρους κύκλους και τα πρησμένα μάτια ένα "δύσκολο" πρωινό; Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τα γυαλιά ηλίου, εκτός από απαραίτητο κομμάτι των αξεσουάρ σου, αποτελούν και αναπόσπαστο κομμάτι της προφύλαξης και της υγείας των ματιών σου. Πριν, λοιπόν, αρχίσεις να εντυπωσιάζεσαι από τα νέα σχέδια, δώσε την απαιτούμενη προσοχή και στα χαρακτηριστικά που θα εξασφαλίσουν την υγεία των ματιών σου.

Από τι σε προστατεύουν τα γυαλιά ηλίου;

Η μακρόχρονη έκθεση στον ήλιο δεν είναι επικίνδυνη μόνο για το δέρμα, αλλά και για τα μάτια σου και ευθύνεται για μια σειρά από παθήσεις των ματιών. Δες από τι θα προστατευτείς αν φοράς πάντα γυαλιά ηλίου, όταν είσαι εκτεθειμένη στον ήλιο.

Ρυτίδες στα μάτια

Οι πρώιμες ρυτίδες γύρω από τα μάτια οφείλονται στις βλάβες της ελαστίνης από τις ηλιακές ακτίνες, λόγω του ότι το δέρμα της περιοχής αυτής είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο.  

Φωτοκερατίτιδα

Είναι η πρόκληση εγκαύματος στον κερατοειδή από την ηλιακή ακτινοβολία και παρουσιάζει κοκκίνισμα στο μάτι, τσούξιμο, φωτοφοβία και πόνο, αλλά τις περισσότερες φορές περνάει άμεσα με την κατάλληλη αγωγή.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς (ωχρά) είναι το σημείο εστίασης του φωτός και δέχεται τη μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες δρουν τοξικά στο μελαγχρούν επιθήλιο του αμφιβληστροειδούς και καταστρέφουν την ωχρά κηλίδα του, με αποτέλεσμα τη μείωση ή και απώλεια της κεντρικής όρασης. Παρά τις όποιες θεραπευτικές προσπάθειες, μέχρι σήμερα η πάθηση αυτή θεωρείται μη αναστρέψιμη.

Καταρράκτης

Μια ακόμη βλαβερή συνέπεια του ήλιου στα μάτια είναι η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από τον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο καταρράκτη, με αποτέλεσμα σημαντική μείωση της όρασης.

Διάβασε επίσης: Γιατί σε τρώνε τα μάτια σου το βράδυ;

Διάβασε επίσης: Σακούλες και κουρασμένα μάτια; Όχι αν κάνεις αυτά!

Εκφύλιση του επιπεφυκότος (πτερύγιο)

Ο επιπεφυκότας είναι η εξωτερική μεμβράνη που καλύπτει το μάτι, ο οποίος μπορεί να προσβληθεί από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και να δημιουργήσει το λεγόμενο πτερύγιο, το οποίο κατευθύνεται προς τον κερατοειδή επηρεάζοντας την όραση.

Όγκοι βλεφάρων

Τα βλέφαρα είναι αυτά που εκτίθενται στις ακτίνες περισσότερο και υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μελανωμάτων ή επιθηλιωμάτων σε αυτά. Αν και δεν είναι συχνό φαινόμενο, παρ' όλα αυτά, η εμφάνισή τους δεν αποκλείεται έπειτα από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i